Kraven på företagens rapportering har ökat rejält de senaste decennierna. Likaså förväntningarna från investerare, långivare och sparare. EU:s nya direktiv om integrerad rapportering av finansiell och hållbarhetsrelaterad information höjer dessutom ribban ytterligare ett snäpp.
Många företag behöver se över sina processer för att samla in, samarbeta kring och verifiera den data som krävs. Och sedan se till att informationen är användbar och intressant för olika målgrupper. Men det gäller att se ljuset i tunneln, menar Charles Calovich, som är Solutions Manager på Workiva.
– Nya direktiv och regler är en fantastiskt möjlighet att identifiera områden och åtgärder som kan lyfta företaget ytterligare och samtidigt minska riskerna. Systematisk och integrerad rapportering har ett affärsvärde, om den når rätt individer i rätt tid, säger han.
Underskattar företagen den utmaning som ligger i integrerad rapportering?
– Rapportering av finansiell och hållbarhetsrelaterad information är fortfarande en väldigt manuell process som kräver input från ett mycket stort antal individer inom och utanför företaget. Alla har inte tillgång till samma verktyg och rapporterna blir ofta inte klara förrän precis innan de ska presenteras.
Kraven ökar
När EU:s ny redovisningsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ska omsättas i praktiken ökar kraven på informationsinsamling väsentligt.
Från och med nästa år ska drygt tusen kvantitativa och kvalitativa datapunkter inom 82 områden som har betydelse för ett företags hållbarhet samlas in. Allt ska taggas elektroniskt, rapporteras enligt en gemensam standard och granskas av en oberoende revisor.
– En av de viktigaste konsekvenserna av CSRD är att fler medarbetare blir involverade i rapportprocessen och därmed får bättre förståelse och en djupare insikt i hur företaget mår.
Bättre insikter minskar riskerna och underlättar strategiska beslut, menar Charlie Calovich:
– Rapportdata är ett sätt att stämma av att företaget fungerar som det är tänkt och är på rätt väg.
En strukturerad process för insamling och delning av bidrar dessutom till bättre riskhantering:
– Tidigare kunde den som formellt skrev under företagets ekonomiska rapportering inte alltid vara säker på var informationen kom ifrån och hur den tagits fram. Det kan man med Workiva, som medger maximal spårbarhet för alla datapunkter. Det du kan spåra kan du också lita på.
Kvalitetssäkrad och konsistent
Även externa revisorer och andra intressenter har behov att spåra data för att kunna verifiera den. Workiva ger fortlöpande tillgång till finansiella och hållbarhetsrelaterade data som är kvalitetssäkrade och konsistenta.
Workivas plattform används av 76 procent av Fortune 500-bolagen, som är en lista över USA:s största företag. Att korrekt efterleva nya regelverk ser Charles Calovich som en hygienfaktor.
– Det viktiga är att förstå hur data kan användas för att utveckla och driva affären framåt, genom att se förbättringsmöjligheter, identifiera gap och bli effektivare, snarare än att bara titta i backspegeln.
Nytt ljus på medarbetarna
För medarbetarna på finansavdelningen, särskilt de som jobbar med riskhantering och intern kontroll, kan nya processer och plattformar ge möjlighet att kliva fram i strålkastarljuset, påpekar Charlie Calovich:
– Alla vet att de finns, men de får inte mycket uppmärksamhet idag. De har så mycket kunskap och en helhetssyn på hur företaget fungerar som de sällan får dela med sig av. De sitter med Excel-ark och bockar av checklistor, men får nu en fantastisk möjlighet att omdefiniera sin yrkesroll till att bli mer framåtblickande och affärsdrivande, och hjälpa kollegorna bli mer framåtblickande och strategiska.