1515
Annons

Anders Sundström: Gör upp politiken i mitten

DEBATT. Efter söndagens val står Sverige vid ett vägskäl. Blockpolitiken måste överges. Vi behöver inte en regering som sätter skattesänkningar före allt annat. Men inte heller en politik som struntar i näringslivet, skriver tidigare S-toppen och näringslivsprofilen Anders Sundström.

VÄGVAL. Politisk osäkerhet ligger inte i näringslivets intresse. Glöm inte att det var storföretagen som påverkade högern att ge upp motståndet mot demokratin för 100 år sedan.
VÄGVAL. Politisk osäkerhet ligger inte i näringslivets intresse. Glöm inte att det var storföretagen som påverkade högern att ge upp motståndet mot demokratin för 100 år sedan.

Partiernas sätt att hantera valresultatet kommer att sätta dagordningen inte bara för de kommande fyra åren utan påverka Sverige under lång tid framöver. Jag har själv en lång politisk erfarenhet men har även arbetat många år i det privata näringslivet. Det har gett mig viktiga och intressanta erfarenheter om politik och ekonomi. Jag vet också att trots ett högt tonläge i debatten finns också en pragmatisk sida i många partier och hos de flesta politiker. Och en uppslutning bakom demokratins grundläggande principer.

Min erfarenhet är att kompromisser ofta kan svida i många partisjälar men att de ofta varit bra för Sverige och samhällsutvecklingen. Jag har också sett att det finns ett socialt ansvarstagande, respekt för demokratins principer och de mänskliga rättigheterna i näringslivet.

I detta svåra läge är det viktigt att dessa röster träder fram, både i politiken och i näringslivet. För vi är i ett mycket besvärligt läge. Politisk osäkerhet ligger inte i Sveriges och i näringslivets intresse. Svenska företag har gynnats av och utvecklats i och genom frihandel och samarbete med omvärlden.

För hundra år sedan, hösten 1918, kunde den liberal-socialdemokratiska regeringen under hårt motstånd från högern baxa igenom en kompromiss som ledde fram till allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Det är värt att påminna om att den kompromissen blev möjlig bland annat tack vare att svenska storföretag sände klara signaler om att det var dags att ge upp motståndet mot demokratin. Detta möjliggjorde en fredlig övergång till allmän rösträtt.

100 år senare står Sverige återigen vid ett vägskäl. Och precis som då behöver Sverige – i en besvärlig tid – politiker och samhällsaktörer som höjer sig över partitaktiska hänsyn.

Redan när vallokalerna stängde och det inte ens fanns ett valresultat krävde Moderaterna att Stefan Löfven skulle avgå. Det kravet består även om de rödgröna partierna (såvitt vi vet så här långt) fått fler röster och mandat än de borgerliga partierna. Planen är uppenbarligen att rösta bort Stefan Löfven och bilda en alliansregering egentligen oavsett valresultat. Men en alliansregering kommer att bli en svag och instabil regering. Den kommer att få mycket svårt att överleva och få igenom sin budget.

Det finns i grunden tre alternativ för att hantera situationen:

Det första är att återgå till DÖ (Decemberöverenskommelsen). Den tillkom efter den stora turbulensen när Sverigedemokraterna röstade för alliansens budget hösten 2014. Socialdemokraterna accepterade motvilligt DÖ. Men bara tio månader senare övergavs den av KD och sedan av de övriga borgerliga partierna.

Men inte hellre det andra möjliga alternativet för att lösa upp politikens låsningar ligger på bordet, alltså att montera ned alliansen och skrota den formaliserade blockpolitiken. Tvärtom har alla fyra borgerliga partier så här långt hårt bundit sig vid att fortsätta agera i och genom alliansen.

Det tredje alternativet är att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Det räcker egentligen att läsa gruppledaren och den tidigare vikarierande partiledaren Mattias Karlssons uppdatering på Facebook efter valet för att förstå detta är omöjligt, ordvalet om att ”det finns bara två val, seger eller död”, säger egentligen allt om Sverigedemokraternas världsbild. Upsala Nya tidnings politiska chefredaktör Håkan Holmberg har i boken ”Den farliga mångfalden” kartlagt Sverigedemokraternas samhällssyn och visat att den har mer gemensamt med den ungerske premiärministern Viktor Orbáns ”illiberala demokrati” än den socialkonservatism partiet själv talar om.

Ulf Kristersson behöver stöd av SD för att bli utsedd till statsminister. Om detta skulle lyckas återstår utmaningen att få igenom budgeten i riksdagen. Här har SD ett hot för att tvinga igenom sina politiska krav. För om SD skulle bestämma sig för att rösta för Socialdemokraternas budget kommer en framtida alliansregerings budget att falla.

