1515
Annons
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Lasta rätt och säkert på vintersemestern

Vintersäsongen närmar sig då många svenskar packar bilen full och beger sig på skidsemester.

Många prylar ska få plats och det är viktigt att packa bilen rätt om du ska få med dig allt och om det samtidigt ska vara säkert på resan.

Här är några värdefulla tips för att du ska lyckas.

Tips till dig som skall köpa takbox  

Takboxen. Svenskarnas favorit

Svenskarnas absoluta lasttillbehör är takboxen. När den väl är på plats är det enkelt att lasta i skidor, snowboard med mera. Men inte alla takboxar är lika säkra.

– Många tar för givet att en takbox är säker, men det är tyvärr ingen självklarhet. Det finns flera exempel på när takboxar släppt från taket och flugit iväg likt projektiler vid kraftig inbromsning eller kollision. Detsamma gäller dess innehåll. Skidor som åker ur takboxen som sitter kvar på bilen och tränger med lätthet in i framförvarande bils bakruta, säger Niklas Byvik, produktansvarig för tillbehör på Volvo Car Sverige.

Volvo ställer höga krav

Lagen kräver att takboxen klarar att sitta kvar vid en inbromsning från 18 km/h, branschens standard säger 30 km/h men Volvo kräver av sina boxar att de klarar en kollision i 40 km/h. Självklart under förutsättning att takboxen är korrekt monterad och att den inte är lastad med högre vikt än den är konstruerad för. 

Viktiga köptips

En takbox är en investering och den skall hålla i många år. Köp inte första bästa utan åk till din Volvohandlare och bekanta dig med de olika modellerna. En bra box skall vara enkel att hantera med öppning, lås och montering. Den skall vara stabil, men samtidigt inte väga för mycket. Dessutom skall det vara enkelt att surra fast lasten inne i boxen. 

Andra smarta tillbehör

Om du kör en kombi eller SUV är det mycket viktigt att du fäster packningen inne i bilen ordentligt. Till Volvos kombibilar finns lastgaller så att lastutrymmet blir helt skilt från kupén. Andra bra tillbehör är lastrumsmatta som du enkelt kan ta ut och rengöra. Självklart behöver du också lasthållare (takräcke) som passar din bil och som klarar den last du lägger på.

Sist men inte minst så gäller det att anpassa farten efter väglaget och inte stressa i onödan. 

Smarta vintertillbehör 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?