ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Vattenfall

Biffen eller bilen – vad är egentligen det största klimathotet?

Vad är den största klimatboven? Kan jag flyga hur mycket jag vill om jag äter veganskt? Är tåget verkligen så mycket bättre än flyget? Och måste jag sluta äta kött?Vattenfalls klimatcoach reder ut begreppen.


Läs mer om hur du kan påverka ditt klimatavtryck

 Allt vi gör påverkar klimatet i form av utsläpp. Vad vi äter, hur vi transporterar oss och hur vi värmer upp vår bostad, för att ta några exempel. Det är inte helt lätt att veta exakt vad som påverkar mest och hur jag kan göra för att få ner mitt egna fotavtryck på planeten. Vad är egentligen det största klimathotet, och vilka val kan jag göra?

– Om vi tittar på vad du kan göra som privatperson så är både maten och transporterna två tunga poster, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall och fortsätter:

– Vi har ungefär 4,5 miljoner bilar i Sverige och biltransporter slår för ungefär 20 procent av alla utsläpp, vilket är mycket mer än vad jordbruket står för. Så fordonsparken totalt sett är en stor miljöbov.

 – Många undrar kanske om det verkligen är lönt att ha en elbil eller hybrid, om de verkligen kommer att köra på el. Men de flesta har mindre än 5 mil till jobbet, så om du har en hybrid kan du köra på el till jobbat, ladda där och sedan köra hem på el igen. För längre resor skulle du i dagsläget behöva köra på bensin men utvecklingen går framåt och dessutom byggs laddinfrastrukturen ut i snabb takt, säger Lars Ejeklint.

 Han menar att det absolut enklaste och billigaste sättet att hjälpa klimatet för en privatperson är att tänka på vad du äter. Det handlar inte om att avstå från saker helt, men att varje tag ta lite smartare beslut. En vegodag i veckan, att dryga ut köttfärssåsen med bönor eller linser och att äta mat i säsong alternativt välja fryst i stället för färskt.

– Om du lyxar till det med färsk hummer på nyårsafton så har den kommit med flyg från USA. Köper du fryst hummer kommer den med båt där miljöbelastningen är mycket mindre. Samma med jordgubbar, de finns under försommaren. Ät dem då och köp sedan frysta, inte färska som transporterats långt bortifrån.

 Ett annat bra, om inte det bästa, och billigt knep är att inte slänga så mycket mat. Vi svenskar slänger i snitt 0,8 kilo ätbar mat per dag vilket motsvarar 4000 - 6000 kronor per år. Helt onödiga summor och en onödig klimatbelastning.

 Biffen då, måste jag sluta äta kött helt om jag ska rädda planeten?

– Jag tycker man ska tänka att man inte behöver välja bort saker, men att äta det i mindre mängd. Satsa på kvalitet som närodlat, ekologiskt, svenskt och minska i stället på volymen så att du klarar hushållskassan. Nötkött är ju den största boven och naturkött den minsta. Så du kan tänka på vilken köttsort du väljer. Och potatis är bättre än makaroner och makaroner är bättre än ris ur klimatsynpunkt.

 Men om jag är vegan, kan jag då flyga helt obegränsat?

– Nej, så fungerar det inte riktigt. En flygresa får otroligt stor belastning för ditt egna avtryck. En jämförelse som jag brukar göra är att om du åker flyg mellan Stockholm och Göteborg en gång, så kan du i stället åka tåg varje dag, årets alla dagar, i 126 år innan du har fått samma mängd utsläpp. Det är väldigt mycket.

 Så då måste jag sluta flyga helt?

– Försök att tänka att du har ett konto, precis som du har ett konto med pengar. Du kan göra en flygresa, men då måste du spara in på annat. Och en lång flygresa till Asien eller USA kräver att du sparar in på väldigt mycket annat, säger Lars Ejeklint.

 Men att sluta flyga skulle onekligen få ner det personliga klimatavtrycket mycket. Vi svenskar släpper i snitt ut 7 ton koldioxid varje år, och för att vi ska vända trenden bör vi få ner utsläppen till 1 ton per år. Ingen omöjlig uppgift om alla bidrar tillsammans. Ett bra sätt att få koll på ditt avtryck är med appen OneTonneFuture. Genom att svara på några enkla frågor om hur du lever får du fram just din klimatpåverkan och inom vilket område den är störst. Du får också tips och förslag på hur du på ett enkelt sätt kan minska dina utsläpp. I appen finns också möjlighet att klimatkompensera för sådana utsläpp som du inte kan välja bort.

– Pengarna investeras i klimatprojekt i utvecklingsländer och för dig handlar det inte om stora summor. Det är bra både för samvetet och miljön, säger Lars Ejeklint.

 Nyfiken på appen? Läs mer här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vattenfall och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies