ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Vattenfall

Fossilfritt inom en generation – går det?

Behovet av el och uppvärmning ökar men utsläppen måste minska drastiskt. En omställning till fossilfritt behöver ske och Vattenfall har som mål att de och deras kunder ska bli fossilfria inom en generation.
Men är det möjligt – och vad krävs?

Läs mer om Vattenfalls arbete mot en fossilfri värld 

 Larmrapporterna om klimatet avlöser varandra och både forskare och politiker är eniga om att utsläppen av koldioxid måste minska. För att vi ska begränsa uppvärmningen till 1,5 grader krävs att världen lyckas stoppa utsläppen av koldioxid redan mellan 2030 och 2060.

 Med den utgångspunkten har Vattenfall tagit fram sitt mål ”Fossilfritt inom en generation”, vilket betyder att när de som föds i dag själva blir föräldrar ska kunna leva helt utan fossila bränslen. Men är det möjligt?

– Jag kan inte svara för hela världen, men jag är övertygad om att det är möjligt – förutsatt att vi förstår problemet och gör ett åtagande som är ganska tufft. Men kunder som jobbar med oss ska kunna vara helt fossilfria inom en generation, det tycker jag är ett realistiskt mål, säger Magnus Hall, vd på Vattenfall.

 Vägen dit handlar om att hitta fler lösningar och nya områden som går att påverka i den riktningen. Att som företag formulera egna hållbarhetsmål och hitta affärsmodeller inom området. Från Vattenfalls sida handlar det om att hitta klimatsmarta lösningar för sina kunder, oavsett om det är privatkunder, företagskunder eller inom industrin.

– Vi är övertygade om att det går att elektrifiera både transporter och stora delar av industrin för att minska utsläppen av koldioxid. Vi ska hela tiden vara med och ge kraft till mer klimatsmarta lösningar. Varje lösning vi tar fram ska vara mer klimatsmart än den förra och om en affärsidé eller lösning inte leder i den riktningen är det ingenting vi ska hålla på med, säger Magnus Hall.

 Samtidigt behöver, och kommer, det politiska trycket att accelerera för att hjälpa till med omställningen från fossilt till fossilfritt, menar Vattenfalls vd.

– Takten måste öka, det är självklart. Det är det vi och andra gemensamt måste ta ansvar för – att det går ännu fortare och att vi är beredda att satsa ännu mer.

 Vad kan företag som Vattenfall göra för att öka på takten?

– Vi ska dels göra den här omställningen själva, men också se till att erbjuda produkter som gör att våra kunder kan vara med aktivt i omställningen. En typisk sådan sak är att vi bygger fler laddstolpar som gör att du kan ladda din elbil, eller att du kanprata med och få hjälp av Vattenfall om du vill installera solceller på ditt tak. På samma sätt jobbar vi med fastighetsägare och företagskunder. Vi ska skapa okomplicerade lösningar. Det ska vara enkelt för dig som kund. 

 Var kommer den största utvecklingen att ske?

– De närmaste åren tror jag att det kommer att hända mycket på transportsidan. I Sverige är det just transport och industri som är de stora frågorna. På kontinenten har man ett annat problem där man värmer upp sina hus med gas vilket måste fasas ut, säger Magnus Hall och fortsätter:

– För privatkunder i Sverige tror jag att den största utvecklingen blir att gå från att bara köpa el, som i dag, till att också bli producenter av el. Var och en kommer att ha en eller annan möjlighet att vara med och bidra, och det ska vara så enkelt som möjligt.

 Om du ska blicka framåt, hur kommer det då att se ut om en generation?

– Då har det gått ganska lång tid om man tittar på hur snabb den teknologiska utvecklingen är. Ur vårt perspektiv är vi fossilfria, och med vi menar jag Vattenfall och de av våra kunder som vill det. Kunderna kommer att köra elbil, de kommer att köpa el som är producerad utan utsläpp av fossil koldioxid. Och vi kommer förhoppningsvis också ha kommit till ett läge där vi har hittat lösningar för en fossilfri industri som till exempel ståltillverkning.

 – Vi har hela tiden fossilfria lösningar som vi kan leverera vilken dag som helst till våra kunder. Vi har både tekniska och ekonomiska möjligheter och vi kommer att hitta lösningar för kommande generationer. Det tvivlar jag inte på, avslutar Magnus Hall. 

 Nyfiken på en fossilfri värld? Läs mer här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vattenfall och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies