ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Våra Vänner

Forskaren: Förkylningar ÄR jobbigare för män

  • Det finns belägg för att män drabbas hårdare av förkylningar, menar vetenskapsskribenten Emma Frans.

Att det är värre för män när de är förkylda är något vi ofta får höra.
Men finns det verkligen något som heter ”man cold”?

– Det verkar finnas belägg för det, säger forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans i podcasten ”Våra vänner”.

Läs mer om podcasten ”Våra vänner”  

Hand upp alla som kommer ihåg reklamen där en förkyld man jämför sin förkylning med att föda barn. Att män har det extra kämpigt vid förkylningar är känt som en allmän sanning och det finns till och med ett begrepp som heter ”man cold”.

Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans har gjort sig känd för att slå hål på sensationella nyheter och fantastiska påståenden, och hon belönades 2017 med Stora Journalistpriset för just detta. Och i frågan om förkylningar verkar det faktiskt vara tuffare för män, menar hon.

– Det verkar finnas belägg för att män som blir förkylda har en högre risk för att hamna på sjukhus och till och med dö, kanske inte av en förkylning men i alla fall av influensor, säger hon i podcasten ”Våra vänner” som produceras av Bonnier News Brand Studio.

– När det kommer till just det här, och faktiskt andra diagnoser också, är män svagare. Man kan se när pojkar föds att de är känsligare för olika typer av sjukdomar och oftare har vissa typer av medfödda problem, fortsätter hon.

Därmed inte sagt, menar hon, att det fortfarande finns gnälliga män.

– Forskare har visserligen inte motbevisat att det finns män som överdriver sina förkylningar, säger hon i podcasten.

I ”Våra vänner” svarar Emma Frans också på varför man blir mer bakfull när man blir äldre, om man verkligen blir sjuk av att frysa och hur mycket skärmtid som är okej för barnen.

Lyssna på "Våra vänner" här:

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Våra Vänner och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer