ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Annika Winsth: Bolunds #metoo-utspel kränker min integritet

  • VRÅNGBILD. Nordeas chefsekonom Annika Winsth vänder sig mot finansmarknadsminister Per Bolunds uttalanden om sexuella trakasserier i finansbranschen. Foto: Hampus Andersson

DEBATT. #metoo är viktigt, men vi måste använda begreppet med omdöme. När Per Bolund uppmanar kvinnor i finansbranschen att göra ett #metoo-upprop och på lösa grunder tar för givet att vi inte vågar säga något gör han mig och mina medsystrar en björntjänst, skriver Annika Winsth.

Finansmarknadsminister Per Bolund har i Dagens industri gjort klart att han vill se ett upprop mot sexuella trakasserier även inom finansbranschen. Han ”har hört många berättelser om en machokultur som är ganska brutal”, som i värsta fall leder till övergrepp. Per Bolund förklarar finanskvinnornas tystnad med rädsla och att branschen enbart styrs av pengar.

Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Jag är inte rädd och jag är inte köpt. Jag har 23 års erfarenhet från finansbranschen varav närmare 20 år på handlargolvet.

Jag har själv aldrig blivit utsatt för fysiska kränkningar och inte heller personligen hört talas om andra som blivit det. Då har jag ändå talat med många kvinnor under årens lopp och inte minst i kölvattnet av #metoo.

Jag har under hela min karriär utgått ifrån att jag arbetar i en tuff bransch. Makt, pengar och stor dominans av män. Att kvinnor allt för ofta får sämre betalt, missgynnas vid tillsättningar av tjänster och får verbala påhopp tror jag vi alla är medvetna om. Så sker även i min bransch. Det är illa nog och krafttag behövs mot dessa strukturer. Men fysiskt utnyttjande är något helt annat. Att ett ”nej” inte accepteras som ett ”nej”, att krävas på sexuella gentjänster eller fysiskt utnyttjas av kolleger, chefer eller kunder som underordnad eller i beroendeställning är vidrigt och oacceptabelt. Jag har blivit chockad och mycket illa berörd av vad som har pågått i andra branscher.

#metoo är oerhört viktigt och det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att övergrepp kommer upp till ytan, även i min bransch. Men låt oss använda det klokt och omdömesfullt. Gör vi inte det är jag rädd att det slår tillbaka på oss kvinnor. När finansmarknadsministern uppmanar kvinnor i branschen att göra ett #metoo-uppror och på lösa grunder tar för givet att vi inte vågar säga något gör han mig och mina medsystrar en björntjänst.

Jag blir mycket illa berörd när han som ansvarig minister lägger på mig något som jag inte känner igen mig i. Jag vill inte att människor ska fundera över vad jag utsatts för och vem som tystat mig när så inte alls är fallet. Min integritet och mitt civilkurage ifrågasätts. Jag vill inte heller att mina manliga kolleger ska känna att de utan belägg stämplas av ministern som män i en bransch som antas vara värre än andra.

Vill finansmarknadsministern hjälpa oss så ska han lägga fokus och arbete på de destruktiva strukturer som finns och som hindrar kvinnor i arbetslivet. Relevanta frågor som bör ställas är: Varför är det så få kvinnor i finansbranschen och varför är det så få kvinnliga chefer? Det skulle vara till stor nytta, men har mycket lite, om något alls, med sexuella trakasserier att göra.


Annika Winsth, chefsekonom på Nordea


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer