1515
Innehåll från Veg of LundAnnons

Potatis som går att dricka – DUG en unik innovation

De senaste årens intresse för växtbaserade livsmedel har banat väg för nya innovationer. Ett av företagen som bidragit till de nya goda, klimatsmarta och hälsosamma matprodukterna är Veg of Lund. De har utvecklat DUG, en livsmedelsinnovation med potatis som bas. 

– Vi har något unikt som ligger rätt i tiden och potentialen är oändlig, säger Cecilia Lindwall, vd på Veg of Lund. 

Hon pratar om bolagets varumärke DUG, en unik innovation med potatis som bas framtagen av professor Eva Tornberg som har forskat på, och utvecklat livsmedel sedan 1970-talet. 

– När jag var på institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet tänkte jag att potatis kanske inte vore så dumt att använda som bas för vegetariska livsmedel. Det var ingen annan som hade använt denna rotfrukt, som förutom sitt rika innehåll av stärkelse också har ett allergenfritt och bra vegetabiliskt protein, säger Eva Tornberg. 

Potatis en knöl med många fördelar

Potatis har även andra fördelar som: lätt att odla, välkänd och den har, skulle det visa sig, en neutral smak. Kruxet var att blanda proteinet med olja och vatten så att den skulle kunna utgöra basen i olika livsmedelsprodukter. Men det löste Eva Tornberg och hon fick patent på metoden. Forskningsresultatet gjorde att hon år 2016 startade Veg of Lund tillsammans med Thomas Olander och Anders Hättmark, för att utveckla potatisbaserade vegetariska livsmedel.

– Vi använder hela potatisen och får inga avfallsprodukter, som är fallet vid framställning av havredryck. Det är också förhållandevis lätt att hantera potatis produktionsmässigt, säger Eva Tornberg.

Utöver att producera livsmedelsprodukter med bra näringsinnehåll och god smak är miljömedvetenhet viktigt för Veg of Lund. Företaget har hållbarhet som fokus och en målsättning är att minimera klimatavtrycket i hela kedjan från råvara till konsument. 

– När det gäller klimatpåverkan brukar man prata om tre olika aspekter: utsläpp, vattenanvändning och landareal. Potatis slår alla andra råvaror när det gäller dessa. Till exempel jämfört med havre är potatis dubbelt så markeffektiv och mandel kräver 56 gånger mer vatten, säger Cecilia Lindwall.

Potatisbaserade produkter

Den första produkten som Veg of Lund lanserade var My Foodie, en vegetarisk mellanmålsdryck med bärsmak och hög halt av omega3-fettsyror. 2021 var det dags för DUG, en potatisbaserad dryck som används på samma sätt som komjölk, dvs i maträtter och drycker. Den tillför utan att ta över smaken och fungerar utmärkt i kaffe eller te. 

– Smaken är förhållandevis neutral. Jag använder DUG i matlagning och i kaffet och då slår smaken inte igenom som en del andra växtbaserade drycker gör. Vissa tycker om det men jag vill att kaffe ska smaka kaffe, säger Eva Tornberg. 

Hon får medhåll av Cecilia Lindwall som säger att den neutrala smaken är ”extremt positiv”.

– Innan man har smakat potatisdryck tror jag att många tänker ”ska man våga dricka potatis?” Men där har andra växtbaserade produkter banat vägen för oss. Vi märker att marknaden är redo för våra produkter. Jag har jobbat med livsmedel i över 20 år och har aldrig mött en liknande respons från konsumenter, investerare och kunder. Nu har vi en revolutionerande produkt som är hållbar, välsmakande och hälsosam som kan slå våra konkurrenter på fingrarna. Dare to DUG, avslutar Cecilia Lindwall. 

Fakta:
De tre olika varianterna av DUG är framtagna för att vara extra bra för olika användningsområden. DUG Barista passar utmärkt i kaffe och te. Fungerar både kall och varm och skummar bra. DUG Original passar bra för matlagning och DUG Unsweetened är till för dem som föredrar osötade produkter.

www.vegoflund.se 

www.dugdrinks.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veg of Lund och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?