Det går bra för Sverige. Vi har haft många år av god ekonomisk utveckling. God reallöneutveckling för de allra flesta under flera decennier. Hög sysselsättningsgrad och det är bra tryck i ekonomi för tillfället. Allt detta får inte riskeras av politiska låsningar och fasthållande vid dogmer från en gammal tid. Vi behöver hålla ihop Sverige. Investera i framtiden. Minska den klyfta som uppstått i framgångens spår, mellan stad och land och mellan fattig och rik.

Då gäller det att hålla fast vid den svenska modellens framgångsrecept, att främja ett modernt och utvecklande näringsliv understött av kloka politiska insatser, slå vakt om och utveckla en stark offentlig sektor och rusta upp trygghetssystemen, bedriva en politik som i grunden tar sig an klimatutmaningen.

Det framgångsreceptet har utvecklats i och genom en pragmatisk politisk kultur och en vilja och förmåga att kompromissa, ofta över blockgränserna. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden där starka parter har tagit ett stort ansvar för att skapa ordning och reda, ekonomisk stabilitet och produktivitetsutveckling i näringslivet. Den svenska modellen har byggt på kompromisser mellan arbete och kapital och mellan de politiska partierna och blocken.

Nu är det dags igen. Det är hög tid att överge blockpolitiken. Vi behöver en stabil regering, inte förankrad långt till höger eller långt till vänster. Inte en politik som sätter skattesänkningar framför allt annat. Inte en politik som ignorerar näringslivets synpunkter. Jag är övertygad om att en sådan regering i dagsläget bara förankras över blockgränserna och i mitten i svensk politik.

Innehåll från JacklocAnnons

Så kan Jackloc fönsterspärr eliminera oavsiktliga fall

Skräcken som Leif Holstebro kände när han såg sin tvååring sitta på fönsterbrädan på femte våningen efter att ha lyckats öppna fönstret gjorde att han började söka efter världens bästa fönsterspärr.

– Jag valde Jackloc och vill ge fler föräldrar samma känsla av trygghet som jag känner i dag, säger han.

När barn börjar upptäcka världen är fönster spännande, men i Sverige dödas 15–20 barn i fall från fönster och balkonger – varje år. Mardrömmen att barnet lyckas öppna ett fönster och falla ut känner de flesta föräldrar igen. Det gör även Leif Holstebro, som för några år sedan gick in i ett rum i hemmet på husets femte våning för att upptäcka att hans tvååriga son Joel krupit upp på fönsterbrädan och nyfiket tittade ner.

– Gudskelov gick det bra, men rädslan jag kände och insikten att jag kunde ha förlorat min son den dagen gjorde att jag direkt började söka efter marknadens säkraste lösning för att det aldrig skulle hända igen.

Håll barn inne och inkräktare ute

Leif hittade Jackloc, en prisbelönt fönsterspärr som inte gör det möjligt att öppna fönstret mer än en decimeter. Han konstaterar att Jackloc gör jobbet oavsett om du har barn som du vill skydda mot höga fall, om du måste hålla dina husdjur inomhus samtidigt som du vill kunna vädra eller om du helt enkelt sova med öppet fönster utan att vara orolig för inkräktare.

Produkten skapades 2003 av Derek Horne, som precis som Leif upptäckt ett barn i fara då det lutade sig mot ett hotellfönster. Ett par år senare installerades Jacklocs första fönsterspärrar på Ritz hotellrumsfönster i London. I dag bidrar produkten till ökad säkerhet i allt från privata hus och lägenheter till vårdhem, sjukhus och skolor i hela världen. Nu har Leif tagit produkten till Sverige med syfte att möjliggöra fler säkra hem även här.

Kraft som 5 vuxna män

Utvecklingen av Jacklocs produkter har skett i nära samarbete med kommuner, bostadsgrupper och fastighetsförvaltare för att tillhandahålla skräddarsydda, säkra och säkra lösningar. Spärrarna tillverkas i olika material, storlek och modeller, men samtliga produkter är testade för att ge en styrka på fyra gånger de rekommenderade kraven i British Standards

– Vår titanprodukt kan hålla en kraft på 470 kilo, vilket motsvarar kraften hos fem vuxna män. Titan från Jackloc har fått en utmärkelse som den starkaste och säkraste fönsterspärren i världen, tack vare sin vikmekanism i stål. Det var precis en sådan här produkt jag sökte efter att ha hittat Joel på fönsterbrädan hemma. Nu är jag både glad och stolt över att kunna erbjuda Jackloc i Sverige. Som förälder eller vårdnadshavare behöver man kunna lita på att ens boende är tryggt. 

