1515
Annons
Innehåll från Volvo CarsAnnons

Högsäsong för stenskott – därför bör du laga rutan direkt

Nu smälter snö och is på många håll, men sten och grus ligger kvar på vägarna.

Det betyder ökad risk för stenskott – och stora problem för många bilägare.

– Hela rutan kan spricka om det inte lagas i tid, säger teknikern Victor Tornberg på Volvo Car.

Så lagar proffsen din vindruta   

En modern vindruta är mycket mer än bara skydd mot väder och vind. Den är ofta en bärande del i bilens konstruktion och en förutsättning för att många av bilens avancerade säkerhetsfunktioner ska fungera. En skadad vindruta kan därför både innebära en säkerhetsrisk och en ekonomisk smäll.

Under mars och april ökar risken för stenskott i Sverige. Förklaringen är att vägarna tinar upp i stora delar av landet, samtidigt som grus och småsten som använts i halkbekämpningen ligger kvar i väntan på att sopas upp. De små stenarna kan fastna i däckmönstret och sedan slungas sedan iväg som projektiler och det är vanligt att de då orsakar skador på andra fordon.

Laga direkt för att undvika problem

Många stenskott går dock att reparera, man behöver alltså inte alltid byta ut rutan. Men det är laga i tid.

 – Ett stenskott kan på sikt göra att hela rutan spricker. Därför ska du så fort som möjligt se till att boka in en tid hos oss för att laga det, säger teknikern Victor Tornberg på Volvo Car. 

En vindruta består av laminerat glas, två lager glas och en plastfilm emellan. Ett stenskott orsakar sprickbildningar i det yttre lagret av rutan. Det leder ofta till missfärgning eller till att stenskottet växer till en spricka.  Temperaturväxlingar, som är vanliga under tidig vår, kan göra att sprickbildningen går snabbare och om du inte har tid att laga rutan direkt kan du sätta på ett så kallat ”stenskottsplåster” som du kan hämta kostnadsfritt hos din Volvohandlare.

Går ofta att laga

Om stenskottet går att laga eller inte beror på var i rutan det sitter och hur stort det är. Generellt får det inte vara större än en gammaldags femkrona. 

– Sitter stenskottet nära bilens A-stolpar lagar vi inte eftersom vindrutan har en bärande funktion. Vi lagar inte heller stenskottet om det sitter i förarens synfält (som vi i branschen brukar kalla för den ”kritiska ytan”) eftersom man ibland efter en lagning kan se en svag brytning i vid solnedgång, säger Victor Tornberg. 

Om du har en Volvo bör du uppsöka en auktoriserad Volvoverkstad med ditt stenskott. Teknikerna där gör en kvalificerad bedömning om det går att laga stenskottet på ett säkert sätt eller inte och sätter alltid säkerheten främst. 

Här hittar du din närmaste Volvoverkstad  

 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?