ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Vattenfall

Att leva off grid – går det?

Många lockas av tanken på att gå off grid, alltså att koppla bort sig från elnätet och klara sig helt på egen hand.
Men är det möjligt i dag – och hur ser det ut i framtiden?
Vi reder ut begreppen och spanar mot vad som är hetast inom forskningen på området just nu.

Läs mer om framtidens energilösningar

 Fler och fler lockas av tanken att gå off grid och klippa banden till samhället vad gäller energi- och eventuellt också vatten- och matförsörjning. En del gillar tanken på att vara helt självförsörjande medan andra kanske är så kallade ”preppers” och förbereder sig för en framtida katastrof.

 Att leva off grid innebär att man inte har kvar sin anslutning till nätbolag och därmed inte kan köpa el någon minut under året. Det är tekniskt möjligt, och det finns några enstaka villor i Sverige som faktiskt har gjort det, men Magnus Berg, ansvarig för Vattenfalls forsknings och utvecklingsavdelning menar att det i dag inte är lönsamt.

– Det är en orealistiskt dyr lösning för den som ändå vill leva ett modernt liv med tillgång till elektricitet för bekväm uppvärmning, TV, bredband, matlagning och belysning. Så även om det rent tekniskt går så vet jag inte hur intressant det egentligen är att göra det.

 ”Man kan bli självförsörjande med hjälp av solceller”
Att bli självförsörjande på el är dock en annan sak, och det är fullt möjligt i dag.

– Om man med självförsörjande menar att på årsbasis producera lika mycket el som man förbrukar. Det kan enklast ske genom att man installerar solceller. Men eftersom elen måste produceras i samma stund som den förbrukas kräver det en uppkoppling mot nätet så att kraftbolaget lagra tillfälliga överskott och sedan leverera tillbaks el när detta behövs, säger Magnus Berg.

 Vad krävs då för att bli självförsörjande?

– Om du vill vara självförsörjande på årsbasis minskar du ditt fotavtryck på planeten rejält och för det behöver du bara tillräckligt mycket solceller. Och där hjälper vi självklart till med att räkna på hur dina förutsättningar ser ut, hur stor yta som behövs och vad det kostar, säger han och fortsätter:

– Men du behöver fortfarande köpa och sälja ut på nätet eftersom du har ett överskott på sommardagar och ett underskott på nätter och vintern. Man kan se det som att elbolaget lagrar ditt överskott åt dig.

 Batterier inte lämpade för långtidslagring
Alternativet är att man bygger lokala lagringsmöjligheter. Det finns batterier redan i dag som kan lagra energin från dagen till natten, men att lagra från sommaren till vintern skulle kräva ett väldigt stort energilager och batterier är inte lämpade för en sådan långtidslagring.

– Det är väldigt tekniskt komplicerat och dyrt. Batterierna blir förvisso snabbt bättre och billigare och därmed kommer det att bli mer lönsamt att ha batterier men det är inte ett bra alternativ för säsongslagring.

 Därmed räcker ett batteri definitivt inte för att gå off grid.

– För att gå off grid i svenskt klimat är det inte batterier man ska ha utan annan energilagring som vätgaslagring och bränsleceller. En sådan lösning kostar dock en förmögenhet. Det finns även annan lagringsteknik som är under utveckling, till exempel flödesbatterier, så pratar man framtid och absolut vill gå off grid i Sverige så kan det möjligen vara ett realistiskt alternativ på längre sikt men knappast de närmaste 10-15 åren.

 Är det här frågor som ni arbetar med på Vattenfall?

– Off grid är inte vårt största fokusområde, men det är något vi vill bevaka och förstå. Vi vill gärna veta vad som kommer och gärna 10 år innan det blir kommersiellt. Vi tror mer på så kallade mikronät, och det är också något som vi forskar på. Hur man kan arbeta med lokala energilager, förbrukarflexibilitet och intelligent styrning av energiförbrukningen i ett avgränsat område. Där ligger vår satsning just nu.

 Hur långt fram i tiden tror du det ligger att fler är självförsörjande?

– Att fler och fler producerar en stor andel av sin egen energi, det sker ju redan i dag och den utvecklingen kommer att gå fort. Solceller är redan i dag ekonomiskt lönsamt för en villakund och allt fler inser att de kan tjäna pengar på att producera sin egen solel. 

  Se klippet med Magnus Bergs framtidsspaning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vattenfall och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies