ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Vi-skogen

Hållbart näringsliv

Klimatkompensera och hjälp människor ur fattigdom med Vi-skogens klimatkalkylator

  • Lilian Ochieng.

Många är medvetna om att vi människor världen över tillsammans måste se över våra vanor och minska utsläppen av växthusgaser. Vi-skogens klimatkompensationsprojekt arbetar aktivt för en värld med bättre klimat och mindre fattigdom.

Sedan 80-talet har biståndsorganisationen Vi-skogen arbetat för att bekämpa klimatförändringar och fattigdom på samma gång. I västra Kenya utvecklade man för tio år sedan ett certifierat klimatkompensationsprojekt tillsammans med Världsbanken som ska bidra till att lokala bönder ska få mer mat på bordet och utbildning i trädplantering och hållbara jordbruksmetoder – som ska leda till att mer växthusgaser, som koldioxid, lagras i träd och mark.

– Det är ett projekt som involverar 30 000 småskaliga bönder och deras familjer. Majoriteten av dem är kvinnor, säger Jenny Nilsson, talesperson för Vi-skogens klimatkompensation.

I Vi-skogens klimatkompensationsprojekt arbetar de med cirka 40 olika, speciellt utvalda och hållbara, träd och grödor som är anpassade till regionens klimat, enligt den så kallade agroforestrymetoden. Agroforestry innebär att man samplanterar träd och grödor för bästa möjliga resultat.

Dubbel effekt
Jenny Nilsson berättar om den dubbla effekten som projektet skapar – där fokus verkligen ligger på att minska fattigdomen och klimatförändringarna på samma gång.

– Den mängd växthusgaser som säljs till företag och privatpersoner ger direkt betalning till bönderna som medverkar i projektet, förklarar hon.

Men Vi-skogens klimatkompensation ökar inte bara böndernas intäkter. Det ökar också deras skördar, vilket leder till mer mat på bordet och möjlighet till försäljning av överskott, som ger dem möjlighet att lyfta sig själva ur fattigdom. Dessutom bidrar Vi-skogens hållbara jordbruksmetoder till ökad biologisk mångfald samt ökad motståndskraft och anpassningsförmåga till klimatförändringarna.

Vi-skogens klimatkompensation är certifierad av Verra. Standard för verifiering är Verified Carbon Standard (VCS). Det säkerställer bland annat att redan kompenserad mängd utsläpp inte säljs igen och att projektet ger en beständig och långsiktig klimatnytta.

Kompensera med klimatkalkylatorn
Vi står inför flera utmaningar vad gäller klimatkrisen i världen. Samtidigt som vi behöver hålla oss under en 1,5 grads temperaturökning och anpassa oss efter rådande klimatförändringar behöver vi även se över våra levnadsvanor och vad vi kan göra för att bidra till mindre utsläpp. Med Vi-skogens klimatkalkylator kan både företag och privatpersoner på ett enkelt sätt se över sin klimatpåverkan och räkna ut hur mycket man har att kompensera för.

– Du kan inte bara räkna ut vad du behöver kompensera för vad gäller resor, utan även för maten du äter, fester du anordnar, energiförbrukning i vardagen och din generella konsumtion, berättar Jenny Nilsson.

Räkna ut din klimatpåverkan och kompensera här

Tydliga resultat
De som påverkas värst av klimatkrisen är de som gjort minst för att orsaka dem, förklarar Jenny Nilsson. Världens rika länder har stått för merparten av utsläppen och har därför störst ansvar att minska dem.

– Många bönder som vi samarbetar med har berättat att en stor skillnad för dem nu, jämfört med innan projektet drog igång, är att jorderosionen minskat på deras gårdar, berättar Jenny Nilsson och fortsätter:

– De senaste åtta åren har böndernas majsskörd dessutom ökat med hela 155 procent. Det ger dem pengar över till att till exempel sätta sina barn i skolan, säger Jenny Nilsson och avslutar:

– Det är viktigt att inte se klimatkompensation som en lösning på fortsatta okontrollerade utsläpp, utan som en metod för att göra något åt den klimatpåverkan som i dagsläget är svår att undvika.

Artikeln är producerad av Vi-skogen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer