1515
Annons
Innehåll från ZignSecAnnons

Minska risken – kontrollera vilka du gör affärer med

Jason Coombes, COO på ZignSec.
Jason Coombes, COO på ZignSec.

Sanktionerna mot Ryssland har goda intentioner, men blir helt verkningslösa om företag inte har rätt verktyg på plats för Know Your Business, Know Your Customer och för att identifiera personer i politisk utsatt ställning.

– Företag måste veta vilka företag och personer de faktiskt gör affärer med, allt annat innebär väldigt stora risker, säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Läs mer om automatiserad PEP- och sanktionskontroll som en del av KYC- och KYB-processen 

Det gick snabbt när Ryssland anföll Ukraina – i princip direkt svarade EU och USA med att införa kraftiga sanktioner mot både landet, ryska företag och ledande personer och deras familjer. 

– Men för att sanktionerna ska ge effekt måste företag ha verktyg på plats för säker digital identitetsidentifiering och kundkännedom, säger Jason Coombes.

– Annars vet man inte vem eller vilka företag man inte ska göra affärer med.

Global handel men spretigt regelverk

Men att på ett tillförlitligt sätt kunna stoppa personer man inte vill göra affärer med, samtidigt som man gör det lätt för rätt personer att bli kunder, är inte helt enkelt. Även om handeln i dag är global varierar föreskrifterna för både Know Your Customer, KYC, och Know Your Business, KYB, mellan länder, samtidigt som de tekniska kraven för efterlevnad av dessa skiljer sig väldigt mycket runt om i världen. 

– För våra kunder är det därför skönt att veta att vårt system är anpassat till den här situationen, så att man kan vara säker på att man gör det man måste oavsett marknad och kan expandera på ett tryggt tillvägagångssätt.

Regelefterlevnad och riskminimering

Att ha de här processerna på plats är avgörande för att leva upp till kraven från myndigheter, till exempel när det gäller sanktionslistor, det vill säga förteckningar över personer, företag och länder som eftersöks för eller har begått olagliga aktiviteter.

– Som företag är det viktigt att kontrollera potentiella kunder mot sanktionslistor för att eliminera risken att göra affärer med enheter som flaggats för olaglig verksamhet.

Ett annat viktigt exempel som ingår i KYC och KYB är kontroll av personer i politiskt utsatt ställning, PEP.

– En PEP har på grund av sin position makten att påverka viktiga beslut, och risken för att de blir inblandade i saker som till exempel mutor, korruption och penningtvätt är större än för andra människor.

Ett misstag i PEP- eller sanktionssteget i KYC- eller KYB-processen kan därmed riskera att möjliggöra sådana aktiviteter. 

– Det är därför det är så viktigt att ha teknik och lösningar för komplett regelefterlevnad på plats. Dras man in i allvarliga illegala affärer riskerar man dåligt rykte vilket kan vara helt ödesdigert för förmågan att överleva på lång sikt. Man riskerar dessutom rejäla böter, och i värsta fall fängelsestraff.

Full verktygslåda på alla marknader

För att hjälpa företag och organisationer att undgå de här riskerna erbjuder ZignSec en komplett, automatiserad verktygslåda för allt som har med KYB och KYC att göra.

– Begreppsfloran må vara bred och på olika ställen i världen används olika begrepp för samma saker. Men i grunden erbjuder vi komplett och global KYC- och KYB-efterlevnad i enlighet med regelverken för Anti Money Laundering, AML, så att våra kunder kan vara säkra på att de har full koll på vilka de väljer att göra affärer med.

Läs mer om automatiserad PEP- och sanktionskontroll som en del av KYC- och KYB-processen 

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?