AF-reformen drabbar de fattiga och kommunerna

DEBATT. Arbetsförmedlingens tillkortakommanden används nu som förevändning för att slå sönder välbeprövat arbete med stöd i forskning. Kommunernas kostnader för försörjningsstöd kan väntas öka kraftigt till följd av den reform som Martin Ådahl (C) ligger bakom, skriver Vänsterpartiets Ulla Andersson och Ali Esbati.

REFORMIST. Martin Ådahl har bestämt sig, det nyliberala tankegodset ska förverkligas. Detta trots att partikamrater försöker få honom att förstå att kommersiella bolag har få incitament att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.
REFORMIST. Martin Ådahl har bestämt sig, det nyliberala tankegodset ska förverkligas. Detta trots att partikamrater försöker få honom att förstå att kommersiella bolag har få incitament att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.Foto:Janerik Henriksson/TT
Ulla Andersson.
Ulla Andersson.Foto:Jessica Gow/TT
Ali Esbati.
Ali Esbati.Foto:Lise ≈serud / TT

När nyliberala dogmer som sedan länge borde vara kastade på historiens sophög i stället får styra svensk politik och förvaltning, då blir det ofta kaos. 

Det är precis det som nu sker med Arbetsförmedlingen. Januarikamraterna – regeringen med S och Mp, med Centerpartiet och Liberalerna som förvirrade vägvisare – skyfflar runt ansvaret utan att vilja kännas vid sina egna handlingar och positioner. 

Å ena sidan är allt M- och KD-budgetens fel, trots att 73-punktsgänget kunde ha lagt tillbaka bortdragna pengar i sin vårändringsbudget. Å andra sidan är det generaldirektörens fel. Och nu verkar det bli kommunernas fel. 

Minst ansvar av alla tar huvudarkitekten bakom hela ödeläggelsen, Centerpartiets Martin Ådahl, som ser det som sin uppgift att nedsänka verklighetsoberoende ekonomiska teorier till den trista verklighet där handläggare och arbetslösa envisas med att vara människor av kött och blod.

De exempel från verkligheten som Ådahl lite motvilligt lyfter fram till stöd för de servettskisser som nu har blivit regeringspolitik, är hämtade från länder med helt andra system för arbetsmarknaden (England, Australien). Men också där dras systemen med stora bekymmer när arbetslösa gjorts till en handelsvara i enlighet med nyliberala principer. 

Politisk ideologi styr nu hela omstöpningen av Arbetsförmedlingen. Forskning, erfarenhet och insikter om konsekvenserna tycks inte bita på upphovsmannen. Att de borgerliga redan under Reinfeldt-åren prövat ett liknande system med katastrofala följder, verkar inte avskräcka från att driva igenom experimentet i full skala. 

Alla problem som påtalas ska få sin lösning genom marknadsmekanismer och olika former av ”kontrollsystem”, som riskerar bli groteskt dyra och byråkratiska.

Bristerna hos Arbetsförmedlingen har varit många. Ironiskt nog har många av dem skapats av politisk klåfingrighet, detaljstyrning och den politiska viljan att bygga kontrollsystem i stället för att lägga all kraft på att få människor in i arbete.

Nu används dessa brister som förevändning för att också slå sönder välbeprövat arbete med goda resultat och stöd i forskning. Professionella handläggare kastas bort som om deras arbete och resultat inte hade något värde alls. 

Martin Ådahl har bestämt sig. Oavsett vad priset blir så ska hans nyliberala tankegods förverkligas. Normalt beredningsarbete verkar inte styra arbetet. Hans partikamrater och andra försöker få honom att förstå att kommersiella bolag kanske inte är så intresserade av att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd.

Det är de arbetslösa, särskilt de som står långt från arbetsmarknaden, som kommer i kläm när arbetsförmedlingens olika insatser dras in. Men också kommunerna, vars kostnader för försörjningsstöd kan väntas öka kraftigt. I Malmö räknar man exempelvis med ökade kostnader på 140 miljoner kronor. 

Människor ska alltså tvingas bort från arbetsmarknadspolitiska insatser och statliga försäkringssystem, för att i stället tvingas in i behovsprövade stöd på lägsta nivå. I Sandviken beräknas hundratals färre få stöd och hjälp av kommunen och Arbetsförmedlingen. 

Drygt 130 av landets lokala kontor försvinner, ett stort antal redan denna höst. Men inte heller det vill Ådahl ta ansvar för, trots att det är hans parti som förhandlat den budget som styr myndigheten. 

I nuläget verkar Martin Ådahl och Liberalernas Gulan Avci slåss om hur kommunerna likväl ska påföras ansvar när arbetsförmedlingens insatser försvinner. Dogmen om att ett LOV-system ska införas kvarstår. Nu verkar det innebära att kommunerna i så fall måste bilda bolag som ska konkurrera med de privata om statens pengar för insatser för arbetslösa. 

Insyn, transparens, att det är skattemedel vi pratar om, verkar ingen av dem bry sig om. Privatiseringen är det centrala.

Detta är en nationell skandal. Ansvarskänslan och samhällsanalysen väger lätt när man som Martin Ådahl har bepansrat sig bakom de nyliberala dogmerna.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V) 


Innehåll från Cash ITAnnons

Coronaviruset har accelererat innovationen av framtidens betalningar

Just nu pågår en snabb utveckling inom handeln där konsumenter ställer allt högre krav på valfrihet när det kommer till betalsätt. Cash IT som levererar kassasystem för butiker satsar stort för att möta detta, inte minst genom partnerskapet med Swish.

Mobila betallösningar som Swish ökar mycket snabbt i popularitet, och coronapandemin har boostat efterfrågan på beröringsfria betalsätt ytterligare. Detta sätter press på handlare att tillgodose de nya kraven där kortbetalning inte längre räcker som komplement till kontanter.

Cash IT levererar skräddarsydda kassalösningar och betaltjänster till enskilda butiker och stora internationella butikskedjor i hela Skandinavien. För ett år sedan utökade produktportföljen med en interaktiv kundskärm som integreras i kassasystemet.

På skärmen visas en sammanställning av skannade varor som sedan kan omvandlas

till en dynamisk QR-kod för Swish-betalning, unik för den specifika transaktionen. Cash IT:s partnerskap med Swish är en viktig pusselbit som möjliggör snabba och säkra betalningar berättar Robert Karlsson, vd på Cash IT.

- För personalen räcker det med att trycka på en knapp för att konsumenten sedan ska kunna genomföra betalningen via Swish, helt kontaktlöst. Efter betalningen kan ett digitalt mejlkvitto erbjudas via skärmen. Lösningen ger en ökad tydlighet gentemot konsumenten som ser precis vad som händer. Men den innebär också en ökad trygghet för handlaren som har en skärm skild från kortterminalen, så att betalning kan ske oavsett situation, säger han.

För Swish är partnerskapet med Cash IT mycket viktigt för att kunna möta de 7,6 miljoner användarna även i butiker.

-  Att få komma ut mer i fysisk miljö är en viktig del i vår framtidsvision. Implementationen som Cash IT har gjort genom sin kundskärm är fantastiskt fin och ger konsumenterna ett mervärde. Lösningen är dessutom mycket säker tack vare vår starka autentisering via bank-id, säger Anders Edlund, Head of Business Development på Swish.

Cash IT:S kundskärm kan även användas av B2B-företag för signering av digitala följesedlar när kunder hämtar ut varor som ska faktureras. Ekonomiavdelningen kan enkelt komma åt informationen i efterhand eftersom signeringen lagras.

Skärmen kommer precis som Cash IT:s andra lösningar med nyckelfärdiga integrationer mot kundernas affärssystem.

- Tekniken som vi erbjuder är enkel att koppla ihop med alla de ledande affärssystemen och e-handelsplattformarna som finns på marknaden. Genom att automatisera flödet får våra kunder tillen omnikanal där exempelvis lagersaldot uppdateras i realtid efter ett genomfört köp. Där ligger vi väldigt långt framme, säger Robert Karlsson.

Om Cash IT

Cash IT är ett företag med över 20 år i branschen som levererar den senaste värdehöjande tekniken för att butiker och retailkedjor ska bli så effektiva, lönsamma och konkurrenskraftiga som möjligt. Med hjälp av kassasystem och betallösningar med realtidsintegrationer till affärssystem får vi e-handel och fysisk handel att lira med varandra. Cash IT:s partnerskap med Swish är en viktig pusselbit som möjliggör snabba och säkra betalningar.

Läs mer om Cash IT här 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?