1515
Innehåll från Visma SpcsAnnons

Så fixar du företagets deklaration på under 60 minuter

Klockan tickar – snart är det dags att lämna in företagets deklaration.

Oavsett om du vill deklarera själv eller tar hjälp, behöver det inte vara krångligt.

Så här kan du göra deklarationen på egen hand – på under 60 minuter.

Vill du lära dig mer inför deklarationen? Ta hjälp av Visma Spcs kostnadsfria guide 

Som egenföretagare har man ofta massor att hålla reda på. Därför måste du ha framförhållning och planera ditt företagande. Om bokföringen är busenkel blir det administrativa inte så tungt vid deklarationen vilket också minskar ångesten, tycker Caxton Njuki, som driver företaget Caxton Sports Managements:

– Nyckeln är ett digitalt bokföringsprogram. Jag har programmet Visma eEkonomi där jag löpande bokför allt under året. Du kan fota kvitton direkt vid köpet och låta uppgifterna scannas digitalt, automatisera in- och utbetalningar och mycket mera. För mig är det bästa att jag har koll på hur mitt företag mår – jag får snabbt och enkelt en bra överblick. Sen lämnar jag till min revisor att sköta detaljerna.

”Att deklarera 2021 ska vara enkelt”

När deklarationen närmar sig har du två alternativ. Det ena är att göra som Caxton Njuki och lämna över till en expert. Om du har mycket att deklarera är det smidigt att dela dina uppgifter digitalt med en byrå. Alla dina uppgifter är samlade och byrån får korrekta uppgifter direkt.

– Min revisor länkar enkelt till mitt bokföringsprogram där alla uppgifter finns, och sköter deklarationen. Det är sömlöst och effektivt, berättar han.

Caxton Njuki driver företaget Caxton Sports Managements.
Caxton Njuki driver företaget Caxton Sports Managements.

Det andra alternativet är att deklarera på egen hand.

– Att inkomstdeklarera sitt företag 2021 ska vara enkelt och helst pappersfritt. Har du använt ett digitalt bokföringsprogram under året är det mesta klart inför deklarationen. Med ett deklarationstillval i programmet får du extra hjälp. Det håller dig inte bara i handen utan leder dig framåt, säger Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser hos Visma Spcs.

Påverka din skatt

Med ett program som Visma eEkonomi, med tillvalet för deklaration, får du snabbt besked om det beskattningsbara resultatet och din slutgiltiga skatt. Programmet ger dessutom färdiga alternativ för hur du kan påverka din slutgiltiga skatt och hjälper dig att uppdatera deklarationen automatiskt utifrån det resultat du önskar.

Under vissa förutsättningar kan du också klara av att deklarera din enskilda firma på under en timme. Exempelvis om du har ett mindre bolag med lite enklare redovisning.

– Vi har klockat! Du får nämligen guidning som leder dig att göra deklarationen både snabbt och korrekt. 

Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser hos Visma Spcs.
Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser hos Visma Spcs.

Så här deklarerar du din enskilda firma och ditt aktiebolag med Visma eEkonomi:

1. Säkerställ att alla årets händelser är bokförda. Med hjälp av en checklista för årsavstämningen stänger du räkenskapsåret för 2020 utan att missa viktiga steg.

2. Nu ska deklarationen förberedas. Du använder programmets deklarationstillval och låter bokföringsvärden och företagsuppgifter uppdateras automatiskt som grund till din deklaration.

3. Beräkna ditt resultat och slutgiltiga skatt. Steg för steg får du hjälp med skattemässiga justeringar och alternativ för resultatplanering som påverkar din slutgiltiga skatt. När du kontrollerat uppgifterna är det dags för inlämning.

4. Du lämnar in din deklaration elektroniskt via Skatteverkets e-tjänst. Filerna du behöver för inlämningen skapas med ett knapptryck i ditt program.

5. Lås din deklaration och ditt räkenskapsår. Med en enkel markering tillåter du programmet att låsa deklarationsåret från ytterligare ändringar. Har du ett aktiebolag skapas i samma stund en sista verifikation för årets resultat, skatt och periodiseringsfond helt automatiskt.

6. Om du har ett aktiebolag får du även hjälp med din årsredovisning och inlämning till Bolagsverket i samma program.

Men vad får jag konkret om jag väljer ett program med deklarationstillval? Helene Struthers sammanfattar här:

Enskild firma: Du får hjälp att sammanställa bokslutsuppgifter inför deklarationen. Du kan även simulera olika inkomstalternativ och se vad det får för skattemässiga effekter. Den färdiga NE-blanketten kan du skriva ut eller skicka på fil direkt till Skatteverket.

Aktiebolag: Du får hjälp att sammanställa och skapa dina deklarationsblanketter. Du får guidning kring skattemässiga justeringar och övriga skatter samt resultatplanering med färdiga alternativ, så du kan simulera och se vad det får för skattemässiga effekter. De färdiga deklarationsblanketterna INK2, INK2R och INK2S kan du skriva ut eller skicka på fil direkt till Skatteverket. Modulen hjälper dig också att göra en årsredovisning enligt K2 som sedan kan skickas till Bolagsverket.

Deklarera smidigt med bokföringsprogrammet Visma eEkonomi - bäst i test 2020 

 

 

Mer från Visma Spcs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Spcs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?