Hoppa till innehållet

Annons

SD: Så kan alliansen regera med vårt stöd

Om det fortfarande efter valet finns en sådan ängslighet att man inte vill prata med oss är inte det avgörande. Det viktiga är att en kommande alliansregering tar hänsyn till vår politik i för oss viktiga frågor och att alliansens migrationspolitik inte är Centerpartiets. Det skriver Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen.

Bild:Stefan Jerrevång/TT

Hösten 2014 använde Sverigedemokraterna sin vågmästarroll för att rösta ner regeringens budgetproposition. Förhoppningen om ett nyval grusades dock som bekant av den kontroversiella decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Därefter har vi Sverigedemokrater gjort allt som stått i vår parlamentariska makt för att fälla Stefan Löfvens regering, vilket bland annat har tagit sig uttryck i form av budgetomröstningar och misstroendeförklaringar. Varje gång regeringen riskerat att falla har Alliansen backat undan och låtit statsministern sitta kvar. 

De borgerliga partierna har signalerat att efter valet i september kommer de att byta fokus och verka för ett maktskifte. Frågan är dock vad som blir alternativet till Stefan Löfvens rödgröna regering.

För att Sverigedemokraterna ska kunna stödja en borgerlig regering efter valet krävs att vi får inflytande över politiken. Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål. Framförallt gäller detta på våra kärnområden: Invandring, trygghet, sjukvård, sammanhållning och äldrefrågor.

Invandringen är en av de frågor som väljarna rankar som allra viktigast inför valet i höst. Invandringspolitiken är en nyckelfråga för att komma till rätta med de flesta stora samhällsproblem i vår tid. Den är förknippad med mycket stora kostnader, och avgör således vilka resurser som finns över till välfärd och skattesänkningar. Invandringens storlek har också en avgörande påverkan bland annat på skolresultaten, kriminaliteten och bostadsbristen.

Sverigedemokraterna kommer med andra ord inte att stödja någon regering som verkar för en ökad invandring till Sverige. I klartext innebär det att Sverigedemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en regering där Annie Lööf får inflytande över migrationspolitiken.

På bara några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens tryggaste länder till ett samhälle där allt fler utsätts för brott, och där upplopp utbrister med jämna mellanrum i vissa stadsdelar. Sverigedemokraterna är det parti som vill gå längst ifråga om att återställa lag och ordning. Vi är i stort sett överens med de borgerliga partierna om en rad straffskärpningar. Även Moderaterna ställer sig numer bakom våra förslag om möjlighet att återta medborgarskap vid viss brottslighet. Här borde finnas utrymme för att hitta gemensamma förslag. 

Sverige har en sjukvård i världsklass, men den är svårtillgänglig. Vårdköerna är bland de längsta i Europa. Arbetsmiljön för undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och övrig vårdpersonal är ofta oacceptabel. Vi sliter ut vårdens viktigaste resurs och tvingar personalen att kompromissa med patientsäkerhet och sin egen hälsa. Det är allt annat än acceptabelt, och vi kräver rejäla resurstillskott för att stärka arbetsmiljön och korta köerna. I Moderaternas vårbudget finns förslag om att omprioritera resurser från invandring och bidrag till sjukvård. Även på detta område ser det ut som att vi skulle kunna komma överens.

Där andra pratar integration föredrar Sverigedemokraterna att tala om sammanhållning. Det krävs för att Sverige ska må bra, och det gäller inte bara ifråga om invandrare utan också mellan stad och land, rik och fattig eller gammal och ung. 

Sverigedemokraterna vill ta ett helhetsgrepp kring detta och genomföra ett helt paket med åtgärder för att stärka den generella sammanhållningen i Sverige – i fråga om invandring föreslår vi språkkrav, undervisning i samhällsorientering och medborgarplikt. Att man uppfyller detta ska gälla som krav för att kunna erhålla medborgarskap. Medborgarskapet ska i sin tur vara det som kvalificerar för full tillgång till välfärdssystemet.

Vi tycker att människor bör få större makt över när man vill gå i pension och hur man vill fördela sina pensionsrätter. Ett flexibelt system ger fler möjlighet till en tryggare pension. I takt med att vi blir äldre behöver vi skapa förutsättningar och incitament för de som vill stanna på arbetsmarknaden efter pensionsåldern. Detta vill vi göra bland annat genom att sänka skatter och avgifter för den som väljer att arbeta några år efter pensionen, samt möjliggöra för dessa att gå ner på deltid. 

Att vi ens har någonting i Sverige som kallas fattigpensionärer är skamligt. Sedan tidigare har vi sagt att den regering som vill ha vårt stöd efter valet 2018 måste stärka fattigpensionärernas situation rejält.

Att vi har olika syn i frågan om medlemskap i NATO hindrar inte att vi samverkar i andra frågor. Kristdemokraterna var negativa till NATO-medlemskap under i stort sett hela regeringen Reinfeldt utan att det ansågs utgöra något hinder. Vi anser dessutom att ett medlemskap måste föregås av en folkomröstning, och frågan ligger alltså därmed inte på förhandlingsbordet i höst.

I vår budgetmotion har vi föreslagit några av de mest omfattande skattesänkningarna för småföretag. Vi tycker att moderaternas förslag om bidragstak är intressant, och diskuterar gärna en konkret lösning. Sverigedemokraterna budgeterar för en kraftig höjning av försvarsanslagen och även i fråga om energipolitiken framstår förutsättningarna som goda för att komma överens i sak.

För oss är det avgörande att den regering som vill ha vårt stöd genomför rejäla reformer för att strama upp invandringspolitiken och anslår resurser för att kunna verkställa de utvisningar som redan beslutats om. Man måste också kraftigt förbättra för de allra fattigaste pensionärerna, genomföra reformer för att förbättra arbetsmiljön inom sjukvården och korta vårdköerna.

Vår realistiska förhoppning är sedan tidigare att efter valet få möjlighet att förhandla om detta med en regering bestående av Moderater och Kristdemokrater. Vi föredrar alltså en regering utan Centerpartiet, men det är inte avgörande så länge de inte ges inflytande över invandringspolitiken.

Mattias Karlsson

Gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera