Innehåll från TrioplastAnnons

Säker skyddsutrustning av återvunnen plast

Trioplast - Sveriges absolut största tillverkare av plastfilm och ledande inom cirkulär och återvunnen plast med en omsättning på 5,5 miljarder om året – storsatsar på effektiv plastskyddsutrustning för sjukvården under Coronapandemin. 

Under pandemins intåg våren 2020 satte Trioplast, i samarbete med svenska universitetssjukhus, igång produktion av skyddsrockar och skyddsförkläden - skydd som till stor del är tillverkade av återvunnen plast. Rekordsnabbt var tillverkningen uppe i 3 miljoner i veckan. 

Produktionen var till en början helt manuell, något som idag med kontinuerliga investeringar lett till en helt automatiserad produktion av förkläden. Nästa steg är att med en patenterad process även automatisera tillverkningen av skyddsrockar.

Kapaciteten byggs kontinuerligt ut och kommer i mars vara ca 250 miljoner förkläden per år – vilket täcker inte bara Sveriges utan stora delar av hela Skandinaviens behov.

– Med många års erfarenhet av att tillverka plastfilm till sjukvården och använda kunskapen om att använda återvunnen plast som råvara har vi historian, musklerna och inte minst kunskapen som just plaster i sjukvården kräver säger Lennart Hagelqvist, ansvarig inom Trioplast.

Anmärkningsvärt är att Trioplast idag är i stort sett ensamma om att producera denna typ av skyddsutrustning till sjukvården, med CE-märkning med CE kat.3-godkännande för användning, vilket är ett krav inom EU.

Vi arbetar nu tillsammans med ett ledande universitetssjukhus där en miljömedveten personal och Trioplast tillsammans kommer att starta en pilot där skyddskläder kommer att återcirkuleras och återanvändas till nya skydd. På detta sett kan vi uppnå full cirkularitet och dramatiskt minska på miljöpåverkan, den enda väg som är möjlig idag.

– Att kombinera hållbarhet med säkerhet är fullt möjligt, vilket Trioplast har bevisat. Vårt mål är att alltid och pålitligt leverera säkra produkter med minimerat koldioxidavtryck. 

Fakta: Trioplast Koncernen

Grundades 1965 i Smålandsstenar 

Omsättning 5.5 miljarder SEK per år

1200 anställda

2019 var 26,1% av Trioplasts råmaterial återvunnen plast

2025 ska det vara över 30 %

Framtidssatsningar – färdigställa patenterad maskin för plastskyddstillverkning och återvinningar av de CE-godkända förklädena som inte kontaminerats av kroppsvätskor (med start i februari 2021). 

Läs mer om Trioplast 

 

Mer från Trioplast

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Trioplast och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?