1515

Alliansen: Miljoner svenskar får sämre tjänstepension

DEBATT. Regeringen kör över arbetsmarknadens parter. Regeringen kör över försäkringsmarknaden. Ingen är nöjd med förslaget som riskerar att leda till sämre pensioner för flera miljoner svenska arbetstagare. Därför måste regeringens nya förslag om regler för tjänstepension arbetas om i grunden.

PENSIONSALLIANS. Regeringens förslag kommer att öka kostnaderna för tjänstepensionsföretagen, konstaterar Emil Källström (C), Jakob Forssmed (KD), Elisabeth Svantesson (M) och Mats Persson (L).
PENSIONSALLIANS. Regeringens förslag kommer att öka kostnaderna för tjänstepensionsföretagen, konstaterar Emil Källström (C), Jakob Forssmed (KD), Elisabeth Svantesson (M) och Mats Persson (L).Foto:Claudio Bresciani/TT
Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Den svenska modellen tjänar Sverige väl. När arbetsmarknadens parter gemensamt tar ansvar skapas en unik kombination av flexibilitet för företagen och trygghet för arbetstagarna. Genom kollektivavtal har nio av tio svenskar tjänstepension, vilket är en oerhört viktig del för att vi ska få tillräcklig ekonomi vid pensionering. Detta ska värnas. Men regeringens proposition om en ny reglering för tjänstepensionsföretag försvagar nu den svenska modellen. Det försämrar tjänstepensionerna för miljontals medarbetare i svenska företag och verksamheter.

I grunden finns ett EU-direktiv, med syfte att skapa en inre marknad för tjänstepensionsföretag, som nu ska införlivas i svensk lag. Men problemet är att regeringen vill genomföra direktivet på ett mer omfattande sätt än vad direktivet kräver. Förslaget ökar kostnader för tjänstepensionsföretagen, vilket i sin tur leder till sämre pensioner för flera miljoner svenska arbetstagare. Mot detta genomförande har arbetsmarknadens parter, som genom sina kollektivavtalade tjänstepensionslösningar är dominerande aktörer på tjänstepensionsmarknaden, protesterat. Samtidigt lyckas inte heller förslaget slå vakt om den fria konkurrensen på den svenska tjänstepensionsmarknaden.

Men inte bara det. Överregleringen skapar också effekter som vi undrar om de ens är avsiktliga. Den frihet som i dag finns för kollektivavtalsparterna att avtala om vilken information som tjänstepensionsföretagen ska lämna till de försäkrade ska bara finnas i försäkringsföretag som bedriver tjänstepensionsverksamhet, men inte i tjänstepensionsföretag. Detta saknar helt logik och kommer leda till att tjänstepensionssystemet blir långt mindre överblickbart för den enskilde.

Enligt lagförslaget ska tjänstepensionsföretag inte kunna försäkra egenföretagare. Detta går helt emot dagens utveckling där fler är egenföretagare, men där dessa inte är tillräckligt försäkrade.

Vi vill att svenska tjänstepensionsföretag ska ha bästa möjliga förutsättningar att förvalta svenska medarbetares pensioner så effektivt som möjligt. Regeringens förslag går emot detta och kritiken är samlad: Sveriges kommuner och Landsting (SKL), Svenskt Näringsliv, privattjänstemännen i PTK och LO – alla är de brett överens om att regeringens proposition i frågan inte duger utan istället har negativa effekter för tjänstepensionen - och för partsmodellen.

Regeringens hantering av frågan är under all kritik. Man lyssnar inte på kritiken från arbetsmarknadens parter eller marknaden. Man har heller inte fört någon bred dialog i riksdagen. Förslaget måste förändras i grunden. Utgångspunkten ska vara att värna den svenska modellen, stå upp för egenföretagares rättigheter och att bidra till bästa möjliga pensioner för arbetstagarna i Sverige.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson (M)
Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson (C)
Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson (KD)
Mats Persson, ekonomisk politisk talesperson (L)

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?