1515
Annons
Innehåll från UnibapAnnons

Unibap effektiviserar tillverkningen i fabrikerna med AI

Miakel Steiner, försäljningschef Unibap.
Miakel Steiner, försäljningschef Unibap.

Många har hört talas om AI, artificiell intelligens. Men det är inte lika många som vet hur man kan använda det. Det vet däremot Unibap som tillsammans med GE Digital och Intel Corporation tagit fram flera tjänster för att effektivisera tillverkningen inom industrin.

– AI utvecklas ständigt och har kommit till punkten där vi kan använda AI i produktion. Vår expertis och lösningar skalar från små företag till stora samt olika vertikaler med kunder som Husqvarna Group och Swetree, förklarar Mikael Steiner, försäljningschef Unibap. 

Artificiella kopior

Unibap skapar artificiella operatörer som tränas utifrån mänskliga beteenden som ofta gör tunga eller farliga arbetsmoment. Den artificiella operatören finns sedan kvar i fabriken när människan går vidare till säkrare arbetsmoment. 

– Framförallt handlar det om diskret tillverkning inom industrin. Det betyder att AI:n kan hantera avsyning och bedömning av exempelvis lackerade detaljer och maskindetaljer, säger Mikael.

Fångar den tysta mänskliga kunskapen

Automatiserat arbete har tidigare haft problem kring att fungera i arbetssammanhang, detta då de saknar det så kallade ”tacit knowledge”, på svenska: ”tyst kunskap”. Detta kan beskrivas som erfarenhetsbaserad kunskap. 

För att fånga den tysta kunskapen arbetar Unibap med maskininlärning. Olika arbetssätt analyseras i samband med utförandet av arbetsmoment och bearbetas med Unibaps verktyg för att skapa en artificiell kopia, en artificiell industriell operatör. På detta vis kan AI:n förstå hur ett arbete kan göras utan att behöva styras från ett egentligt facit och får ett mänskligt beteende. Typiska arbetsuppgifter kan vara till exempel avsyning, sortering, plockning och montering.

– Det finns oändligt mycket positivt med AI. Tack vare detta lyckas vi med problem som tidigare varit svåra att lösa, alternativt helt omöjliga. AI leder inte bara en högre effektivitet, det ger oss ett mindre miljöavtryck också och bättre produktkvalitet. Nu kan man öka produktionstakten och göra mer på samma ställe vilket minskar transporter, och i samband med att produkterna också håller bättre minskar vi behovet av att slänga lika mycket som vi gör idag. Vi kan även på ett enkelt sätt kommunicera med överordnade- och sidoorienterade system och fungera som en möjliggörare för digital produktion, avslutar Mikael.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Unibap här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unibap och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?