Annons

Annie Lööf: Värna äganderätten i skogen

DEBATT. Skogsägarna måste kunna lita på att politikerna håller sin del av kontraktet. På sistone har statsmakten visat en häpnadsväckande oförståelse för äganderätten i skogen. För många företagare på landsbygden är skogen en investering och en säkerhet, skriver Annie Lööf, Eskil Erlandsson och Helena Lindahl.

Eskil Erlandsson.
Eskil Erlandsson.Bild:TT

Skogen är en av Sveriges viktigaste resurser. Den skapar jobb på landsbygden, är en av Sveriges viktigaste basnäringar, står för en betydande del av svensk export och spelar en avgörande roll i klimatomställningen.

Familjeskogsbruken har i flera år tagit ett stort ansvar i miljöarbetet när det gäller skydd av skog och värdefull natur. Det är en viktig anledning till att både svenskt skogsbruk och miljövård står sig starka i en internationell jämförelse. Det är inte detaljerade regelverk som gjort att vi nått dit, utan det handlar om skogsägarnas egna starka drivkrafter att både bruka och värna skogen.

Redan i dag gör skogsägare mer än vad lagen kräver. Principen om frihet under ansvar som svensk skogspolitik vilat på, där miljömål och produktionsmål är lika viktiga, har tjänat oss väl. Det vill vi även att den ska fortsätta att göra i framtiden. Men då måste skogsägarna också kunna lita på att politiker håller sin del av avtalet. De senaste årens agerande, där äganderätten ifrågasatts av regeringen, är djupt allvarlig.

Att vårt uttag ur skogen ökar är välkommet för att vi ska kunna ersätta fossila produkter med förnybara. Men ska vi kunna nyttja skogen som den förnybara resurs den är, så krävs att såväl regeringen som myndigheter värdesätter skogsägarnas målmedvetna arbete och har respekt för både deras företagande och vardag. Vi som land är beroende av att de små familjeskogsbruken fortsätter att ha samma miljöengagemang som förut och att de kan fortsätta förse oss med biomassa.

Därför är det viktigt att de långt framskridna planer som finns på ett bioraffinaderi i Domsjö kan komma till stånd. Det är investeringar i storleksordningen 15–22 miljarder kronor och skulle vara den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin. Det är ett uppenbart exempel på hur svensk skog kan bidra till jobb och ekonomisk tillväxt i Sverige.

För Centerpartiet är äganderätten en grundläggande rättighet. Det som försvårar för familjeskogsbruken försvårar också för Sverige att klara den gröna omställningen. De senaste åren har regeringen och de statliga myndigheterna visat en häpnadsväckande oförståelse för detta viktiga samband. Inte minst genom de berättelser från skogsägare som råkat ut för att planerade avverkningar plötsligt stoppas. Detta är en utveckling som bekymrar oss, eftersom det är ett stort intrång i äganderätten som får stora konsekvenser för den enskilda människan och för hens företag.

För många företagare på landsbygden är skogen den investering och den säkerhet de har när de går till banken för att få ta ett lån. De måste kunna avverka skogen för att företaget ska kunna överleva. Vi är dessutom beroende av råvaran för att få fram mer biomassa och klimatsmarta produkter.

Skogsbruk är något långsiktigt som ofta sträcker sig över generationer. De plantor som farfar planterade kan barnbarnen bruka, däremellan behöver uttag från skogen ofta ske för att kunna betala räntor eller få lån till en ny investering. Långsiktighet och förutsägbarhet är därför något helt centralt. Skogsägare måste kunna lita på de besked som myndigheter och politiker ger dem och kunna räkna med att det värde deras skog har inte tas ifrån dem. Det ska inte kunna förändras godtyckligt.

I alliansregeringen var Centerpartiet med och höjde ersättningen för skyddsvärd skog, vi gjorde det enklare att göra undantag i biotopskyddet för jordbruk och genomförde även markbyten med Sveaskog för att skydda skogar med höga naturvärden från avverkning. Vi vill fortsätta ge skogsägare den uppskattning de förtjänar och vår politik präglas av ett starkt skydd av äganderätten eftersom äganderätt och hållbarhet hänger ihop. Regeringen måste visa större respekt för den enskilda människans egendom. Nu leder agerandet bara till osäkerhet och det är den enskilde företagaren som drabbas hårdast.

Ska Sverige fortsätta att vara ledande i omställningen till ett fossilfritt samhälle måste uttaget ur skogen öka. Inte minska. Det är uppenbart att Sverige behöver ett nytt ledarskap som låter skogen vara den viktiga råvara som den är och som både vill och har förmågan att skapa långsiktiga förutsättningarna för de som äger och brukar den.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet
Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, Centerpartiet
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, Centerpartiet


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?