ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

6F: Teknikföretagens resonemang är världsfrånvänt

  • KNAS. Att tysk inflation eller produktivitet ska bestämma svenska löner är feltänkt, skriver bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm.

REPLIK. Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall skrev nyligen några ord om vår rapport ”Lönebildning för en ny tid” (Di Debatt 18/6).

Det mesta av det Kinwall refererar till när gäller växelkursen är i själva verket skrivet i en av de underlagsrapporter som 6F-förbunden – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko – beställt. 

Underlagsrapporten ”Europanormen saknar relevans” som är skriven av professor emeritus Nils Gottfries tittar på sambandet mellan lönebildning, penningpolitik, växelkurs och konkurrenskraft. Gottfries kommer fram till just det faktum att det inte är relevant att kolla på andra länders löneökningstakt när vi ska bestämma lönerna i Sverige. 

Vi inom 6F har högt förtroende för den rapport Gottfries tagit fram. En väsentlig skillnad mellan Kinnwall och Gottfries är att Kinnwall talar i egenintresse medan Gottfries varken representerar fack eller arbetsgivare. 

I vår rapport ”Lönebildning för en ny tid” behandlas frågan om hur vi ser på svensk lönebildning. Ett problem är precis det som Kinnwall ger uttryck för i sin debattartikel, nämligen att allt fokus när svenska löner ska bestämmas är vilken lön som våra viktigaste konkurrentländer har. 

I huvudsak handlar detta då om vilken lön man har i Tyskland. Men det säger sig självt: att tysk inflation eller produktivitet ska bestämma svenska löner blir knas. Den löneökningstakt som är lämplig för Sverige är givetvis den produktivitetsökning de anställda i Sverige ger i kombination med riksbankens inflationsmål. 

Vidare ger Kinnwall också uttryck för den verklighetsfrånvända nationalekonomiska teorin som Teknikföretagen och näringslivet utgår ifrån vid löneförhandlingarna: att vi ska utgå ifrån industrins internationella konkurrenskraft samt att faktorer som svensk BNP, arbetslöshet och inflation inte har relevans. 

Menar då Kinnwall att exempelvis hög sysselsättning, hög efterfrågan och låg arbetslöshet inte ska avspegla sig i löneökningstakten? För oss inom 6F är det självklart att svensk ekonomi och förutsättningarna på hela arbetsmarknaden ska utgöra bedömningen för löneökningstakten.  

Mikael Johansson, förbundsordförande Målareförbundet

Valle Karlsson, ordförande Seko

Johan Lindholm, ordförande Byggnads

Magnus Pettersson, ordförande Fastighets

Jonas Wallin, ordförande Elektrikerna 

Läs tidigare inlägg:

Förslag på avskaffat industrimärke bygger på felaktig teori 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer