Innehåll från Visma SpcsAnnons

Så förbereder du din deklaration – 7 saker företagare måste ha koll på

”Skatteplanera i ett digitalt program – det kan hjälpa dig att undvika de högsta marginalskatterna på 65-70 procent som oftast inte ger några sociala förmåner”, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.
”Skatteplanera i ett digitalt program – det kan hjälpa dig att undvika de högsta marginalskatterna på 65-70 procent som oftast inte ger några sociala förmåner”, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.

Det är dags att deklarera för det speciella pandemiåret 2020. Vad är nytt och vad ska man som företagare tänka på?

Här är skatteexpertens checklista.

”Allt du behöver veta om deklarationen”  

Distansjobb, minskat resande, krisstöd och uppskjutna skatteinbetalningar. 2020 var annorlunda för många av Sveriges företagare. Och nu är det dags att deklarera.

– Den absolut vanligaste frågan handlar om bolaget kan göra en aktieutdelning trots att man tidigare tagit emot stöd från staten. Men svaret är nej, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.

Jan-Åke Jernhem är en av Sveriges mest anlitade utbildare i skattefrågor, han är expert på fåmansföretagslagstiftningen och har skrivit flera böcker i ämnet. Vilka nyheter gäller för deklarationen 2021 och vad ska man som företagare tänka på? Här är hans checklista.

1 Gör inte reseavdrag av gammal vana

Många reste betydligt mindre förra året. Kontrollera att du har rätt att dra av för resorna innan du gör det. Skatteverket har meddelat att de kommer titta extra på reseavdragen i år. 

Detta gäller för bilresor:

• Du får avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

• Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.

• Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar per dag.

2 Nya förmåner för anställda

• Hemmaträning och nya tillåtna aktiviteter: Från 2020 omfattas hälsoappar och internettjänster av friskvårdsbidraget för att underlätta motion hemma. Det har dessutom blivit tillåtet med fortsättningskurs i hästkörning, westernskytte och fältskytte i friskvårdsbidraget.

• Taxi: Om du låter anställda åka taxi för att undvika kollektivtrafik och smittspridning räknas det som en skattepliktig förmån. Dessa resor värderas normalt till marknadsvärdet men Skatteverket har beslutat att under pandemin ska de värderas till motsvarande kostnad för resor i kollektivtrafik.

• Parkering: Du kan erbjuda dina anställda gratis personalparkering som skattefri förmån. Regeln omfattar alla yrkesgrupper i hela landet och syftet är att minska smittspridningen.

• Gåva: Du kan ge en gåva upp till ett värde av 1000 kronor per anställd och år för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Gåvorna kan vara relaterade till friskvård, som massage, men som arbetsgivare väljer du vad du vill ge – det kan exempelvis vara ett presentkort för att stötta en lokal butik. Gåvan får dock inte vara pengar.

Slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda gällde till och med 31 december 2020 men Finansdepartementet föreslog nyligen att regeln förlängs och omfattar hela 2021. 

Glöm inte förmåner till dig själv

• Du som har eget aktiebolag räknas som anställd, även om det bara är du i företaget. Du kan därför låta ditt bolag ge dig samma skattefria förmåner som andra anställda kan få.

• Driver du egen firma eller handelsbolag kan du erbjuda dina anställda dessa skattefria förmåner – men inte dig själv, enligt Skatteverkets bestämmelser.

3 Bidrag och aktieutdelning går inte ihop

Driver du ett aktiebolag och har fått till exempel omställningsstöd, stöd för korttidsarbete eller annat krisstöd av staten som en följd av pandemin, ska du inte ta utdelning i bolaget. Frågan är omdebatterad och den absolut vanligaste vi får just nu från företagare: om man kan komma runt reglerna och ta utdelning ändå. Men svaret är nej.

Många företag som fick stöd i början av krisen har återhämtat sig och går nu plus. Men alla värdeöverföringar (då du för över pengar mellan bolag utan att du har motsvarande försäljning och utan att egendom flyttas) kan leda till att du måste betala tillbaka det stöd du fått. Dessutom: att söka och ta emot stödet räknas som en oriktig uppgift om du samtidigt tar vinstutdelning och kan sluta med en straffavgift. Myndigheterna kommer att göra fördjupande kontroller av bolagens aktieutdelningar när pandemin är över, så risken är relativt stor att bli granskad.

Tänk på:

• En utdelning är alltid en utdelning. Ditt bolag kan inte ångra beslutet i efterhand.

• Alla statliga stöd är skattepliktiga, även de stöd du fått för att företaget ska klara krisen. Däremot är dessa stöd aldrig momspliktiga (eftersom moms kräver en motprestation).

4 Ta utdelning om du kan

Om ditt aktiebolag klarar det och om du själv vill det, är det ett bra läge att ta aktieutdelning. Idag är skattesatsen fördelaktiga 20 procent på belopp motsvarande det så kallade gränsbeloppet. På all annan utdelning är skattesatsen samma som för lön i inkomst av tjänst. Väldigt mycket talar för att vi kommer att få en hårdare beskattning av aktieutdelning framöver – bland annat för att finansiera de miljardbelopp som delats ut i stödåtgärder under pandemin.

5 Vilande företag? Du måste ändå deklarera

Många företag som har det tufft under pandemin är nu vilande med förhoppning om att komma igång senare. Kom ihåg att du ändå måste deklarera, även om du inte har någon verksamhet.

För enskilda firmor finns en risk med att vila företaget: det vill säga att inte ha några intäkter. Periodiseringsfonderna du satt av under goda år får inte ligga kvar i en vilande enskild firma utan måste återföras och beskattas vilket kan medföra en ekonomisk smäll. Mitt råd är därför att om möjligt försöka ha någon form av intäkt i företaget – då räknas det inte som vilande.

Det här gäller inte för aktiebolag som inte har någon verksamhet; periodiseringsfonderna kan ligga kvar i vilande aktiebolag. 

6 Halverat aktiekapital – möjlighet och risk

Från 1 januari behöver du bara ha 25 000 kronor i aktiekapital i ditt aktiebolag, mot tidigare 50 000. Har du ett aktiekapital på säg 50 000 eller 100 000 i bolaget kan du alltså ta ut 25 000 (i första fallet) eller 75 000 (i andra) så att du landar på 25 000. För detta uttag behöver du bara betala fördelaktiga 20 procent.

Risken med ett litet aktiekapital är att om bolaget förbrukat mer än hälften av det – alltså endast 12 500 kronor – är du skyldig att göra en kontrollbalansräkning till Bolagsverket. Detta är lagstadgat. Man undersöker då om det finns andra tillgångar i bolaget som kan väga upp kapitalbristen, och bolaget får en frist på åtta månader.

Som bolagsägare kan du i värsta fall få personligt betalningsansvar – det kan hända om

• kontrollbalansräkning inte görs i tid och inte innehåller en granskningsrapport från revisorn (om bolaget har revisor).

• styrelsen inte kallat till bolagsstämma trots att kontrollbalansräkningen visat kapitalbrist – och om styrelsen inte ansökt om likvidation inom åttamånadersfristen och det fortfarande är kapitalbrist.

7 Skatteplanera i digitalt program – och undvik hög marginalskatt 

Mitt kanske viktigaste råd till alla företagare är att inte deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent och som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Med god planering kan du nästan alltid undvika det.

Det allra bästa är att själv sätta sig in i den egna ekonomin och löpande skatteplanera hela året – och då är ett digitalt program nästan oumbärligt. Har du inte gjort detta tidigare är mitt tips att börja nu. För många företagare, främst småföretagare med lite enklare förhållanden, går det bra att använda den deklarationshjälp som finns inbyggd i bokföringsprogrammet Visma eEkonomi.

Ett annat tips är att anlita en duktig skatterådgivare som går igenom din egen och företagets skattesituation minst en gång om året. Det brukar alltid finnas pengar att tjäna på det.

Gör deklarationen själv – direkt från deklarationsprogrammet Visma eEkonomi 

 

 

Mer från Visma Spcs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Spcs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?