1515
Annons
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Volvo Cars kopplar upp i samarbete med Google

Som första biltillverkare i världen samarbetar Volvo Cars med Google för att introducera ett Android-baserat infotainmentsystem med appar och tjänster. Volvo lanserar nu modellår 2022 och där är det nya systemet standard i Volvo XC60, V90 och S90, liksom helelektriska Volvo XC40 och C40 Recharge. 

Infotainmentsystemet, som Volvo Cars utvecklat tillsammans med Google, är något alldeles nytt. Föraren får ett användarvänligt gränssnitt med snabb och pålitlig Internetanslutning där fyra års uppkoppling ingår för den som köper en ny Volvo. 

Öppet system för enkel uppdatering

De infotainmentsystem och förargränssnitt som funnits hittills i bilbranschen har varit unika lösningar – och därmed svåra att uppdatera. Det Volvo och Google nu gör är en mer standardiserad plattform med ett öppet ekosystem, där det går att få in mer funktionalitet i takt med att tekniken utvecklas. 

Följer med i utvecklingen

Infotainmentsystemet ger samma upplevelse som i moderna mobiler eller smarta hem.

– Vartefter konsumentelektroniken går framåt så kommer samma upplevelse naturligt finnas i bilen. Inom några år tror jag att vi kommer vara så pass vana vid bilar med detta system, och att sätta sig i en traditionell bil kommer kännas lite som att köpa en tjock-tv eller att lyssna på musik med kassettband. Vi vänjer oss snabbt vid nya möjligheter och frågan kommer snarare vara hur det kunde ta så lång tid att faktiskt komma hit, säger David Holecek, Director Digital Experience på Volvo Cars.

Avancerad röststyrning

Sedan flera år tillbaka kan du med röstkommandon justera värmen, välja radiokanal med mera i en Volvo. Med Google Assistant integrerat i bilen kan du även ställa mer avancerade frågor. Om du till exempel behöver åka till apoteket kan Google Assistent berätta att det närmaste apoteket stänger om 10 minuter och att du inte kommer hinna dit – för att sedan ge dig förslag på ett annat apotek med längre öppettider. Utöver det kan du bland annat också få hjälp med att ta anteckningar, till exempel efter en telefonkonferens i bilen. 

Google Maps

Några av de saker som bilkunder klagar på mest, oavsett bilmärke, är att navigationen inte fungerar. Navigationssystem med uppdaterad trafikstatus och tips på alternativa rutter är en viktig hjälp. Google Maps ingår i et nya systemet och det uppdateras hela tiden av sig själv och ger dig ny och relevant information varje gång du sätter dig i bilen. 

Rikt utbud av appar

Genom Google Play finns ett rikt utbud av appar. Fokus är på sånt som passar i bilen, som exempelvis strömmande musik, vilket också är helt integrerat i ekosystemet. Så det du har lyssnat på i bilen kan du fortsätta lyssna på direkt när du kommer hem. Utvecklingen i form av nya features hanteras av respektive app-tillverkare, så allt eftersom de släpper ny funktionalitet finns den även tillgänglig i bilen.

Läs mer om Google Android infotainment 

Upptäck Volvo V90 med nytt infotainmentsystem 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?