Annons

Alliansen kan regera med stöd av oss

Om det fortfarande efter valet finns en sådan ängslighet att man inte vill prata med oss är inte det avgörande. Det viktiga är att en kommande alliansregering tar hänsyn till vår politik i för oss viktiga frågor och att alliansens migrationspolitik inte är Centerpartiets. Det skriver MATTIAS KARLSSON, gruppledare för SD i riksdagen.

Hösten 2014 använde Sverigedemokraterna sin vågmästarroll för att rösta ner regeringens budgetproposition. Förhoppningen om ett nyval grusades dock som bekant av den kontroversiella decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Därefter har vi Sverigedemokrater gjort allt som stått i vår parlamentariska makt för att fälla Stefan Löfvens regering, vilket bland annat har tagit sig uttryck i form av budgetomröstningar och misstroendeförklaringar. Varje gång regeringen riskerat att falla har Alliansen backat undan och låtit statsministern sitta kvar. 

De borgerliga partierna har signalerat att efter valet i september kommer de att byta fokus och verka för ett maktskifte. Frågan är dock vad som blir alternativet till Stefan Löfvens rödgröna regering.

För att Sverigedemokraterna ska kunna stödja en borgerlig regering efter valet krävs att vi får inflytande över politiken. Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål. Framförallt gäller detta på våra kärnområden: Invandring, trygghet, sjukvård, sammanhållning och äldrefrågor.

Invandringen är en av de frågor som väljarna rankar som allra viktigast inför valet i höst. Invandringspolitiken är en nyckelfråga för att komma till rätta med de flesta stora samhällsproblem i vår tid. Den är förknippad med mycket stora kostnader, och avgör således vilka resurser som finns över till välfärd och skattesänkningar. Invandringens storlek har också en avgörande påverkan bland annat på skolresultaten, kriminaliteten och bostadsbristen.

Sverigedemokraterna kommer med andra ord inte att stödja någon regering som verkar för en ökad invandring till Sverige. I klartext innebär det att Sverigedemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en regering där Annie Lööf får inflytande över migrationspolitiken.

På bara några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens tryggaste länder till ett samhälle där allt fler utsätts för brott, och där upplopp utbrister med jämna mellanrum i vissa stadsdelar. Sverigedemokraterna är det parti som vill gå längst ifråga om att återställa lag och ordning. Vi är i stort sett överens med de borgerliga partierna om en rad straffskärpningar. Även Moderaterna ställer sig numer bakom våra förslag om möjlighet att återta medborgarskap vid viss brottslighet. Här borde finnas utrymme för att hitta gemensamma förslag. 

Sverige har en sjukvård i världsklass, men den är svårtillgänglig. Vårdköerna är bland de längsta i Europa. Arbetsmiljön för undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och övrig vårdpersonal är ofta oacceptabel. Vi sliter ut vårdens viktigaste resurs och tvingar personalen att kompromissa med patientsäkerhet och sin egen hälsa. Det är allt annat än acceptabelt, och vi kräver rejäla resurstillskott för att stärka arbetsmiljön och korta köerna. I Moderaternas vårbudget finns förslag om att omprioritera resurser från invandring och bidrag till sjukvård. Även på detta område ser det ut som att vi skulle kunna komma överens.

Där andra pratar integration föredrar Sverigedemokraterna att tala om sammanhållning. Det krävs för att Sverige ska må bra, och det gäller inte bara ifråga om invandrare utan också mellan stad och land, rik och fattig eller gammal och ung. 

Sverigedemokraterna vill ta ett helhetsgrepp kring detta och genomföra ett helt paket med åtgärder för att stärka den generella sammanhållningen i Sverige – i fråga om invandring föreslår vi språkkrav, undervisning i samhällsorientering och medborgarplikt. Att man uppfyller detta ska gälla som krav för att kunna erhålla medborgarskap. Medborgarskapet ska i sin tur vara det som kvalificerar för full tillgång till välfärdssystemet.

Vi tycker att människor bör få större makt över när man vill gå i pension och hur man vill fördela sina pensionsrätter. Ett flexibelt system ger fler möjlighet till en tryggare pension. I takt med att vi blir äldre behöver vi skapa förutsättningar och incitament för de som vill stanna på arbetsmarknaden efter pensionsåldern. Detta vill vi göra bland annat genom att sänka skatter och avgifter för den som väljer att arbeta några år efter pensionen, samt möjliggöra för dessa att gå ner på deltid. 

Att vi ens har någonting i Sverige som kallas fattigpensionärer är skamligt. Sedan tidigare har vi sagt att den regering som vill ha vårt stöd efter valet 2018 måste stärka fattigpensionärernas situation rejält.

Att vi har olika syn i frågan om medlemskap i NATO hindrar inte att vi samverkar i andra frågor. Kristdemokraterna var negativa till NATO-medlemskap under i stort sett hela regeringen Reinfeldt utan att det ansågs utgöra något hinder. Vi anser dessutom att ett medlemskap måste föregås av en folkomröstning, och frågan ligger alltså därmed inte på förhandlingsbordet i höst.

I vår budgetmotion har vi föreslagit de mest omfattande skattesänkningarna för småföretag. Vi tycker att moderaternas förslag om bidragstak är intressant, och diskuterar gärna en konkret lösning. Sverigedemokraterna budgeterar för en kraftig höjning av försvarsanslagen och även i fråga om energipolitiken framstår förutsättningarna som goda för att komma överens i sak.

För oss är det avgörande att den regering som vill ha vårt stöd genomför rejäla reformer för att strama upp invandringspolitiken och anslår resurser för att kunna verkställa de utvisningar som redan beslutats om. Man måste också kraftigt förbättra för de allra fattigaste pensionärerna, genomföra reformer för att förbättra arbetsmiljön inom sjukvården och korta vårdköerna.

Vår realistiska förhoppning är sedan tidigare att efter valet få möjlighet att förhandla om detta med en regering bestående av Moderater och Kristdemokrater. Vi föredrar alltså en regering utan Centerpartiet, men det är inte avgörande så länge de inte ges inflytande över invandringspolitiken.

Mattias Karlsson

Gruppledare Riksdagen för Sverigedemokraterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?