1515
Annons
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Spara pengar med elbil

Elbilarna blir allt fler i Sverige och börjar på allvar ta marknadsandelar från traditionella bensin- och dieselbilar. 

Orsakerna till detta är många, bättre miljöegenskaper självklart, men det finns även ekonomiska fördelar. 

– Intresset från kunderna är mycket stort, säger Magnus Berg, företagssäljare på Volvo Car Stockholm. 

Se själv – så mycket kan du spara på en elbil! 

Utbudet av elbilar blir allt större och numera har även de stora tillverkarna flera modeller. Ett exempel är Volvo som nu har helelektriska XC40 Recharge Twin tillgänglig för provkörning och beställning. För en tid sedan lanserade företaget också den kommande modellen C40 Recharge, som enbart finns med eldrift.

Här förklarar Magnus Berg hur man kan spara pengar genom att välja någon av dem:  

Högre pris, lägre driftskostnader

Inköpspriset för en elbil är oftast högre än för motsvarande modell med förbränningsmotor. Men om man istället tittar på totalekonomin och räknar in kostnader för skatt, bränsle, service, försäkring och värdeminskning så kan den bli mycket attraktiv, särskilt för den som kan ladda sin bil hemma. Volvo har tagit fram en enkel räknesnurra så att du direkt kan se vad du skulle spara. 

Halva ”bränslekostnaden”

Volvo har i sitt exempel jämfört helelektriska XC40 med en bensindriven av samma modell. I exemplet får elbilen en bränslekostnad på cirka 5 kr/mil och bensinbilen 11 kr/mil. Exemplet bygger på en elkostnad om 2 kr/kWh och ett bensinpris om 14,50 kr/l. En annan fördel med elbilen är att den kräver mindre service än en med förbränningsmotor. Här finns ingen olja eller filter att byta och elmotorerna är mycket driftsäkra. 

Bonus och låg skatt

En bil som drivs till 100 procent på el är berättigad till en bonus från staten på 70 000 kr. Bonusen betalas ut efter sex månader och kravet är att den inte får ha bytt ägare under den tiden. Skatten är även låg för en elbil, bara 360 kr/år. Motsvarande bil med förbränningsmotor kostar omkring 8000 kr/år, så skillnaden är påtaglig, speciellt om man äger bilen ett antal år. 

Nöjda förare

– Min uppfattning är de flesta av våra kunder som kör elbil är nöjda och gillar sin bil. Bilindustrin har kommit långt och till exempel vår XC40 Recharge är en fantastisk bil att köra och minst lika bra som en med förbränningsmotor, avslutar Magnus Berg.

Upptäck helelektriska XC40 Recharge 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera