ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Vattenfall

Lyckat forskningsprojekt för solceller på lantbruk

Intresset för solceller bland lantbrukare är stort men ekonomiska och tekniska hinder har bromsat utvecklingen jämfört med privatpersoner.
Ett unikt forskningsprojekt på en gård i Hälsingland ska påskynda utvecklingen med hjälp av ett nytt batteri – och resultaten har hittills varit positiva.


Läs mer om framtidens energilösningar

 Lantbrukarna Eva Molin och Henrik Johansson har 40 mjölkkor på sin gård i Kilafors i Hälsingland. Våren 2016 installerades solceller på taket till ladugården. Problemet är att gården behöver mest el under morgon och kväll då korna mjölkas, mjölken kyls och maskinerna diskas. Men mest produktion av sol från panelerna sker under dagen, då de inte behöver den. Solpanelerna producerar cirka 9500 kWh per år och en del av det säljs nu i stället ut på nätet.

 I projektet Solbruket, som drivs av Vattenfall i samarbete med RISE, Energimyndigheten, Bra Miljöval och Eva och Henrik själva, har de fått batterier kopplat till solcellerna. Batterierna ska fungera som ett lager och tillsammans med intelligent styrning optimera användandet av solelen.

–  Meningen är att det ska kapa effekttopparna och fördela förbrukningen jämnare över dygnet. Vi kommer att kunna använda solelen på ett bättre sätt, förklarar Eva Molin och fortsätter:

– Vi tycker att det här projektet är spännande. Det är bra att det forskas på det så att utvecklingen kan gå framåt. Det ser man inte minst efter den här sommaren att det behövs.

 Batterier kan minska effekttopparna
Med ett lokalt energilager som det på Eva och Henriks gård kan man styra och anpassa systemet efter förutsättningar och behov.

– Det finns flera nyttor med det här projektet. En är att lantbrukaren kan använda sin egen solel och inte behöver skicka ut den på nätet och sedan köpa tillbaka den. En annan nytta är att minska sina effekttoppar. De behöver en hög säkring för att klara av effekttopparna, och kan man minska dem kan man också minska säkringen vilket innebär en minskad kostnad för dem, säger Magnus Berg på Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning och ytterst ansvarig för projektet.

 – För oss som energibolag är det också viktigt att se hur vi kan göra nätet stabilare och jämna ut belastningstoppar. Solbruket är ett bra exempel på hur vi gör saker för att förstå hur det kan se ut i framtiden.

 Positiva resultat
Efter ett år med Solbruket har man redan sett positiva resultat. Förutom att lära sig hur ett sådant system faktiskt fungerar i praktiken har man också kommit fram till att Eva och Henrik med ett batteri skulle kunna sänka sin huvudsäkring från 50 till 35 ampere, något som får en positiv inverkan på plånboken.

 Magnus Berg tror att ännu fler lantbrukare i Sverige kommer att installera solceller framöver.

– Tyvärr så spelar ekonomin in, men jag tror att det kommer att explodera inom lantbruket. Många lantbrukare är väldigt miljömedvetna, men är oftast egenföretagare och räknar noga på sin ekonomi. Men solceller är lönsamma i dag och batterier kommer att bli det. Kommersiellt kommer denna typ av lösning troligtvis kunna vara ett lönsamt erbjudande inom två till tre år, beroende på prisutvecklingen av batteritekniken och ändringar i regelverket.

 Läs mer om energilösningar för företag och BRF:er

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vattenfall och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies