Annons
Innehåll från VingAnnons

Maldiverna – definitionen av en drömstrand

När det kommer till drömdestinationer är det inte många som slår Maldiverna på fingrarna.

Med några av världens finaste stränder och sitt kristallklara vatten är det ett av vinterns vackraste resmål.

– Maldiverna spelar verkligen i en helt egen klass, menar ö-experten Jarno Holmström.

Allt om Ving på Maldiverna 

De 26 atollernas land är egentligen ett enda eldorado av pärlband att njuta av. Och med runt 1 200 olika korallöar, varav knappt en fjärdedel är bebodda, är Maldiverna något av drömstranden personifierad. En till synes nästan oändlig värld av avkoppling – inbäddad i orörda vita stränder under den klarblåa Indiska oceanen. 

Som en av världens första researrangörer har Ving varit på plats i öriket ända sedan 1970-talet – och kan därför Maldiverna på sina fem fingrar. I dag finns Ving på 26 All inclusive-hotell, utspridda på lika många öar i den magiska maldiviska skärgården. 

Meriterad expert på Maldiverna

Jarno Holmström är produktchef på Ving och är en av den svenska resebranschens kanske mest meriterade experter på resmål i just Indiska oceanen. Under de senaste tre decennierna har han gjort mängder med resor och besökt många av Maldivernas bebodda öar – allt för att hitta de mest minnesvärda resmålen för sina gäster. 

För visst är vi många som drömmer om Maldiverna. Temperaturen i luften är förstås inte oviktig och gör att ögruppen är en typisk året om-destination. Samtidigt mäter vattnet sällan under 26 grader. 

– Det första jag brukar göra när jag kommer till hotellet är att lämna skorna i garderoben. Sedan går jag barfota nästan hela tiden. Stränderna är fantastiska, nästan oavsett vilken ö man väljer. Öarna skyddas ofta av korallreven, så det blir sällan höga vågor, säger Jarno Holmström och förklarar vidare: 

– Jag skulle säga att Maldiverna passar många olika slags resenärer. De som söker total avkoppling, kanske det nygifta paret på smekmånad som väljer en mindre destination med åldersgräns. Barnfamiljer som gillar att snorkla, erfarna dykare som söker spektakulära upplevelser under ytan. 

Från familjevänligt till vuxenhotell

Jarno Holmström lyfter bland annat Vings svenskfavorit och storsäljare, Kuredu Island Resort & Spa. Ett barnvänligt boende på en av Maldivernas största öar, som det tar cirka en timme att promenera runt. 

– För den som inte enbart vill ligga i solstolen, och äta och dricka gott, finns många aktiviteter att göra för hela familjen. 

För dem som åker utan barn är femstjärniga Constance Moofushi en omtyckt resort, en All inclusive-destination i premiumförpackning med fint hotellspa och boende på pålar i havet. 

Generellt gör de olika kategorierna av hotell att det finns något för de flesta smaker, menar Vings produktchef. Själv är han särskilt svag för Reethi Faru Resort, som stoltserar med Maldivernas största sportcenter.

– Vattensporter, tennis- och squashbanor – de har fokuserat starkt på idrott. Man kommer hit med inrikesflyg och sedan speedboat. Vill man ha en kortare och snabbare transfer finns öar som tillhör samma atoll som huvudstaden Malé. De hotellen nås direkt med båt från flygplatsen. 

Maldiverna är egentligen ganska litet med sina 300 000 invånare, varav knappt hälften bor i huvudstaden. Gästfrihet har länge fått stå som signum för ögruppen, något man möts av redan på flygplatsen där många hotell har egen välkomstdisk. Väskorna kan checkas in direkt på plats och sedan hämtas upp på hotellrummet.

Matupplevelser att minnas

Maten på Maldiverna är en sorts inspirerande jorden runt-resa i spännande smaker. Här finns förstås alla de stora internationella köken representerade, på hotellen ofta indelade i olika temakvällar. Men menyerna är samtidigt ofta kryddade med typiska maldiviska rätter, inspirerade av geografin och de spännande kulturkrockarna mellan både Indien, Sri Lanka och Afrika i väster. Därför kan smakerna också pendla mellan mildhet och tydlig styrka. 

Fisk och skaldjur dominerar på menyn tack vare det geografiska läget mitt i Indiska oceanen. Havets härligheter äter man ofta tillsammans med ris, currysåser och exotiska grönsaker. Heta kryddor balanseras fint mot lite sötare toner av den populära kokosmjölken. 

En av de häftigaste miljöerna att upplevelse maten måste vara 5.8 Undersea Restaurant på femstjärniga Hurawalhi Island Resort. Med sitt läge nästan 6 meter under vattenytan är krogen kanske det mest spektakulära sättet att samlas runt måltiden.

– 5.8 är helt byggd i glas, så det känns som att sitta i ett akvarium omgärdad av färgglada fiskar och ett korallrev. 

Höga klimatmål

Med sitt känsliga läge nära havsytan är Maldiverna måna om att lyfta upp hållbarhet på agendan. Bland annat har landet satt upp som mål att bli helt koldioxidneutrala inom ett decennium. 

– Hotellen är högst medvetna om detta och har jobbat mycket kring hållbarhet: Man odlar så mycket man kan lokalt och satsar stort på solpaneler för att få energi. Miljön är verkligen i fokus, inte minst eftersom allt fler resenärer efterfrågar detta i allt från val av resa till hotell. 

Jarno Holmström lyfter styrkan och fördelarna med att välja en erkänt erfaren researrangör. Ving är störst i Norden på just Maldiverna. 

– Vi har direktkontakt och får bra villkor. Därför vågar jag nog påstå att hotellen som vi har i programmet är väldigt prisvärda jämfört med många andra aktörer. 

Allt om Ving på Maldiverna 

 

Mer från Ving

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ving och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera