Hösten 2014 använde Sverigedemokraterna sin vågmästarroll för att rösta ner regeringens budgetproposition. Förhoppningen om ett nyval grusades dock som bekant av den kontroversiella decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Därefter har vi Sverigedemokrater gjort allt som stått i vår parlamentariska makt för att fälla Stefan Löfvens regering, vilket bland annat har tagit sig uttryck i form av budgetomröstningar och misstroendeförklaringar. Varje gång regeringen riskerat att falla har Alliansen backat undan och låtit statsministern sitta kvar.
De borgerliga partierna har signalerat att efter valet i september kommer de att byta fokus och verka för ett maktskifte. Frågan är dock vad som blir alternativet till Stefan Löfvens rödgröna regering.
För att Sverigedemokraterna ska kunna stödja en borgerlig regering efter valet krävs att vi får inflytande över politiken. Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål. Framförallt gäller detta på våra kärnområden: Invandring, trygghet, sjukvård, sammanhållning och äldrefrågor.
Invandringen är en av de frågor som väljarna rankar som allra viktigast inför valet i höst. Invandringspolitiken är en nyckelfråga för att komma till rätta med de flesta stora samhällsproblem i vår tid. Den är förknippad med mycket stora kostnader, och avgör således vilka resurser som finns över till välfärd och skattesänkningar. Invandringens storlek har också en avgörande påverkan bland annat på skolresultaten, kriminaliteten och bostadsbristen.
Sverigedemokraterna kommer med andra ord inte att stödja någon regering som verkar för en ökad invandring till Sverige. I klartext innebär det att Sverigedemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en regering där Annie Lööf får inflytande över migrationspolitiken.
På bara några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens tryggaste länder till ett samhälle där allt fler utsätts för brott, och där upplopp utbrister med jämna mellanrum i vissa stadsdelar. Sverigedemokraterna är det parti som vill gå längst ifråga om att återställa lag och ordning. Vi är i stort sett överens med de borgerliga partierna om en rad straffskärpningar. Även Moderaterna ställer sig numer bakom våra förslag om möjlighet att återta medborgarskap vid viss brottslighet. Här borde finnas utrymme för att hitta gemensamma förslag.
Sverige har en sjukvård i världsklass, men den är svårtillgänglig. Vårdköerna är bland de längsta i Europa. Arbetsmiljön för undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och övrig vårdpersonal är ofta oacceptabel. Vi sliter ut vårdens viktigaste resurs och tvingar personalen att kompromissa med patientsäkerhet och sin egen hälsa. Det är allt annat än acceptabelt, och vi kräver rejäla resurstillskott för att stärka arbetsmiljön och korta köerna. I Moderaternas vårbudget finns förslag om att omprioritera resurser från invandring och bidrag till sjukvård. Även på detta område ser det ut som att vi skulle kunna komma överens.
Där andra pratar integration föredrar Sverigedemokraterna att tala om sammanhållning. Det krävs för att Sverige ska må bra, och det gäller inte bara ifråga om invandrare utan också mellan stad och land, rik och fattig eller gammal och ung.
Sverigedemokraterna vill ta ett helhetsgrepp kring detta och genomföra ett helt paket med åtgärder för att stärka den generella sammanhållningen i Sverige – i fråga om invandring föreslår vi språkkrav, undervisning i samhällsorientering och medborgarplikt. Att man uppfyller detta ska gälla som krav för att kunna erhålla medborgarskap. Medborgarskapet ska i sin tur vara det som kvalificerar för full tillgång till välfärdssystemet.
Vi tycker att människor bör få större makt över när man vill gå i pension och hur man vill fördela sina pensionsrätter. Ett flexibelt system ger fler möjlighet till en tryggare pension. I takt med att vi blir äldre behöver vi skapa förutsättningar och incitament för de som vill stanna på arbetsmarknaden efter pensionsåldern. Detta vill vi göra bland annat genom att sänka skatter och avgifter för den som väljer att arbeta några år efter pensionen, samt möjliggöra för dessa att gå ner på deltid.
Att vi ens har någonting i Sverige som kallas fattigpensionärer är skamligt. Sedan tidigare har vi sagt att den regering som vill ha vårt stöd efter valet 2018 måste stärka fattigpensionärernas situation rejält.
Att vi har olika syn i frågan om medlemskap i NATO hindrar inte att vi samverkar i andra frågor. Kristdemokraterna var negativa till NATO-medlemskap under i stort sett hela regeringen Reinfeldt utan att det ansågs utgöra något hinder. Vi anser dessutom att ett medlemskap måste föregås av en folkomröstning, och frågan ligger alltså därmed inte på förhandlingsbordet i höst.
I vår budgetmotion har vi föreslagit några av de mest omfattande skattesänkningarna för småföretag. Vi tycker att moderaternas förslag om bidragstak är intressant, och diskuterar gärna en konkret lösning. Sverigedemokraterna budgeterar för en kraftig höjning av försvarsanslagen och även i fråga om energipolitiken framstår förutsättningarna som goda för att komma överens i sak.
För oss är det avgörande att den regering som vill ha vårt stöd genomför rejäla reformer för att strama upp invandringspolitiken och anslår resurser för att kunna verkställa de utvisningar som redan beslutats om. Man måste också kraftigt förbättra för de allra fattigaste pensionärerna, genomföra reformer för att förbättra arbetsmiljön inom sjukvården och korta vårdköerna.
Vår realistiska förhoppning är sedan tidigare att efter valet få möjlighet att förhandla om detta med en regering bestående av Moderater och Kristdemokrater. Vi föredrar alltså en regering utan Centerpartiet, men det är inte avgörande så länge de inte ges inflytande över invandringspolitiken.
Mattias Karlsson
Gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.