Under pandemins intåg våren 2020 satte Trioplast, i samarbete med svenska universitetssjukhus, igång produktion av skyddsrockar och skyddsförkläden - skydd som till stor del är tillverkade av återvunnen plast. Rekordsnabbt var tillverkningen uppe i 3 miljoner i veckan.
Produktionen var till en början helt manuell, något som idag med kontinuerliga investeringar lett till en helt automatiserad produktion av förkläden. Nästa steg är att med en patenterad process även automatisera tillverkningen av skyddsrockar.
Kapaciteten byggs kontinuerligt ut och kommer i mars vara ca 250 miljoner förkläden per år – vilket täcker inte bara Sveriges utan stora delar av hela Skandinaviens behov.
– Med många års erfarenhet av att tillverka plastfilm till sjukvården och använda kunskapen om att använda återvunnen plast som råvara har vi historian, musklerna och inte minst kunskapen som just plaster i sjukvården kräver säger Lennart Hagelqvist, ansvarig inom Trioplast.
Anmärkningsvärt är att Trioplast idag är i stort sett ensamma om att producera denna typ av skyddsutrustning till sjukvården, med CE-märkning med CE kat.3-godkännande för användning, vilket är ett krav inom EU.
Vi arbetar nu tillsammans med ett ledande universitetssjukhus där en miljömedveten personal och Trioplast tillsammans kommer att starta en pilot där skyddskläder kommer att återcirkuleras och återanvändas till nya skydd. På detta sett kan vi uppnå full cirkularitet och dramatiskt minska på miljöpåverkan, den enda väg som är möjlig idag.
– Att kombinera hållbarhet med säkerhet är fullt möjligt, vilket Trioplast har bevisat. Vårt mål är att alltid och pålitligt leverera säkra produkter med minimerat koldioxidavtryck.
Fakta: Trioplast Koncernen
Grundades 1965 i Smålandsstenar
Omsättning 5.5 miljarder SEK per år
1200 anställda
2019 var 26,1% av Trioplasts råmaterial återvunnen plast
2025 ska det vara över 30 %
Framtidssatsningar – färdigställa patenterad maskin för plastskyddstillverkning och återvinningar av de CE-godkända förklädena som inte kontaminerats av kroppsvätskor (med start i februari 2021).