Annons
Innehåll från WorkivaAnnons

Norsk greentech tar ledningen

Skärpta EU-regler för integrerad redovisning ställer nya krav som gynnar företag med hållbarhet som affärsidé. ”Helt rätt för oss.”

Vill du veta mer om CSRD? Registrera dig till vårt webinar den 14 februari 

Aker Horizons är ett investmentbolag som grundades 2020 av norska Aker Group för att investera i greentech. Portföljen innehåller bolag inom bland annat förnybar energi, koldioxidlagring och vätgasdrift. 

Att integrera finansiella och hållbarhetsrelaterade data i årsredovisningen var en självklarhet, berättar Jeanett Bergan, hållbarhetschef:

– Aker Horizons har mycket höga ESG-ambitioner. Som ett planetpositivt och målmedvetet företag kändes det rätt för oss att skriva en integrerad rapport, säger hon och tillägger:

– Vi ville kommunicera affärsvärdet på ett tydligt sätt och förbereda oss för att uppfylla framtida rapporteringskrav för miljö, socialt ansvar och god bolagsstyrning.

50 000 företag berörs

Och framtidens rapporteringskrav blir verklighet inom kort. EU:s nya Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär en utvidgning av det befintliga ramverket Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

Närmare 50 000 europeiska företag – till skillnad från 11 000 idag – berörs av förändringen, däribland många mindre och medelstora företag. Många behöver ta fram nya processer för att samla in och verifiera hållbarhetsdata. CSRD implementeras successivt från och med räkenskapsåret 2024.

Kraven på innehåll blir mer omfattande och ska göras enligt en ny rapporteringsstandard. Samtidigt ska rapporterna granskas av extern part. Vidare ställer CSRD ännu högre krav på kvalitet och transparens.

Förenklar och kvalitetssäkrar

För att uppfylla och överträffa ambitionerna bakom EU:s nya gröna giv valde Aker Horizons att använda Workiva. Det är en molnbaserad plattform som förenklar och kvalitetssäkrar insamling och delning av data som används i finansiell och hållbarhetsrelaterad rapportering.

Aker Horizons ville ha en säker och centraliserad plattform med strikta behörighetsmöjligheter för både finansiell och ESG-rapportering:

– Vi letade efter en lösning som var mycket flexibel utan otaliga kalkylblad och flera versioner av samma dokument i omlopp. Vi tog en titt på Workiva och insåg att det kunde passa våra behov både på den finansiella sidan och när det gäller uppgifter som elektronisk taggning av ESG-data, säger Jeanett Bergan.

Jeanette Bergan menar att standardiseringen hjälper företaget att jämföra data, fatta välgrundade beslut och driva positiva förändringar. Men då måste data samlas in, mätas och jämföras på ett konsekvent och enhetligt sätt. Workiva gör det möjligt:

– Vårt mål med rapporten var att standardisera allt. Vi ville göra den så relevant som möjligt för gällande lagstiftning och de senaste riktlinjerna samt ta med allt vi borde rapportera om.

Krävande etablera ny process

Aker Horizons behövde också ta hänsyn till sina portföljbolag. 

– Om vi bara hade talat om för dem att de behövde ta fram sina egna hållbarhetsrapporter skulle de troligtvis ha rapporterat olika nyckeltal som inte var jämförbara med våra. Att hitta rätt verktyg för att knyta samman alla och möjliggöra konsekventa processer blev snabbt en prioritet, säger Jeanett Bergan.

Det är ett krävande arbete att etablera en ny process samtidigt som man hanterar sammanställning, granskning och integration av både finansiella och icke-finansiella data. En utspridd organisation ökar komplexiteten. Totalt samarbetade

över 50 personer med rapporten: ett tiotal inom Aker Horizons och ett antal från portföljbolagen.

I slutändan var det enkelheten med Workiva som fällde avgörandet: 

– Utan Workiva hade hela processen förmodligen sett mycket annorlunda ut. Jag tror att det hade blivit mycket mer stressigt, särskilt när det gäller att samla in data, kontrollera om dokument har uppdaterats och jaga folk för att få tillgång till de senaste versionerna. Nu arbetar vi alla i samma system och alla kan komma åt den senaste informationen när som helst.

Läs mer hur Aker Horizons använder Workivas plattform för hållbarhetsrapportering 

 

Mer från Workiva

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Workiva och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera