1515
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Så fixar du långturen med elbil

Går det verkligen att köra långt med elbil? Ja, det går alldeles utmärkt! Med lite planering och anpassad körning tar du dig snabbt och enkelt till ditt resmål.

Upptäck Volvos nya framhjulsdrivna elbil 

Ta det lugnt

Elbilar bjuder på blixtrande acceleration, vilket kan vara kul. Men om du skall långt är det mjuk och behaglig körning som ger dig bäst räckvidd. Planera körningen så att du slipper snabba accelerationer eller hastiga inbromsningar och utnyttja bilens motorbroms – då laddar du samtidigt batterierna. Farter över 100 km/h drar extra mycket energi.

Planera laddningen längs vägen

Lägg in lämpliga laddstopp när du planerar resan. I Volvos elbilar kan Androidsystemet hjälpa dig att se hur mycket laddning du bör ha kvar vid varje laddstopp. 

Viktigt är också att skilja på snabbladdningsstation och laddstolpe. Med en snabbladdare på 50 kW eller högre kan du fylla din bil på en halvtimma. Vid en laddstolpe tar det avsevärt längre tid. Ett tips att tänka på är att du på en snabbladdningsstation alltid använder den kabel som finns på plats och aldrig din egen Typ 2-kabel.

Ladda lagom 

För att ladda så snabbt som möjlig rekommenderar Volvo att du laddar till 80 procent. Det ger dig korta laddningstider eftersom de sista 20 procenten tar längst tid. En grundregel är att batteriet kan ta emot mest ström när det är urladdat medan hastigheten sänks på slutet för att inte för mycket värme ska genereras, vilket skulle kunna skada batteriet. 

Tänk nytt

Att köra långt med elbil är inte exakt samma sak som att köra långt med en fossildriven bil. Se fördelarna med att köra på el, inte bara för miljön, utan också för dig och dina passagerare – där laddstoppen blir naturliga pauser för bensträckare och påfyllning av energi.

Fler tips för långfärd med elbil  

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?