Annons
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Ny teknik från Volvo kan avslöja ofokuserade förare

Teknik som läser av mänskligt beteende – och säger ifrån om föraren blir ofokuserad.

Det blir verklighet när Volvo nu lanserar den helt elektriska modellen EX90.

– Vi har gjort stora framsteg, säger Thomas Broberg, tillförordnad chef för Volvo Cars Safety Centre.

Ny säkerhetsteknik i Volvo EX90 

I mitten av september berättade Volvo Cars vd Jim Rowan om bilföretagets nya säkerhetsinitiativ Safety in Mind, som kommer göra Volvo Cars redan säkra bilar ännu säkrare. Den nya tekniken bygger på förståelse för mänskligt beteende, förankrat i decennier av forskning kring säkerhet. 

De nya säkerhetsinnovationerna kommer finnas i Volvo Cars helt nya elektriska SUV Volvo EX90, som nu lanseras. Exteriört arbetar det så kallade lidar-systemet med att läsa av vägen och upptäcka hinder flera hundra meter framför bilen. Inne i bilen finns två kameror som följer förarens blick för att mäta av förarens sinnesstämning. 

Mäter blicken

Tekniken är designad för att upptäcka om föraren är distraherad, trött eller berusad genom att mäta hur stor del av tiden som föraren har blicken riktad mot vägen. Bilen kan då varna genom ett lätt mottryck i ratten. Om föraren somnar eller blir sjuk är bilen utformad att stanna säkert vid vägkanten och ringa efter hjälp.

– Vår forskning visar att genom att observera var föraren tittar, och hur ofta och hur länge ögonen är stängda, kan vi säga mycket om förarens tillstånd. Det gör det möjligt att identifiera om förarens förmåga är nedsatt – och erbjuda förarassistans bäst lämpad för situationen, säger Emma Tivesten, Senior Technical Expert på Volvo Cars Safety Center.

Uppdateras löpande

Eftersom mjukvaran uppdateras löpande och lär sig av insamlade data, är bilen designad att bli säkrare med tiden. 

– Vi har gjort stora framsteg när det gäller yttre avkänning de senaste decennierna, tack vare vårt arbete med krockförebyggande system. Kupéavkänning är en av de kommande frontlinjerna på säkerhetsområdet för oss. Vi kommer att fortsätta att lära oss, utveckla och integrera nya funktioner steg för steg för att öka säkerheten i takt med att vår kunskap ökar och mognar, säger Thomas Broberg, tillförordnad chef för Volvo Cars Safety Centre. 

Läs mer om Volvos säkerhetsarbete 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera