ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Alliansen måste bli största block

  • Mikael Odenberg. Foto: TT

På onsdagens ledarsida resonerade PM Nilsson om regeringsfrågan under rubriken ”Även Odenberg är beroende av SD:s stöd”. Hans resonemang förtjänar några kommentarer.

Jag vill ersätta den rödgröna regeringen med en alliansregering. Att alliansen skulle få majoritet i nästa hösts val är inte realistiskt. Därför är mitt uttalade mål att nå en relativ majoritet, det vill säga att alliansen ska bli större än de rödgröna. Att jag i det läget inte vill samarbeta med SD ser PM Nilsson som en motsägelse.

Det är det inte.

Det är fullt möjligt att alliansens kandidat till statsminister faller i en första omröstning. S brukar av princip rösta emot borgerliga statsministrar och SD kan mycket väl göra det för att demonstrera sin makt och sitt oberoende. Men förutsatt att alliansen håller samman så finns inget annat möjligt regeringsalternativ och landet kommer att få en regering. Det blir i längden meningslöst för S att blockera en alliansregering när man själv inte ser någon annan möjlighet. Och det blir konstigt för SD att framhärda i det om man nu tycker så förtvivlat illa om Stefan Löfven.

PM Nilsson har naturligtvis rätt i att en sådan alliansregering blir sårbar, såtillvida att regeringen förlorar när SD och de rödgröna gör gemensam sak. Men han har totalt fel i att denna maktbalans skulle kräva någon slags variant av DÖ. Vi behöver sannerligen inga nya manipulationer av den svenska konstitutionen eller överenskommelser om att partier inte ska stå för sin egen politik.

Däremot kommer det att krävas ett gott handlag, lyhördhet och parlamentarisk fingertoppskänsla från regeringens sida för att bygga erforderliga majoriteter. Minoritetsregeringar har dock varit det vanliga i Sverige under efterkrigstiden. I många frågor kommer en alliansregering rimligen att få stöd av SD. I andra kommer den att kunna få stöd av S.

Min bedömning är att det är fullt möjligt för en alliansregering i minoritet att manövrera sig fram och få saker uträttade i ett parlament där S och SD utgör den huvudsakliga oppositionen. Men det förutsätter att alliansen blir större än de rödgröna.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Tyck till