Här designar du din egen ID. Buzz
Volkswagen ID. Buzz är den första helt elektriska minibussen från tillverkaren. Modellen, som är nyutvecklad från grunden, har nu lanserats i Sverige.
Det handlar om en rymlig elbil som fungerar lika bra på motorväg som i stan. Skåpbilsversionen ID. Buzz Cargo fyller förstås andra funktioner, men har samma yttre former och samma drivsystem med generös elektrisk räckvidd.

Tillverkningen av nya ID. Buzz och ID. Buzz Cargo sker i Hannover, Tyskland. Där har Folkabussen byggts sedan 1953, när produktionen av Folkabussen och Bubblan växte sig så stor att de inte längre kunde samsas i samma fabrik.
Visst handlar ID. Buzz om en stor hyllning till den första Folkabussen. I originalet sitter man i princip ovanpå framaxeln och kör, och det finns knappt några överhäng. Eller krockzoner för den delen. Även om ID. Buzz har all relevant säkerhet och teknik för högsta krocksäkerhetsbetyget, 5 stjärnor i Euro NCAP, så finns känslan från förr kvar. Du sitter högt och har en fantastisk utsikt genom en stor framruta.

Även färgmässigt finns likheterna kvar från föregångaren. Folkabussen är för många synonymt med tvåtonslackering och ID. Buzz erbjuds med både sobra och färgglada kulörer, även i tvåtonsdesign. Att interiören dessutom kan matchas med bilens exteriöra färg – på många olika sätt – gör det enkelt att skapa en look som blir mer individuell på ID. Buzz.
1951 presenterade Volkswagen ”Special version” av Folkabussen. I folkmun fick den namnet ”Samba”, eller ”lyxbuss”, som vi sade i Sverige. Den hade tvåtonslackering, 23 fönster och radio (!) som standard. Lyxbussen kostade hela 3.000 DM mer än en vanlig Folkabuss. Merkostnaden motsvarade bara den nästan en hel årslön för en vanlig arbetare på den tiden.

För 625 000 svenska kronor idag så ingår bara 10 fönster på ID. Buzz, men i övrigt innehåller den förstås teknik, prestanda och komfort som knappt kunde drömma om på 50-talet. Man måste ha haft stor fantasi om man för 70 år sedan kunnat föreställa sig en bil idag som kan allt från att parkera sig själv, till att hitta snabbaste vägen hem förbi trafikstockningar och som dessutom lyssnar till dina önskningar när du till exempel säger till den att höja värmen vid fötterna.

ID. Buzz kan både tacka sin föregångares former och den helelektriska drivlinan för att den fortfarande är så utrymmeseffektiv. Även om modern säkerhet, teknik och komfort stjäl utrymmen så har den 471 cm långa ID. Buzz mycket plats för passagerare och last. ID. Buzz rymmer över 1 100 liter bagage med fem passagerare, medan ID. Buzz Cargo rymmer 3 900 liter i skåpet bakom föraren med två passagerare bredvid sig. Dubbla sidoskjutdörrar är standard på ID. Buzz och finns som tillval till ID. Buzz Cargo.

Den första Folkabussens luftkylda motor gav blott 25 hästkrafter. ID. Buzz och ID. Buzz Cargo har båda ett batteri som rymmer 77 kWh användbar energi vilket ger en räckvidd på drygt 40 mil (enligt WLTP-körcykeln) och elmotorn på 204 hk (150 kW) sitter integrerad i bakaxeln och driver bakhjulen.

ID. Buzz kan snabbladdas med upp till 170 kW, vilket gör att det tar ner till cirka 30 minuter att fylla batteriet från 5 till 80 procent. Både ID. Buzz och ID. Buzz Cargo levereras ”koldioxidneutralt”. Detta genom att minimera utsläpp som uppkommer i samband med produktionen och de utsläpp som inte har kunnat undvikas klimatkompenserar man för. Interiören är fri från animaliska produkter och flera tyger och mattor i bilarna är helt eller delvis tillverkat av återvunnet material.
En elektrisk ikon som firmabil – Här är ID. Buzz Cargo
Köra långt med ID. Buzz? Följ med när vi kör sträckan Stockholm-Umeå