Innehåll från Visma SpcsAnnons

Så här gör du om du blir granskad av Skatteverket

Helene Struthers är expert inom digitala ekonomiprocesser på Visma Spcs.
Helene Struthers är expert inom digitala ekonomiprocesser på Visma Spcs.

Företag som driver e-handel kommer att granskas extra 2021. Skatteverket ska också kontrollera att de nya RUT-avdragen och avdragen för grön teknik görs rätt.

Men vad händer egentligen om din deklaration blir kontrollerad – och vad ska du som företagare tänka på?

Här är din guide.

Därför bör du deklarera på nätet 

Varje år väljer Skatteverket ut vissa branscher och områden som prioriteras vid kontroller. I fokus 2021 är bland annat e-handeln, som växte med 33 procent förra året i Sverige. Skatteverket ska framför allt granska mindre och medelstora företag med webbshoppar – och särskilt dem som säljer till kunder utomlands. Men lugn - det låter ofta värre än vad det är. Har du allt på plats och koll på din verksamhet behöver en granskning inte vara så dramatisk.

Skatteverket letar efter oredovisade inkomster, både intäkter och moms.

Hittar fel hos 4 av 10 företag

Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

”Bästa sättet att undvika fel”

Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser vid Visma Spcs, tror att orsaken till skattefelen många gånger handlar om att företagare gör sin bokföring manuellt och skjuter den framför sig – snarare än medvetet ”fusk”.

– Samlar man på sig högar med papperskvitton och ska redovisa flera månader gamla inkomster och utgifter – ja, då är risken större att det blir fel.

Att sköta sin bokföring digitalt är det bästa sättet att undvika missar i deklarationen, menar Helene Struthers.

– Med ett digitalt bokföringsprogram registreras alla företagets affärshändelser löpande – som överföringar, in- och utbetalningar, försäljningar och inköp. Du stämmer av din bokföring i realtid så att du kan upptäcka och rätta till felaktigheter direkt. Dessutom har du allting samlat när det är dags att deklarera.

Lagen kräver bokföring

Alla företagare ska – oavsett bransch och storlek – upprätta en bokföring, det säger Bokföringslagen. Det spelar ingen roll om du har aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag.

– Ett digitalt bokföringsprogram, som uppfyller kraven för bokföringsskyldigheten, är ett tryggt val. Du kan vara säker på att lagar och regler följs i programmet. Program där man i efterhand kan ändra uppgifter, som Excel, är inte tillåtna, påpekar Helene Struthers.

Hon tillägger:

– En av de främsta fördelarna med att jobba digitalt är att smidigt kunna dela informationen med en redovisningskonsult eller revisor.

Det här händer när du blir granskad

Men vad händer om just din deklaration blir utvald för granskning i år?

Här är Skatteverkets guide:

1 Din deklaration väljs ut

När din deklaration lämnas in går den först igenom en digital kontroll. Skatteverket väljer sedan ut vissa deklarationer för vidare kontroll och kan då behöva ställa frågor eller be om kompletterande uppgifter. Det här görs som regel i god tid innan du får ditt slutskattebesked i juni.

2 Skatteverket tar kontakt med dig

Skatteverket kontaktar dig helst per telefon. Vi kan också skicka ett brev till företagets digitala brevlåda. I tredje hand skickar vi ett brev på posten. Många gånger är det mycket enklare att talas vid över telefon istället för att skriva brev. Vi förklarar vad vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Ofta handlar det om att vi behöver ett underlag – det kan vara ett dokument, kvitton, en beräkning eller en beskrivning av ett händelseförlopp.

3 Du kompletterar

Du skickar in det underlag som Skatteverket frågat efter. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om Skatteverket kontaktar dig för att få in uppgifter får du samtidigt ett datum då du senast ska svara. 

4 Du får ”sista ordet”

Skatteverket kontaktar dig alltid innan vi beslutar om ditt ärende. Vi informerar dig om vad vi kommit fram till och lämnar ett förslag på beslut. På så sätt får du en sista möjlighet att berätta hur du ser på saken.

5 Beslut

Skatteverket fattar ett beslut som du får i din digitala brevlåda eller på posten. Om vi bedömer att något var fel i deklarationen ska det rättas till. Har du till exempel inte deklarerat för en inkomst ska den deklareras och beskattas.

Har du lämnat det som kallas ”oriktig uppgift” kan du dessutom bli skyldig att betala ett skattetillägg: vanligen 20-40 procent av summan av den skatt som undanhållits. En oriktig uppgift kan till exempel vara att du medvetet gör avdrag för en utgift du inte haft eller låter bli att deklarera en inkomst.

Från beslutet har du 90 dagar på dig att betala.

6 Omprövning?

Du har alltid rätt att begära så kallad omprövning (och du har hela sex år på dig). Det betyder att du begär att Skatteverket bedömer frågan en gång till. Om du har nya uppgifter eller underlag ökar chansen att beslutet ändras.

Läs mer om deklarationsprogrammet Visma eEkonomi  

Expertens bästa tips: Tänk på det här om du blir granskad 

• Sköt gärna dialogen via telefon, då blir det ofta enklare att förstå vad Skatteverket frågar efter och vad som är nästa steg. Du kan också få råd och vägledning av din kontaktperson.

• Skaffa direkt fram de underlag Skatteverket ber om, och se till att ta fram korrekta uppgifter från början.

• Säkerställ att du har koll på vad som gäller i din bransch. Skattereglerna ändras löpande, så se till att hålla dig uppdaterad via till exempel Skatteverket och Visma Spcs nyhetsbrev.

• Ta hjälp av en expert, som en skattejurist, redovisningskonsult eller revisor,om du känner dig osäker.

• Ha koll på din räkenskapsinformation. Både de underlag som du sparat på papper och det som finns sparat digitalt – och säkerställ att du sparat det som krävs. Använder du ett digitalt bokföringsprogram blir det dessutom enklare att lagra och hålla koll på din digitala räkenskapsinformation.

• Se till att förbereda dig. Det är bästa sättet för att känna dig trygg. Underlätta med digitala produkter så blir det enklare sedan om du vill dela uppgifterna och ta hjälp av en redovisningskonsult och revisor.

 

 

 

 

 

Mer från Visma Spcs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Spcs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?