1515
Annons

Annie Lööf: Värna äganderätten i skogen

DEBATT. Skogsägarna måste kunna lita på att politikerna håller sin del av kontraktet. På sistone har statsmakten visat en häpnadsväckande oförståelse för äganderätten i skogen. För många företagare på landsbygden är skogen en investering och en säkerhet, skriver Annie Lööf, Eskil Erlandsson och Helena Lindahl.

Eskil Erlandsson.
Eskil Erlandsson.Bild:TT

Skogen är en av Sveriges viktigaste resurser. Den skapar jobb på landsbygden, är en av Sveriges viktigaste basnäringar, står för en betydande del av svensk export och spelar en avgörande roll i klimatomställningen.

Familjeskogsbruken har i flera år tagit ett stort ansvar i miljöarbetet när det gäller skydd av skog och värdefull natur. Det är en viktig anledning till att både svenskt skogsbruk och miljövård står sig starka i en internationell jämförelse. Det är inte detaljerade regelverk som gjort att vi nått dit, utan det handlar om skogsägarnas egna starka drivkrafter att både bruka och värna skogen.

Redan i dag gör skogsägare mer än vad lagen kräver. Principen om frihet under ansvar som svensk skogspolitik vilat på, där miljömål och produktionsmål är lika viktiga, har tjänat oss väl. Det vill vi även att den ska fortsätta att göra i framtiden. Men då måste skogsägarna också kunna lita på att politiker håller sin del av avtalet. De senaste årens agerande, där äganderätten ifrågasatts av regeringen, är djupt allvarlig.

Att vårt uttag ur skogen ökar är välkommet för att vi ska kunna ersätta fossila produkter med förnybara. Men ska vi kunna nyttja skogen som den förnybara resurs den är, så krävs att såväl regeringen som myndigheter värdesätter skogsägarnas målmedvetna arbete och har respekt för både deras företagande och vardag. Vi som land är beroende av att de små familjeskogsbruken fortsätter att ha samma miljöengagemang som förut och att de kan fortsätta förse oss med biomassa.

Därför är det viktigt att de långt framskridna planer som finns på ett bioraffinaderi i Domsjö kan komma till stånd. Det är investeringar i storleksordningen 15–22 miljarder kronor och skulle vara den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin. Det är ett uppenbart exempel på hur svensk skog kan bidra till jobb och ekonomisk tillväxt i Sverige.

För Centerpartiet är äganderätten en grundläggande rättighet. Det som försvårar för familjeskogsbruken försvårar också för Sverige att klara den gröna omställningen. De senaste åren har regeringen och de statliga myndigheterna visat en häpnadsväckande oförståelse för detta viktiga samband. Inte minst genom de berättelser från skogsägare som råkat ut för att planerade avverkningar plötsligt stoppas. Detta är en utveckling som bekymrar oss, eftersom det är ett stort intrång i äganderätten som får stora konsekvenser för den enskilda människan och för hens företag.

För många företagare på landsbygden är skogen den investering och den säkerhet de har när de går till banken för att få ta ett lån. De måste kunna avverka skogen för att företaget ska kunna överleva. Vi är dessutom beroende av råvaran för att få fram mer biomassa och klimatsmarta produkter.

Skogsbruk är något långsiktigt som ofta sträcker sig över generationer. De plantor som farfar planterade kan barnbarnen bruka, däremellan behöver uttag från skogen ofta ske för att kunna betala räntor eller få lån till en ny investering. Långsiktighet och förutsägbarhet är därför något helt centralt. Skogsägare måste kunna lita på de besked som myndigheter och politiker ger dem och kunna räkna med att det värde deras skog har inte tas ifrån dem. Det ska inte kunna förändras godtyckligt.

I alliansregeringen var Centerpartiet med och höjde ersättningen för skyddsvärd skog, vi gjorde det enklare att göra undantag i biotopskyddet för jordbruk och genomförde även markbyten med Sveaskog för att skydda skogar med höga naturvärden från avverkning. Vi vill fortsätta ge skogsägare den uppskattning de förtjänar och vår politik präglas av ett starkt skydd av äganderätten eftersom äganderätt och hållbarhet hänger ihop. Regeringen måste visa större respekt för den enskilda människans egendom. Nu leder agerandet bara till osäkerhet och det är den enskilde företagaren som drabbas hårdast.

Ska Sverige fortsätta att vara ledande i omställningen till ett fossilfritt samhälle måste uttaget ur skogen öka. Inte minska. Det är uppenbart att Sverige behöver ett nytt ledarskap som låter skogen vara den viktiga råvara som den är och som både vill och har förmågan att skapa långsiktiga förutsättningarna för de som äger och brukar den.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet
Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, Centerpartiet
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, Centerpartiet


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?