ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

100 000-tusentals jobb hotas i tjänstesektorn

  • Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega. Foto: Johan Jeppsson www.photographer.se +46702666319

Regeringens förslag om korttidsarbete för företag som drabbas av Coronakrisen kommer tyvärr inte att fungera i de branscher där verksamheten helt upphört. Företag måste få möjlighet att permittera anställda helt en tid. Annars kommer det att bli konkurser och massuppsägningar, skriver Marcus Kristiansson, Thomas Erséus och Andreas Åström från arbetsgivarorganisationen Almega.

Fredagen den 20 mars beslutade Volvo Cars att stänga sin produktion i Sverige. Tidigare i veckan beslutade även Scania att stänga sina fabriker i Sverige. Coronakrisen har nu nått industrin på allvar och kommer därmed att slå hårt mot bland annat tekniska konsulter, IT-företag, bemanningsföretag, facility management-leverantörer och andra viktiga tjänstebranscher som tillsammans med industrin bär upp den svenska exporten. 

Detta tvärstopp i verksamheten riskerar att leda till att livskraftiga företag går i konkurs och kritiska investeringar går förlorade. Kompetenta medarbetare i produktiva verksamheter riskerar att sägas upp och hamna i långvarig arbetslöshet.

Regeringens förslag om korttidsarbete, där arbetstiden kan reduceras med upp till 60 procent och arbetsgivaren och staten delar på kostnaden, kan fungera för många företag. Volvo kommer, enligt uppgifter i media, att använda denna lösning för sina medarbetare. Korttidsarbetet fungerar däremot inte för personalintensiva företag vars efterfrågan utan förvarning helt upphört. 

De senaste decennierna har outsourcingen av industrins produktion till underleverantörer inom tjänstesektorn ökat kraftigt. Det handlar bland annat om teknikkonsulttjänster, IT-konsulttjänster, ekonomiska och juridiska konsulttjänster och olika typer av supporttjänster. När industrier stänger riskerar många av dessa företag att snart stå helt utan arbete och intäkter. För dem kommer inte korttidsarbetet att fungera. Utan intäkter kan inte ett tjänsteföretag betala halva lönekostnaden som korttidsarbetet i nuvarande form kräver.

I många länder, exempelvis Finland, kan de drabbade företagen istället permittera sin personal helt. Arbetsgivarna betalar inte ut lön under permitteringen istället får arbetstagarna ersättning från arbetslöshetsförsäkringen under tiden.

Vi har sett stora varsel om uppsägningar i besöksnäringen under den senaste veckan. Almegas telefonjour får nu varje dag hundratals samtal från tjänsteföretag i en rad andra branscher som har mycket stor, ofta total, arbetsbrist och behöver säga upp sin personal. Företagen vill rädda sin verksamhet och sina medarbetares jobb, men ser ingen annan utväg när intäkterna försvunnit.

Almega kräver att regeringen skyndsamt – inom en vecka - inför ett system som gör det möjligt för företag i drabbade branscher att permittera sin personal helt och hållet under dessa exceptionella omständigheter. Anställningen för den anställde i företaget består, men staten bör ta hela ansvaret för medarbetarna genom att ge dem rätt till arbetslöshetsersättning.

Om företag som idag inte har någon verksamhet och snart inga intäkter inte får denna möjlighet att omedelbart anpassa sina kostnader och rädda verksamheten riskerar det att leda till att 100 000-tals arbeten går förlorade och 1000-tals företag går i konkurs. Dessa företag och arbetstillfällen måste säkras, inte minst då de kommer att vara kritiska för att näringslivet och samhället i stort så snabbt som möjligt ska kunna komma tillbaka när vi väl är igenom den akuta situationen med Corona.

Marcus Kristiansson, ordförande Almega

Thomas Erséus, vd Almega

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer