Annons
Innehåll från XledgerAnnons

Cyberangreppen ökar – så skyddar du ditt företag

Thomas Falk är vd hos det molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos det molnbaserade affärssystemet Xledger.

IT-attacker, bedrägerier och utpressning.

Här är expertens bästa råd hur du skyddar företaget på nätet.

– Våga planera för att det går åt pepparn och öva på ett sådant scenario. Då får du också kunskap i hur du säkrar känsliga data, säger Thomas Falk, vd hos det molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få allt i ett system – så funkar Xledger  

Samhällets ökade digitalisering innebär inte bara nya möjligheter. Nya hot, särskilt i de osäkra tider som råder, tornar upp sig mot svenska företag och organisationer. Så sent som förra året tvingades en svensk matvarukedja stänga i sju dagar efter en ransomware-attack mot kassasystemet. I en sådan attack ”kidnappas” systemet och brottslingarna kräver pengar för att lämna företaget i fred.

– Lite förenklat finns det två sorters hot. Dels amatörer som bara vill stöka runt och jävlas, dels de som vill tjäna pengar på sin brottslighet. Den första kategorin är antivirus och brandväggar bra på att filtrera bort, medan den andra kategorin aktivt jobbar för att hitta luckor i din verksamhet, berättar Thomas Falk.

Enligt honom har cyberhoten mot svenska företag ökat senaste året:

– Vi har väl ett par hundra attacker om dagen mot Xledger, det mesta kommer österifrån. 99 av 100 är klumpiga försök, men det sker också sofistikerade attacker där statsfinansierade aktörer och brottssyndikat har ganska stora resurser och kompetens.

Samtidigt som den digitala hotbilden ökar har säkerhetsfrågorna tagit allt större plats hos företagsledningarna – men även hos Xledger som leverantör, menar Thomas:

– Det diskuteras definitivt mer. När vi ska implementera vårt system hos ett företag har vi till exempel tio flikar med 50 frågor i varje, där en behandlar säkerhet. För två-tre år sedan innehöll den fliken kanske fem-tio frågor. Vi pushar för att belysa säkerheten och större kunder kommer med de frågorna tidigare i processen än förut.

Thomas påpekar också att Xledger gärna framhäver företagets säkerhetsarbete:

– Våra kunders finansiella data finns hos oss, då måste vi också lägga mycket fokus på att skydda den. Man måste ha ett tänk kring hur man bygger systemet, hur man ser på access, hur man får bort sårbarheter. Vi beskriver gärna hur vår säkerhet ser ut, med allt från hårdvara, processer och mjukvara.

Enligt Thomas Falk finns det två typer av hot – de som bara vill stöka runt samt de som är ute efter pengar.
Enligt Thomas Falk finns det två typer av hot – de som bara vill stöka runt samt de som är ute efter pengar.

Till skillnad från de flesta andra affärssystem är Xledger helt molnbaserat. Ingen programvara behöver installeras, ingen IT-avdelning behöver hantera uppdateringar – allt sköts av Xledger.

– Eftersom man alltid jobbar i den senaste versionen försvinner ett vanligt hot, där de kriminella hittar ingångar via enheter som inte är uppdaterade. Vi kan också snabbt addera ny funktionalitet om det krävs för att öka säkerheten, säger Thomas Falk och fortsätter:

– Systemet har en starkt rollbaserad funktionalitet, det är bara väldigt högt upp i hierarkin man har rätten att göra vissa saker. Det ger också en spårbarhet, man kan se exakt vem som gör vad om olyckan är framme. Vi jobbar själva på det sättet, i vissa fall är det bara jag som kan godkänna access för andra.

Man lutar sig också starkt mot de oberoende certifieringarna IS0 27001 och ISAE3402 för högsta krav på datasäkerhet.

– Det är lite som när en pilot visar upp sitt flygcertifikat och alla timmar man flugit för världens största bolag, man behöver inte bevisa sig mer.

Han råder alla företag att ta datasäkerhet på allvar – och våga ta hjälp:

– Hotet är konstant 365 dagar om året, man får inte vara naiv. Vill man inte hantera frågorna själv så samarbeta med någon som kan detta.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid 

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera