Annons

Använd stödpengar till upprustning

DEBATT. Sverige bör använda coronastimulanserna för att investera i eftersatta miljonprogram, VA-nät och dammar. Det skriver Tomas Carlsson, vd och koncernchef för byggbolaget NCC.

Foto:Johan Nilsson/TT

Effekterna av coronakrisen har slagit hårt mot samhällsekonomin. Världen och Sverige har drabbats av en extrem ekonomisk chock som lett till ett historisk högt BNP-ras. För att klara krisen behöver vi kraftsamla och snabbt komma igång med samhällsprojekt som skapar sysselsättning, stimulerar ekonomin och som samtidigt bygger Sverige starkare och ger kommande generationer bättre förutsättningar.

NCC och andra med oss inom bygg- och anläggningsindustrin kommer att vara viktiga draglok när vi tar oss an utmaningen. Tillsammans står vi för 11 procent av Sveriges BNP, vi sysselsätter tillsammans fler än 350 000 personer och bidrar årligen med 37 miljarder kronor till välfärden.

Som en av Sveriges största samhällsbyggare vill NCC bidra med vår kunskap till samhällsdebatten om hur vi får Sverige på rätt köl igen. Därför har vi bland annat engagerat oss i Omstartskommissionen som i måndags presenterade sin slutrapport kring hur Sverige ska återvinna sin ekonomiska styrka.

I debatten om återhämtningen vill jag lyfta fram tre områden av mycket stor betydelse för framtiden. Gemensamt för dessa samhällsprojekt är de har kort startsträcka, det är investeringar som samhället tydligt kan räkna hem och det är projekt som leder till ökad sysselsättning och stora vinster inom miljö och samhällsnyttan om de genomförs.

För det första. Renoveringsbehovet i bostäderna som byggdes under det så kallade miljonprogrammet är mycket stort. Nu, när dessa fastigheter närmar sig sin tekniska livslängd, handlar det om 400 000 bostäder som behöver upprustning. Det skulle också innebära en stor insats för klimatet, då fastigheternas energiprestanda kan förbättras drastiskt.

Det finns anledning att inspireras av vårt grannland Danmark i detta avseende. Redan i maj tillkännagav den danska regeringen att de ska satsa motsvarande 43 miljarder kronor på renoveringar av allmännyttans bostäder som stimulansåtgärd efter krisen.

Anledningen till att Sverige hamnat på efterkälken är att det är svårt att hitta finansiering till upprustningen. I Danmark har man löst det genom att det finns en fond, Landsbyggefonden, som fungerar som ett statligt kreditinstitut för allmännyttans renoveringar. Det kan vara värt att pröva en sådan idé även i Sverige. Men det är bråttom eftersom renoveringsbehovet är akut, liksom behovet av de förbättringar i stadsmiljön och trygghetsåtgärder som skulle kunna ske samtidigt i några av våra mest utsatta områden.

För det andra. I Sverige är vi vana vid en hög standard i försörjningen av vatten- och avloppstjänster. Trots att vi upplever det som självklart med rent vatten i kranen har vi precis upplevt ännu en sommar med larm om tillgången till dricksvatten. I skrivande stund råder bevattningsförbud i 29 av Sveriges 290 kommuner och ännu fler uppmanar kommuninvånarna att spara på vattnet.

Eftersattheten i investeringar i landets VA-nät har länge varit en tickande bomb. Förlusten av vatten i ledningarna är så hög som 20–25 procent beroende på vilken undersökning man läser. En rapport framtagen på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten slår fast att de årliga investeringarna i kommunal vatteninfrastruktur behöver höjas med 35 procent under de närmaste 20 åren för att klara krav på miljö och vattentillgång.

Genom nya tekniker som schaktfritt ledningsbyggande kan upprustning av nätet ske betydligt mer kostnadseffektivt och med mindre störningar för verksamheter och miljö än tidigare. När vi nu behöver nya stimulanser är det få områden som kan ge mer positiva effekter för miljön och samhällsberedskapen än investeringar i VA.

För det tredje. Vattenkraften står för 40 procent av all elproduktion i Sverige och är i och med det vår viktigaste förnybara energikälla. Men de dammar som används för att reglera kraftuttaget behöver på många håll byggas om för att klara nya krav på miljö och säkerhet. Dels börjar de, liksom bostäderna och VA-ledningarna, bli gamla – men de behöver också möta de nya vattenflöden som orsakas av klimatförändringarna. I Sverige finns 500 dammar som vid ett dammbrott skulle kunna orsaka skada på liv, egendom och samhällsfunktioner.

Genom att renovera och rusta upp Sveriges dammar kan vattenkraftverkens säkerhet stärkas. I och med dammarnas geografiska placering innebär det även att en ansenlig mängd arbetstillfällen kan skapas i glesbygd. Vi har möjligheten att vända Coronakrisens tragiska konsekvenser till satsningar på en ljusare och mer hållbar framtid och vi behöver göra det snabbt. Tekniken, kunskapen och resurserna finns – det som saknas är rätt prioriteringar. Nu är rätt tid för att satsa på generationsöverförande och hållbara samhällsprojekt som skapar verklig nytta - för klimatet och för kommande generationer.

Tomas Carlsson, vd och koncernchef, NCC


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?