Om Jackloc: Jackloc är ett företag som med design och säkerhet i fokus har åtagit sig att tillhandahålla den säkraste lösningen för öppna fönster med syftet att minska antalet oavsiktliga fall över hela världen. Fönsterspärren ger trygghet i hemmet och kan hindra ovälkomna besök som kan leda till inbrott eller våldtäkt och våld. Jackloc lämnar alltid 10 års garanti på sina produkter.

Läs mer på Jackloc.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jackloc och ej en artikel av Dagens industri

Replik: Skamlöst låta hyresgästerna stå för notan

Hyreshöjningar i Stockholm om 9,5 procent som Fastighetsägarna kräver i förhandlingarna är orimliga, skriver företrädare för Hyresgästföreningen. 

Foto:Hasse Holmberg / TT

Fastighetsägarna i Stockholm gick ut i DI debatt med beskedet att de vill chockhöja hyrorna i Stockholm med 9,5 procent. Inför de stundande årliga hyresförhandlingarna gick Fastighetsägarna Stockholm ut på DI debatt med beskedet att de vill chockhöja hyrorna i Stockholm med 9,5 procent. 

Vi på Hyresgästföreningen vill vara tydliga – utspelet från Fastighetsägarna kommer inte från en bransch som kämpar för sin överlevnad. Fastighetsbranschen är en av de mest lönsamma och har länge varit gynnad av lågräntemiljö och låga energipriser. Över tid har dessutom hyresökningarna varit betydligt högre än inflationstakten. Här borde finnas tillräckligt stora marginaler att ta av. Vilken annan bransch menar att de ska kunna gå ur en omfattande samhällskris med orubbade vinstmarginaler?  

Hyresgästföreningen kommer aldrig gå med på att låta Sveriges hyresgäster stå för hela notan när hyresvärdarnas kostnader ökar i samhällskrisen. En chockhöjning av hyrorna med 9,5 procent som dessutom är permanent. Om det nu handlar om att täcka upp för tillfälliga kostnadsökningar, varför kommer då inga förslag och löften om att sänka hyrorna när inflationen minskar?

Hyresgäster lägger redan en orimligt stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende. Enligt SCB lägger kvinnor över 65 år som bor i hyresrätt närmare 40 procent av sin inkomst på boendet. För ensamstående med barn är siffran 34 procent. Med så kraftiga höjningar som Fastighetsägarna yrkar på kommer konsumtionsutrymmet minska ytterligare. Det vore oansvarigt då det riskerar att spä på den ekonomiska krisen ännu mer.  

Fastighetsägarna påstår att Hyresgästkollektivet till skillnad från dem som äger sitt boende är bättre skyddade mot kostnadsökningar. Det stämmer inte. Till att börja med är det en grupp som redan har lägre inkomster, dessutom lägger de redan en större andel av sin disponibla inkomst på sitt boende jämfört med de som äger sin villa eller lägenhet. Hyresgästerna har heller inte heller gynnats av skattesubventioner som de med ägt boende har. Lägg till det skenande mat- och elpriser och vi ser en väldigt oroande utveckling för våra medlemmar. 

Hyresgästföreningen får redan mängder av samtal varje dag från oroliga hyresgäster med ansträngd ekonomi och vi ser att allt fler kommer få det svårt att få ihop det i slutet av månaden om Fastighetsägarna får igenom sina hyreskrav. Det riskerar en situation där allt fler vräks från sina bostäder, när de inte har råd att betala hyran. Med en hyreshöjning på 9,5 procent börjar det bli kämpigt även för yrkesgrupper som poliser och undersköterskor att bo i Stockholm, där hyrorna är landets högsta och med högst antal ensamhushåll, nära 40 procent. 

Vi har ett väl fungerande förhandlingssystem i Sverige, som gett både hyresvärdar och hyresgäster trygghet och stabilitet över tid. Hyresgästerna får en rimlig, hållbar och förutsägbar hyresutveckling. Ett stabilt system gynnar också hyresvärdarna och fastighetsägarna eftersom det ökar deras möjlighet att upprätthålla god kvalitet i förvaltningen och bra underhåll av sina fastigheter. Ska det gå till så som Fastighetsägarna föreslår, med kraftiga hyreshöjningar vid varje samhällsförändring får vi det omvända: ett svajigt system med stora hyressvängningar - helt fel riktning att gå när världen är i gungning.

Fastighetsägarna säger att de avser hedra den överenskommelse som träffats mellan hyresmarknadens parter. Det är positivt. Men nu är det upp till bevis. Vi behöver ansvarsfulla parter som skapar stabilitet istället för oro. 

 

Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Sofia Kloo, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera