1515

Anders Sundström: Gör upp politiken i mitten

DEBATT. Efter söndagens val står Sverige vid ett vägskäl. Blockpolitiken måste överges. Vi behöver inte en regering som sätter skattesänkningar före allt annat. Men inte heller en politik som struntar i näringslivet, skriver tidigare S-toppen och näringslivsprofilen Anders Sundström.

VÄGVAL. Politisk osäkerhet ligger inte i näringslivets intresse. Glöm inte att det var storföretagen som påverkade högern att ge upp motståndet mot demokratin för 100 år sedan.
VÄGVAL. Politisk osäkerhet ligger inte i näringslivets intresse. Glöm inte att det var storföretagen som påverkade högern att ge upp motståndet mot demokratin för 100 år sedan.

Partiernas sätt att hantera valresultatet kommer att sätta dagordningen inte bara för de kommande fyra åren utan påverka Sverige under lång tid framöver. Jag har själv en lång politisk erfarenhet men har även arbetat många år i det privata näringslivet. Det har gett mig viktiga och intressanta erfarenheter om politik och ekonomi. Jag vet också att trots ett högt tonläge i debatten finns också en pragmatisk sida i många partier och hos de flesta politiker. Och en uppslutning bakom demokratins grundläggande principer.

Min erfarenhet är att kompromisser ofta kan svida i många partisjälar men att de ofta varit bra för Sverige och samhällsutvecklingen. Jag har också sett att det finns ett socialt ansvarstagande, respekt för demokratins principer och de mänskliga rättigheterna i näringslivet.

I detta svåra läge är det viktigt att dessa röster träder fram, både i politiken och i näringslivet. För vi är i ett mycket besvärligt läge. Politisk osäkerhet ligger inte i Sveriges och i näringslivets intresse. Svenska företag har gynnats av och utvecklats i och genom frihandel och samarbete med omvärlden.

För hundra år sedan, hösten 1918, kunde den liberal-socialdemokratiska regeringen under hårt motstånd från högern baxa igenom en kompromiss som ledde fram till allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Det är värt att påminna om att den kompromissen blev möjlig bland annat tack vare att svenska storföretag sände klara signaler om att det var dags att ge upp motståndet mot demokratin. Detta möjliggjorde en fredlig övergång till allmän rösträtt.

100 år senare står Sverige återigen vid ett vägskäl. Och precis som då behöver Sverige – i en besvärlig tid – politiker och samhällsaktörer som höjer sig över partitaktiska hänsyn.

Redan när vallokalerna stängde och det inte ens fanns ett valresultat krävde Moderaterna att Stefan Löfven skulle avgå. Det kravet består även om de rödgröna partierna (såvitt vi vet så här långt) fått fler röster och mandat än de borgerliga partierna. Planen är uppenbarligen att rösta bort Stefan Löfven och bilda en alliansregering egentligen oavsett valresultat. Men en alliansregering kommer att bli en svag och instabil regering. Den kommer att få mycket svårt att överleva och få igenom sin budget.

Det finns i grunden tre alternativ för att hantera situationen:

Det första är att återgå till DÖ (Decemberöverenskommelsen). Den tillkom efter den stora turbulensen när Sverigedemokraterna röstade för alliansens budget hösten 2014. Socialdemokraterna accepterade motvilligt DÖ. Men bara tio månader senare övergavs den av KD och sedan av de övriga borgerliga partierna.

Men inte hellre det andra möjliga alternativet för att lösa upp politikens låsningar ligger på bordet, alltså att montera ned alliansen och skrota den formaliserade blockpolitiken. Tvärtom har alla fyra borgerliga partier så här långt hårt bundit sig vid att fortsätta agera i och genom alliansen.

Det tredje alternativet är att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Det räcker egentligen att läsa gruppledaren och den tidigare vikarierande partiledaren Mattias Karlssons uppdatering på Facebook efter valet för att förstå detta är omöjligt, ordvalet om att ”det finns bara två val, seger eller död”, säger egentligen allt om Sverigedemokraternas världsbild. Upsala Nya tidnings politiska chefredaktör Håkan Holmberg har i boken ”Den farliga mångfalden” kartlagt Sverigedemokraternas samhällssyn och visat att den har mer gemensamt med den ungerske premiärministern Viktor Orbáns ”illiberala demokrati” än den socialkonservatism partiet själv talar om.

Ulf Kristersson behöver stöd av SD för att bli utsedd till statsminister. Om detta skulle lyckas återstår utmaningen att få igenom budgeten i riksdagen. Här har SD ett hot för att tvinga igenom sina politiska krav. För om SD skulle bestämma sig för att rösta för Socialdemokraternas budget kommer en framtida alliansregerings budget att falla.

Det går bra för Sverige. Vi har haft många år av god ekonomisk utveckling. God reallöneutveckling för de allra flesta under flera decennier. Hög sysselsättningsgrad och det är bra tryck i ekonomi för tillfället. Allt detta får inte riskeras av politiska låsningar och fasthållande vid dogmer från en gammal tid. Vi behöver hålla ihop Sverige. Investera i framtiden. Minska den klyfta som uppstått i framgångens spår, mellan stad och land och mellan fattig och rik.

Då gäller det att hålla fast vid den svenska modellens framgångsrecept, att främja ett modernt och utvecklande näringsliv understött av kloka politiska insatser, slå vakt om och utveckla en stark offentlig sektor och rusta upp trygghetssystemen, bedriva en politik som i grunden tar sig an klimatutmaningen.

Det framgångsreceptet har utvecklats i och genom en pragmatisk politisk kultur och en vilja och förmåga att kompromissa, ofta över blockgränserna. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden där starka parter har tagit ett stort ansvar för att skapa ordning och reda, ekonomisk stabilitet och produktivitetsutveckling i näringslivet. Den svenska modellen har byggt på kompromisser mellan arbete och kapital och mellan de politiska partierna och blocken.

Nu är det dags igen. Det är hög tid att överge blockpolitiken. Vi behöver en stabil regering, inte förankrad långt till höger eller långt till vänster. Inte en politik som sätter skattesänkningar framför allt annat. Inte en politik som ignorerar näringslivets synpunkter. Jag är övertygad om att en sådan regering i dagsläget bara förankras över blockgränserna och i mitten i svensk politik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?