Innehåll från Visma SpcsAnnons

Dra nytta av deklarationen i tuffa tider – här är avdragen att ha koll på

Kan jag dra av för nya fåtöljen till hemmakontoret – och är det skattefritt att gå en kurs?

Pandemiåret 2020 var tufft för många av Sveriges företagare och det är extra viktigt att ha koll på vilka avdrag man kan göra i deklarationen.

Här är skatteexpertens guide.

Fler tips från skatteexperten  

Avdrag är en skattelättnad på en kostnad du haft i företaget under året och innebär att du får mer pengar över. Du gör avdragen varje år i din deklaration.

– Grundregeln är samma för aktiebolag och enskilda firmor: Man får aldrig göra avdrag för en utgift som tangerar det privata. De kostnader som är avdragsgilla ska vara skäliga med syftet att få intäkter i företaget, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.

Han brukar ge detta ”samvetstips”:

– Är du tveksam om avdraget är okej? Fråga dig då om du kan argumentera för avdraget om du blir granskad.

Jan-Åke Jernhem är en av Sveriges mest anlitade utbildare i skattefrågor, han är expert på fåmansföretagslagstiftningen och har skrivit flera böcker i ämnet. Här går han igenom vad som gäller för avdrag i årets deklaration.

1 Undvik hög marginalskatt 

Ett av de bästa tipsen till företagare är att undvika att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent - som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Men som de allra flesta kan undvika med god planering.

Om du driver en lönsam verksamhet i enskild firma eller handelsbolag går det ofta att göra avdrag för periodiserings- och expansionsfonder. För 2020 får den totala inkomsten av näringsinkomst plus lön och pension inte överstiga 509 200 kronor om du ska slippa statlig skatt. Med periodiseringsfonder kan du göra avdrag med upp till 30 procent av årets bruttovinst och därmed skjuta upp beskattningen av det avsatta beloppet i upp till sex år. Vid avsättning till expansionsfond betalar du för 2020 en skatt på 22 procent av avsättningen. Skatten är temporär och räknas av mot annan skatt om du senare väljer att minska din expansionsfond.

”Med god planering kan man som företagare nästan alltid undvika att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent”, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.
”Med god planering kan man som företagare nästan alltid undvika att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent”, säger Jan-Åke Jernhem, skatteexpert vid Visma Spcs.

2 Dra av för förluster

Om du har en enskild firma som gått med förlust under förra året och inte är mer än fem år gammal kan du göra ett allmänt förlustavdrag upp till 100 000 kronor. På så sätt minskar skatten på dina övriga tjänsteinkomster, exempelvis lön. Men se då till så att skatten verkligen minskar till följd av avdraget. Alternativet är att spara underskottet till ett senare år.

3 Har du fyllt 66? Försök få 100 000 kronor i arbetsinkomst från firman.

Du som har fyllt minst 66 år och drivit aktiv näringsverksamhet i enskild firma eller handelsbolag under förra året vinner på att deklarera ett överskott på max 100 000 kronor. Om årsinkomsterna under 2020 inte överstiger brytpunkten blir skatten i regel väldigt låg.

4 Hemmakontoret

Aktiebolag

Du kan hyra ut ett kontorsutrymme i din villa eller lägenhet till ditt eget aktiebolag. Det innebär att ditt aktiebolag betalar en hyra till dig som privatperson. Detta ger kapitalbeskattning på 30 procent så länge som hyran är marknadsmässig. Tänk på att:

• Behov av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal samtidigt.

• Marknadsmässig ersättning är maximal hyra.

• Ett hyresavtal mellan parterna (ditt bolag och dig som privatperson) måste upprättas.

Det här gäller också handelsbolag eftersom handelsbolaget är en juridisk person.

Du får dock inte göra avdrag för kontorsmöbler.

Enskild firma

Om du har en särskild lokal i din bostad för ditt företag – som inte används till något annat – får du göra avdrag för en skälig del av de löpande kostnaderna för driften som värme, ström, vatten, förslitning. Vanligast är att man proportionerar efter hur stor yta som används i verksamheten. Används 20 procent av bostaden, drar du av 20 procent av driftskostnaderna.

Du får också göra avdrag för de utgifter som direkt hör till näringsverksamheten, som kontorsmöbler och andra inventarier som inte är rörelsefrämmande. Du skulle alltså kunna dra av för en fåtölj om den är nödvändig för verksamheten.

Om du inte har en särskilt inrättad del i bostaden till verksamheten kan du också göra avdrag, fast mindre. Bor du i villa gäller ett schablonavdrag på 2000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Förutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. I detta schablonavdrag ingår samtliga merkostnader för arbetsrum i bostaden som värme, vatten, el, internet med mera.

Du får inte göra avdrag för kontorsmöbler.

5 Teknik: Dator, programvara, telefon

• Vid köp av dator – dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (högst 23 650 kronor 2020). Kostar datorn mer räknas den som inventarie och du drar av genom regelbundna avskrivningar.

• Har du köpt programvara? Den är avdragsgill om det är ett standardiserat datorprogram. Programvaror som är direkt tillverkade för din verksamhet beviljas avdrag över flera år, enligt samma princip som för inventarier.

• Samtals- och abonnemangskostnader för mobiltelefoner är avdragsgilla rörelsekostnader. Mobiltelefoner räknas normalt som förbrukningsinventarier och du kan dra av kostnaderna direkt.

6 Bilen

För aktiebolag: Du kan ta ut 18,50 kronor per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning. På detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter. Utöver milersättningen kan du även få skattefri ersättning för parkerings-, färje-, bro-, väg- och tunnelavgifter samt trängselskatt vid tjänsteresor.

För enskild firma: Du gör ett avdrag på 18,50 kronor per körd mil i verksamheten, vilket minskar både din skatt och dina egenavgifter. Utgifter för parkerings-, väg-, bro-, färje- och tunnelavgifter samt trängselskatt är också avdragsgilla.

7 Friskvård och motion

Som arbetsgivare kan du erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms. Driver du ett aktiebolag kan du dessutom unna dig själv dessa förmåner eftersom du räknas som en anställd. Nytt för 2020 är att hälsoappar och internettjänster som underlättar motion i hemmet är godkända. 

Om du driver enskild firma eller handelsbolag är alternativet att dra av för ”förebyggande/rehabiliterande hälsovård” till dig själv.

8 Gåva – specialregel under pandemin

Du kan ge en gåva upp till ett värde av 1000 kronor per anställd och år för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Gåvorna kan vara relaterade till friskvård men som arbetsgivare väljer du vad du vill ge – det kan exempelvis vara ett presentkort för att stötta en lokal butik. Gåvan får dock inte vara pengar.

9 Utbildning och litteratur 

Har du passat på att utbilda dig under 2020? En kurs eller konferens är skattefri om den är till nytta för företaget och har ett utarbetat kursprogram. Enligt praxis bör den matnyttiga delen av en kurs eller konferens pågå minst sex timmar per dag eller 30 timmar per vecka. En väldigt lång eller allmän utbildning – som en yrkesutbildning eller körkortsutbildning – är inte avdragsgill; istället är kostnaden för utbildningen avdragsgill som för lön.

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som du behöver för att kunna göra ditt jobb är avdragsgill. Du måste kunna tala om på vilket sätt inköpet är nödvändigt och hur litteraturen används. Inget avdrag medges för litteratur för studiesyfte eller vidareutbildning, allmänna uppslagsverk eller litteratur som läses av en bredare krets. Detsamma gäller för medier som läses av en bredare krets och kan anses vara av privat karaktär.

Gör deklarationen själv – direkt från deklarationsprogrammet Visma eEkonomi 

 

 

 

Mer från Visma Spcs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Spcs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?