Annons

AF-reformen drabbar de fattiga och kommunerna

DEBATT. Arbetsförmedlingens tillkortakommanden används nu som förevändning för att slå sönder välbeprövat arbete med stöd i forskning. Kommunernas kostnader för försörjningsstöd kan väntas öka kraftigt till följd av den reform som Martin Ådahl (C) ligger bakom, skriver Vänsterpartiets Ulla Andersson och Ali Esbati.

REFORMIST. Martin Ådahl har bestämt sig, det nyliberala tankegodset ska förverkligas. Detta trots att partikamrater försöker få honom att förstå att kommersiella bolag har få incitament att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.
REFORMIST. Martin Ådahl har bestämt sig, det nyliberala tankegodset ska förverkligas. Detta trots att partikamrater försöker få honom att förstå att kommersiella bolag har få incitament att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati.Foto:Janerik Henriksson/TT
Ulla Andersson.
Ulla Andersson.Foto:Jessica Gow/TT
Ali Esbati.
Ali Esbati.Foto:Lise ≈serud / TT

När nyliberala dogmer som sedan länge borde vara kastade på historiens sophög i stället får styra svensk politik och förvaltning, då blir det ofta kaos. 

Det är precis det som nu sker med Arbetsförmedlingen. Januarikamraterna – regeringen med S och Mp, med Centerpartiet och Liberalerna som förvirrade vägvisare – skyfflar runt ansvaret utan att vilja kännas vid sina egna handlingar och positioner. 

Å ena sidan är allt M- och KD-budgetens fel, trots att 73-punktsgänget kunde ha lagt tillbaka bortdragna pengar i sin vårändringsbudget. Å andra sidan är det generaldirektörens fel. Och nu verkar det bli kommunernas fel. 

Minst ansvar av alla tar huvudarkitekten bakom hela ödeläggelsen, Centerpartiets Martin Ådahl, som ser det som sin uppgift att nedsänka verklighetsoberoende ekonomiska teorier till den trista verklighet där handläggare och arbetslösa envisas med att vara människor av kött och blod.

De exempel från verkligheten som Ådahl lite motvilligt lyfter fram till stöd för de servettskisser som nu har blivit regeringspolitik, är hämtade från länder med helt andra system för arbetsmarknaden (England, Australien). Men också där dras systemen med stora bekymmer när arbetslösa gjorts till en handelsvara i enlighet med nyliberala principer. 

Politisk ideologi styr nu hela omstöpningen av Arbetsförmedlingen. Forskning, erfarenhet och insikter om konsekvenserna tycks inte bita på upphovsmannen. Att de borgerliga redan under Reinfeldt-åren prövat ett liknande system med katastrofala följder, verkar inte avskräcka från att driva igenom experimentet i full skala. 

Alla problem som påtalas ska få sin lösning genom marknadsmekanismer och olika former av ”kontrollsystem”, som riskerar bli groteskt dyra och byråkratiska.

Bristerna hos Arbetsförmedlingen har varit många. Ironiskt nog har många av dem skapats av politisk klåfingrighet, detaljstyrning och den politiska viljan att bygga kontrollsystem i stället för att lägga all kraft på att få människor in i arbete.

Nu används dessa brister som förevändning för att också slå sönder välbeprövat arbete med goda resultat och stöd i forskning. Professionella handläggare kastas bort som om deras arbete och resultat inte hade något värde alls. 

Martin Ådahl har bestämt sig. Oavsett vad priset blir så ska hans nyliberala tankegods förverkligas. Normalt beredningsarbete verkar inte styra arbetet. Hans partikamrater och andra försöker få honom att förstå att kommersiella bolag kanske inte är så intresserade av att etablera sig i kommuner i lands- och glesbygd.

Det är de arbetslösa, särskilt de som står långt från arbetsmarknaden, som kommer i kläm när arbetsförmedlingens olika insatser dras in. Men också kommunerna, vars kostnader för försörjningsstöd kan väntas öka kraftigt. I Malmö räknar man exempelvis med ökade kostnader på 140 miljoner kronor. 

Människor ska alltså tvingas bort från arbetsmarknadspolitiska insatser och statliga försäkringssystem, för att i stället tvingas in i behovsprövade stöd på lägsta nivå. I Sandviken beräknas hundratals färre få stöd och hjälp av kommunen och Arbetsförmedlingen. 

Drygt 130 av landets lokala kontor försvinner, ett stort antal redan denna höst. Men inte heller det vill Ådahl ta ansvar för, trots att det är hans parti som förhandlat den budget som styr myndigheten. 

I nuläget verkar Martin Ådahl och Liberalernas Gulan Avci slåss om hur kommunerna likväl ska påföras ansvar när arbetsförmedlingens insatser försvinner. Dogmen om att ett LOV-system ska införas kvarstår. Nu verkar det innebära att kommunerna i så fall måste bilda bolag som ska konkurrera med de privata om statens pengar för insatser för arbetslösa. 

Insyn, transparens, att det är skattemedel vi pratar om, verkar ingen av dem bry sig om. Privatiseringen är det centrala.

Detta är en nationell skandal. Ansvarskänslan och samhällsanalysen väger lätt när man som Martin Ådahl har bepansrat sig bakom de nyliberala dogmerna.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V) 


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?