Annons

6F: Teknikföretagens resonemang är världsfrånvänt

REPLIK. Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall skrev nyligen några ord om vår rapport ”Lönebildning för en ny tid” (Di Debatt 18/6).

KNAS. Att tysk inflation eller produktivitet ska bestämma svenska löner är feltänkt, skriver bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm.
KNAS. Att tysk inflation eller produktivitet ska bestämma svenska löner är feltänkt, skriver bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Det mesta av det Kinwall refererar till när gäller växelkursen är i själva verket skrivet i en av de underlagsrapporter som 6F-förbunden – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko – beställt. 

Underlagsrapporten ”Europanormen saknar relevans” som är skriven av professor emeritus Nils Gottfries tittar på sambandet mellan lönebildning, penningpolitik, växelkurs och konkurrenskraft. Gottfries kommer fram till just det faktum att det inte är relevant att kolla på andra länders löneökningstakt när vi ska bestämma lönerna i Sverige. 

Vi inom 6F har högt förtroende för den rapport Gottfries tagit fram. En väsentlig skillnad mellan Kinnwall och Gottfries är att Kinnwall talar i egenintresse medan Gottfries varken representerar fack eller arbetsgivare. 

I vår rapport ”Lönebildning för en ny tid” behandlas frågan om hur vi ser på svensk lönebildning. Ett problem är precis det som Kinnwall ger uttryck för i sin debattartikel, nämligen att allt fokus när svenska löner ska bestämmas är vilken lön som våra viktigaste konkurrentländer har. 

I huvudsak handlar detta då om vilken lön man har i Tyskland. Men det säger sig självt: att tysk inflation eller produktivitet ska bestämma svenska löner blir knas. Den löneökningstakt som är lämplig för Sverige är givetvis den produktivitetsökning de anställda i Sverige ger i kombination med riksbankens inflationsmål. 

Vidare ger Kinnwall också uttryck för den verklighetsfrånvända nationalekonomiska teorin som Teknikföretagen och näringslivet utgår ifrån vid löneförhandlingarna: att vi ska utgå ifrån industrins internationella konkurrenskraft samt att faktorer som svensk BNP, arbetslöshet och inflation inte har relevans. 

Menar då Kinnwall att exempelvis hög sysselsättning, hög efterfrågan och låg arbetslöshet inte ska avspegla sig i löneökningstakten? För oss inom 6F är det självklart att svensk ekonomi och förutsättningarna på hela arbetsmarknaden ska utgöra bedömningen för löneökningstakten.  

Mikael Johansson, förbundsordförande Målareförbundet

Valle Karlsson, ordförande Seko

Johan Lindholm, ordförande Byggnads

Magnus Pettersson, ordförande Fastighets

Jonas Wallin, ordförande Elektrikerna 

Läs tidigare inlägg:

Förslag på avskaffat industrimärke bygger på felaktig teori 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?