1515
Innehåll från VeidekkeAnnons

Det systematiska fusket som hotar Sveriges näringsliv

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Den svenska bygg- och fastighetssektorn omsätter drygt 500 miljarder kronor per år och sysselsätter drygt 350 000 personer, och är därmed en av Sveriges verkliga basnäringar. Men är den hållbar? Veidekke har undersökt frågan närmre och har fått ett tydligt svar: Fusk har satts i system och seriösa företag konkurreras ut på felaktiga premisser.

Det finns mycket som blivit bättre i byggbranschen, det kan Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke vittna om med sina 30 år i branschen.

– I dag ser vi ett allt mer målmedvetet arbete hos större företag med fokus på säkra arbetsplatser, jämställdhet och mångfald. Den gamla kartellstrukturen som en gång fanns är sedan länge borta, men nu har vi dessvärre ett nytt problem, berättar han. 

Nu hotas byggbranschen av ett nytt fenomen

Veidekke har upptäckt ett nytt fenomen som hotar den annars hållbara byggbranschen. Tillsammans med Byggnads (Svenska Byggnadsarbetareförbundet) och ett tredjepartsföretag har de gjort 30 fördjupade analyser av underentreprenörer från Baltikum, Polen, Slovakien och Tjeckien där samtliga visade sig fuska med löner skatter och sociala avgifter. 

– I dag är det inte ovanligt att man tar hjälp av byggare från Östeuropa. Byggare vars arbetsgivare lurar både det svenska systemet och sin personal på sin sociala trygghet som det står att de ska få pappret. Det här leder till att seriösa företag konkurreras ut på felaktiga premisser, säger Lennart Weiss.

Så upptäckte Veidekke det systematiska fusket 

På ytan förefaller sig allt korrekt. Företagen tecknar avtal med Byggnads, anmäler yrkesarbetare till ID 06 och utstationeringsregistret samt gör registreringar i Fora och Lösen. Det är först när man jämför de uppgifter som företagen lämnat till de olika systemen som fusket kan avslöjas. Men eftersom svenska sekretessregler hindrar myndigheterna att samköra register är fusket nästintill omöjligt att stoppa. 

– Det vi kunde se när vi jämförde uppgifterna var bland annat att färre arbetare rapporterade till Fora än vad som rapporterats till utstationeringsregistret. Lägre lön rapporterades till Fora än vad som rapporterats i Lösen och högre löner rapporterades till Lösen än vad företaget, enligt årsredovisningen, betalat ut.  

Öka medvetenhet första steget till en sundare bransch 

Veidekke vill som ett av Skandinaviens största bygg- och anläggningsföretag vara med och sätta stopp på det systematiska fusket. Första steget för en förändring är att öka medvetenheten. 

– Genom att uppmärksamma problemen kommer både beställare och byggföretag göra mer medvetna val. Därefter krävs ett bättre kontrollsystem i Sverige, för om fusket tillåts fortgå leder det till stora konsekvenser för både branschen och hela näringslivet, avslutar Lennart Weiss. 

Om Veidekke

Veidekke startade med vägbeläggning i Norge 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är de Skandinaviens fjärde största bygg- och anläggningsföretag – där hållbarhet inte ett modeord utan en handling som genomsyrar allt de gör.   

Läs mer på veidekke.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veidekke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?