Annons
Innehåll från VärmevärdenAnnons

Hållbar fjärrvärme i liten kostym

Anders Ericsson, vd för Värmevärden.
Anders Ericsson, vd för Värmevärden.

När priserna på förnybara bränslen pressas upp kan det vara svårt för mindre kommunägda fjärrvärmebolag att behålla konkurrenskraften och samtidigt hänga med i den accelererande utvecklingen. Här vill Värmevärden vara en avgörande partner.

Fjärrvärmen spelar en betydande roll i samhällets omställning till förnybar energi. Men i takt med att efterfrågan på förnybart bränsle ökar, inte minst till transportsektorn, förändras prisbilden och konkurrensen om bränslet. Därför har fjärrvärmebranschen börjat se sig om efter alternativa fossilfria bränslen, som avfall från industrin, avloppsslam och andra återvunna bränslen som har få andra användningsområden. Dessa bränslen är billigare men ställer högre krav på tekniken. 

Ny toppmodern fjärrvärmeanläggning 

Just nu byggs en toppmodern och flexibel fjärrvärmeanläggning i Säffle som klarar av framtidens komplicerade bränslen och höga miljökrav. Bakom bygget står Värmevärden som levererar fjärrvärmelösningar runt om i Mellansverige, där anläggningen i Säffle är den första i en rad satsningar på flexibla fjärrvärmeverk.

– Vi vill bygga en anläggning för återvunna bränslen i liten skala som fungerar på mindre orter. Att bygga en sådan här anläggning kräver stor teknisk kunskap och är en stor investering, vilket gör det svårt för mindre kommuner som Säffle att själva ta steget, säger Anders Ericsson, vd för Värmevärden. 

Följ bygget av Säffles nya värmeverk i realtid 

Samverkan och investeringsvilja

Värmevärden äger sedan 2017 fjärrvärmenätet i Säffle och har totalt samverkat med kommunen i drygt tjugo år. Investeringen är på 280 miljoner, och anläggningen kommer driftsättas i slutet av 2021. 

Genom just samverkan och partnerskap vill Värmevärden stärka de lokala fjärrvärmebolagen runt om i landet. Värmevärden är i dag verksamma i tolv kommuner och hjälper dessa att utvecklas i den takt som är nödvändig för att inte halka efter i energiomställningen.

– Vi går in med vår tekniska kunskap och investeringsvilja och agerar långsiktigt för verksamhetens bästa. Vår investering i Säffle säkerställer konkurrenskraftig och hållbar fjärrvärme i flera decennier, säger Anders Ericsson.

Om Värmevärden

Värmevärden är ett energibolag som levererar hållbar fjärrvärme till bostäder, industrier och lokaler med verksamhet i tolv kommuner. Nyckeln till framgång är samverkan mellan Värmevärden och lokala aktörer. Läs mer om Värmevärden här! 

Mer från Värmevärden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Värmevärden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?