Läs hur Novo Nordisk använder Workiva för finansiell rapportering.
Den digitala transformationen verkar inte ha nått företagens finansavdelningar. Bara 16 procent av dem har automatiserat sina processer för obligatorisk rapportering. Sex av tio upplever stor tidspress i slutskedet inför rapportsläppen och brist på resurser för djupare analys.
Det visar en undersökning (Workiva Global Statutory Reporting Survey) som molnföretaget Workiva genomfört bland närmare 700 finansavdelningar i Nordamerika och Europa. Hälften av de svarande menar att kostnaderna för att samla in och verifiera nödvändig information har ökat under de senaste två åren.
Erik Olin är Managing Partner på Deloitte Consulting i Sverige och har också jobbat som revisor åt stora internationella företag i över 20 år. Han instämmer i att kraven från samhället och kapitalmarknaden har ökat väsentligt:
– Kravbilden på rapportering förändras hela tiden. Nya krav tillkommer, befintliga krav förändras, det ska gå fortare, vara helt transparent och naturligtvis inte bli fel.
Att designa processer för att hantera informationsgivning enbart vid rapportsläppen anses dessutom som förlegat.
– Företagen förväntas leverera mer högkvalitativ information i realtid. Det är få som gör idag, men teknologin för att ta fram och kvalitetssäkra en process för att möjliggöra detta finns där. Målet är intelligent, interaktiv information som är anpassad till vad olika intressenter behöver – och när de vill ha den, naturligtvis utan att bryta mot relevanta informationsgivningsregler.
I dag ägnar sig Erik Olin åt rådgivning och hjälper företag att digitalisera och automatisera rapporteringen. Och han ser många fördelar för finansavdelningarna:
– Det ger mer tid till att krydda rapporteringen med värdeskapande kunskap och insikter. Och det gör jobbet på finansavdelningen mer värdeskapande och bidrar till att attrahera ny talang i framtiden.
”Visst tvekar många”
Han menar att finansavdelningarna bör utnyttja de ökade kraven från regleringsmyndigheter och investerare som en murbräcka för förändring.
– Visst tvekar många inför att ta in ny teknologi som man inte känner till. Men när allt fler myndigheter kräver digital rapportering måste man ta klivet in och anpassa sig. I stort sett alla svenska företag berörs av detta och måste göra rapporteringsprocessen mer digital.
Ett sätt är att använda Workiva, en molnbaserad plattform som förenklar och kvalitetssäkrar insamling och delning av data som används i ekonomisk och hållbarhetsrelaterad rapportering.
– Workiva adresserar en stor del av de stötestenar och flaskhalsar som jag har stött på i mitt arbete, säger Erik Olin och vittnar om en växande frustration:
– Min erfarenhet är att finansavdelningen lägger oproportionerligt mycket tid på att ta fram data och uppdatera rapporter. Ytterligare digitalisering och automatisering frigör nödvändig tid för de ökade behovet av interaktion med viktiga intressenter i omvärlden.
Vad är det som slukar så mycket tid?
– Rapportering av ekonomisk och hållbarhetsrelaterad information är fortfarande en väldigt manuell process som kräver input från ett mycket stort antal individer inom och utanför företaget. Alla har inte tillgång till samma verktyg och system och rapporterna blir ofta inte klara förrän precis innan de ska presenteras.
Dagens teknologi kan frigöra den tid som krävs för att skapa trygghet. Förbättringspotentialen är enorm, påpekar Erik Olin:
– Jämfört med den transaktionella delen av finance ligger det sista skedet av rapporteringsprocessen långt efter i digitalisering- och automatiseringsresan, men har också därför en enorm utvecklingspotential.
Automatiseringen skapar dessutom förutsättningar för att finansavdelningarna ska hjälpa företagen bli mer datadrivna och bidra med bättre beslutsunderlag för ledningen.
– Trots moderna ERP-, konsoliderings- och analyssystem så krävs idag en hel del handpåläggning för att leverera ett bra beslutsunderlag till ledningsgruppen.