1515

SD: Så kan alliansen regera med vårt stöd

Om det fortfarande efter valet finns en sådan ängslighet att man inte vill prata med oss är inte det avgörande. Det viktiga är att en kommande alliansregering tar hänsyn till vår politik i för oss viktiga frågor och att alliansens migrationspolitik inte är Centerpartiets. Det skriver Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen.

Bild:Stefan Jerrevång/TT

Hösten 2014 använde Sverigedemokraterna sin vågmästarroll för att rösta ner regeringens budgetproposition. Förhoppningen om ett nyval grusades dock som bekant av den kontroversiella decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Därefter har vi Sverigedemokrater gjort allt som stått i vår parlamentariska makt för att fälla Stefan Löfvens regering, vilket bland annat har tagit sig uttryck i form av budgetomröstningar och misstroendeförklaringar. Varje gång regeringen riskerat att falla har Alliansen backat undan och låtit statsministern sitta kvar. 

De borgerliga partierna har signalerat att efter valet i september kommer de att byta fokus och verka för ett maktskifte. Frågan är dock vad som blir alternativet till Stefan Löfvens rödgröna regering.

För att Sverigedemokraterna ska kunna stödja en borgerlig regering efter valet krävs att vi får inflytande över politiken. Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål. Framförallt gäller detta på våra kärnområden: Invandring, trygghet, sjukvård, sammanhållning och äldrefrågor.

Invandringen är en av de frågor som väljarna rankar som allra viktigast inför valet i höst. Invandringspolitiken är en nyckelfråga för att komma till rätta med de flesta stora samhällsproblem i vår tid. Den är förknippad med mycket stora kostnader, och avgör således vilka resurser som finns över till välfärd och skattesänkningar. Invandringens storlek har också en avgörande påverkan bland annat på skolresultaten, kriminaliteten och bostadsbristen.

Sverigedemokraterna kommer med andra ord inte att stödja någon regering som verkar för en ökad invandring till Sverige. I klartext innebär det att Sverigedemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en regering där Annie Lööf får inflytande över migrationspolitiken.

På bara några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens tryggaste länder till ett samhälle där allt fler utsätts för brott, och där upplopp utbrister med jämna mellanrum i vissa stadsdelar. Sverigedemokraterna är det parti som vill gå längst ifråga om att återställa lag och ordning. Vi är i stort sett överens med de borgerliga partierna om en rad straffskärpningar. Även Moderaterna ställer sig numer bakom våra förslag om möjlighet att återta medborgarskap vid viss brottslighet. Här borde finnas utrymme för att hitta gemensamma förslag. 

Sverige har en sjukvård i världsklass, men den är svårtillgänglig. Vårdköerna är bland de längsta i Europa. Arbetsmiljön för undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och övrig vårdpersonal är ofta oacceptabel. Vi sliter ut vårdens viktigaste resurs och tvingar personalen att kompromissa med patientsäkerhet och sin egen hälsa. Det är allt annat än acceptabelt, och vi kräver rejäla resurstillskott för att stärka arbetsmiljön och korta köerna. I Moderaternas vårbudget finns förslag om att omprioritera resurser från invandring och bidrag till sjukvård. Även på detta område ser det ut som att vi skulle kunna komma överens.

Där andra pratar integration föredrar Sverigedemokraterna att tala om sammanhållning. Det krävs för att Sverige ska må bra, och det gäller inte bara ifråga om invandrare utan också mellan stad och land, rik och fattig eller gammal och ung. 

Sverigedemokraterna vill ta ett helhetsgrepp kring detta och genomföra ett helt paket med åtgärder för att stärka den generella sammanhållningen i Sverige – i fråga om invandring föreslår vi språkkrav, undervisning i samhällsorientering och medborgarplikt. Att man uppfyller detta ska gälla som krav för att kunna erhålla medborgarskap. Medborgarskapet ska i sin tur vara det som kvalificerar för full tillgång till välfärdssystemet.

Vi tycker att människor bör få större makt över när man vill gå i pension och hur man vill fördela sina pensionsrätter. Ett flexibelt system ger fler möjlighet till en tryggare pension. I takt med att vi blir äldre behöver vi skapa förutsättningar och incitament för de som vill stanna på arbetsmarknaden efter pensionsåldern. Detta vill vi göra bland annat genom att sänka skatter och avgifter för den som väljer att arbeta några år efter pensionen, samt möjliggöra för dessa att gå ner på deltid. 

Att vi ens har någonting i Sverige som kallas fattigpensionärer är skamligt. Sedan tidigare har vi sagt att den regering som vill ha vårt stöd efter valet 2018 måste stärka fattigpensionärernas situation rejält.

Att vi har olika syn i frågan om medlemskap i NATO hindrar inte att vi samverkar i andra frågor. Kristdemokraterna var negativa till NATO-medlemskap under i stort sett hela regeringen Reinfeldt utan att det ansågs utgöra något hinder. Vi anser dessutom att ett medlemskap måste föregås av en folkomröstning, och frågan ligger alltså därmed inte på förhandlingsbordet i höst.

I vår budgetmotion har vi föreslagit några av de mest omfattande skattesänkningarna för småföretag. Vi tycker att moderaternas förslag om bidragstak är intressant, och diskuterar gärna en konkret lösning. Sverigedemokraterna budgeterar för en kraftig höjning av försvarsanslagen och även i fråga om energipolitiken framstår förutsättningarna som goda för att komma överens i sak.

För oss är det avgörande att den regering som vill ha vårt stöd genomför rejäla reformer för att strama upp invandringspolitiken och anslår resurser för att kunna verkställa de utvisningar som redan beslutats om. Man måste också kraftigt förbättra för de allra fattigaste pensionärerna, genomföra reformer för att förbättra arbetsmiljön inom sjukvården och korta vårdköerna.

Vår realistiska förhoppning är sedan tidigare att efter valet få möjlighet att förhandla om detta med en regering bestående av Moderater och Kristdemokrater. Vi föredrar alltså en regering utan Centerpartiet, men det är inte avgörande så länge de inte ges inflytande över invandringspolitiken.

Mattias Karlsson

Gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.


Innehåll från AkaviaAnnons

Här är branschen där jurister tjänar bäst

Är du affärsjurist inom telekom? Då har du dragit en lönemässig vinstlott i jämförelse med dina juristkollegor i andra branscher. Andra sätt att få hög lön är att ha en beslutsfattande roll eller att bli partner på en större affärsjuridisk byrå, menar Caroline Lindeberg, löneexpert på fackförbundet Akavia.

Det är många faktorer som styr våra löner. Inte bara var i landet vi arbetar utan även bransch, sektor, befattning och vilket ansvar vi har. 

– Bland juristerna finns allt från handläggare till chefsjurister och chefsrådmän, så det finns stora lönespridningar. Om du har en beslutsfattande roll får du självklart högre lön än om du bereder juridiska ärenden, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia, fackförbundet för akademiker. 

Jurister som jobbar i telekomföretag har högst lön, medianen ligger på 77 400 kronor. 

– Det kan jämföras med min bransch, alltså arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, där medianlönen är 59 800 kronor.

Åklagare och jurister inom försäkring har cirka 60 000 kronor i månaden, medan bank och finans ger en månadslön på 64 000 kronor. 

– Alla sektorer där du kan ta bra betalt av kunden ger större möjlighet till högre lön. Är du dessutom partner på en större affärsjuridisk byrå kan du nå riktigt höga lönenivåer. Men självklart kan det innebära krävande arbetstider och leveransförväntningar. 

Även var i landet du arbetar har betydelse. En jurist i Stockholm tjänar cirka 7 000 kronor mer än kollegan i Malmö/Lund – 51 000 kronor i månaden jämfört med 43 800. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön  

Våga ta chansen

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

–  Med vår statistik får du en uppfattning om löneläget för chefer och ett bra riktmärke inför ditt lönesamtal. Men det är först när du finfördelar den som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg som hjälper dig i lönesamtalet, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Lee Wermelin, ordförande i Akavia
Lee Wermelin, ordförande i Akavia

Du kan med hjälp av lönestatistiken jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. 

– Så läs på, tänk efter och ta hjälp av våra rådgivare. Du har ju samma jobb och krav på dig oavsett om du gör en bra förhandling eller inte. Så varför missa chansen att våga lite mer? 

Ta förhandlingen på allvar 

Tänk också på att de största möjligheterna att göra ordentliga lönekliv finns när du byter tjänst. 

– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar, säger Caroline Lindeberg.

– I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet, missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du sämre möjligheter att höja din lön med stora påslag, avslutar hon.  

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?