1515
Innehåll från Visma SpcsAnnons

Smart lagerhantering: Knepet som gör dig lugn inför deklarationen

Lagret är centralt för många företagare. Här är tipsen som förenklar lagerhanteringen, oavsett om du har ett litet eller stort lager – och gör det enkelt inför deklarationen.

Bokför på autopilot med Visma eEkonomi - få stöd med deklaration och lager 

Många företagare som köper in och säljer varor behöver ett lager. 

Pernilla Nilheim driver företaget Vinolio sedan 2016 och importerar naturnära viner från ett tiotal italienska små vingårdar som hon regelbundet besöker.

– Alla viner är lokalproducerade vilket ger kontroll över hela produktionskedjan. Jag bygger och vårdar en personlig relation till de vinbönder jag samarbetar med. Gemensamt för dem är att de är extremt kunniga och att de jobbar hantverksmässigt och med stor respekt för naturen på sina vinodlingar. Det ger personliga viner med själ och ursprungskänsla, berättar hon.

Lagret i Flemingsberg i södra Stockholm är A och O för henne:

– Det var bland det första jag fick höra när jag startade företaget: ”Ha stenkoll på lagret”. Man måste inventera regelbundet och ha ett system för det. Det är inte helt enkelt och något av min akilleshäl, men väldigt viktigt. Bäst hade det varit med en lagerapp – hela lagret i fickan.

Lagrets värde – viktig post i bokföringen

Helene Struthers är expert inom digitala ekonomiprocesser vid Visma Spcs.

– Lagerhantering kan lätt sluka tid och dessutom orsaka stress om ett lagersaldo plötsligt inte stämmer eller lagervärderingen i bokföringen känns osäker, säger hon.

En gång om året måste du inventera ditt lager, enligt skattelagstiftningen.

– Du ska redovisa lagrets värde – det är en väldigt viktig post i bokföringen och för ditt slutliga resultat i bokslutet och i din deklaration. 

”Lagervärdet beräknas automatiskt”

Helenes bästa tips är att skaffa ett digitalt lagerprogram som är integrerat med ditt bokföringsprogram.

– Då uppdateras ditt lagersaldo automatiskt vid försäljning och utleverans, samt vid inleverans av nya varor. Du får smidig hjälp att inventera alla artiklar på ditt lager och automatisk beräkning av ditt totala lagervärde till din bokföring.

Helene Struthers är expert inom digitala ekonomiprocesser vid Visma Spcs.
Helene Struthers är expert inom digitala ekonomiprocesser vid Visma Spcs.

5 viktiga tips inför deklarationen

1 Ta hjälp av ett lagerprogram

Säkerställ att du beräknat ditt lagervärde enligt reglerna och att du redovisat lagret i din bokföring. Det påverkar ditt resultat som du har med dig in i deklarationen. Ta hjälp av ett lagerprogram så slipper du huvudvärken att värdera alla dina varor. Tänk också på att utgifter för att importera eller förvärva varan också ska räknas in i lagervärdet – till exempel frakt, import- och tullavgifter. Dessa är lätta att missa! Det här får du hjälp att notera i ditt lagerprogram, som säkerställer att alla omkostnader finns inbakade i varans inköpspris.

2 Är lagret värt högst 5 000 kronor?

Om du har enskild firma som använder K1-blanketten och har ett lager som är värt högst 5 000 kronor, behöver du inte ta upp något lager alls vid bokslutet. Då räcker det att varuinköpen är redovisade som kostnader i din bokföring.

Ett program för lagerhantering är ändå värdefullt för dig då du får en bra överblick över ditt lager i programmet.

3 Ha koll på importreglerna

Vilka länder importerar du från och vad gäller för tullavgifter och redovisning av moms? Säkerställ i ditt årsavslut att du har alla underlag om du skulle bli granskad. 

4 Spara underlag och dokument digitalt

Då har du allt samlat och tillgängligt inför och efter deklarationen. Tänk på att dina inventeringslistor för lagret är räkenskapsinformation som du behöver arkivera i 7 år till din bokföring.Med ett digitalt system för lager och inventering räcker det däremot att ha uppgifterna tillgängliga i programmet.

5 Använd ett deklarationsprogram

Se till att ditt bokföringsprogram har stöd för att hjälpa dig med deklarationen. I ett sådan deklarationsprogram får du vägledning och det blir smidigt att göra saker i rätt ordning, med checklistor att följa – så när det är dags att deklarera handlar det mest om att trycka på en knapp.

Fler fördelar med digitalt lagerprogram

Ett digitalt lagerprogram är viktigt för bokföringen och inför deklarationen – men vinsterna är flera. Här listar Helene Struther tre:

• Du sparar tid

Att ha översikt och kontroll på sitt lager kan vara väldigt tidsödande. Det räcker att du har några in- och utgående varor i veckan, returer och svinn eller restleveranser så blir det snabbt oöverskådligt om du sköter det manuellt eller i Excel. Med ett digitalt lagerprogram uppdateras dina lagersaldon vid olika händelser, du får hjälp att hålla reda på restleveranser och beställningspunkter, samt dina olika inköpspriser beräknas ihop till ett totalt lagervärde på dina varor automatiskt.

• Du kan ge trygghet och service 

När kunden frågar har du full koll på vad som finns i ditt lager, vad som behöver beställas, när det förväntas levereras – du behöver bara kika i mobilen och slipper gå ut på lagret och kolla vad som faktiskt står på hyllorna. Du blir mer snabbfotad och pålitlig som leverantör.

• Ordning på ekonomin

Om du vet exakt vad du har på ditt lager riskerar du inte att beställa för mycket eller för lite. Du drar inte på dig inköpskostnader eller extra ledtider i onödan, vilket är nog så viktigt för din ekonomi. Du kan dessutom inventera oftare för att säkerställa att varorna på ditt lager är aktuella, eller om de behöver avskrivas.

Tips: Inventera oftare

Många väljer att redovisa sitt lagervärde i bokföringen i samband med sitt årsavslut och slutgiltiga inventering. Men för att få översikt på din ekonomi och resultat under årets gång ska du helst löpande låta ditt lagerprogram uppdatera lagervärdet i bokföringen.

Allt du behöver veta om deklarationen  

 

 

 

Mer från Visma Spcs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Spcs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?