Annons
Innehåll från Transfer GroupAnnons

Trygghetsarbete som gör skillnad i Järva: ”Gör hela samhället tryggare”

Muhammed Osman är arbetsledare för CSG:s trygghetsvärdar i Järva.
Muhammed Osman är arbetsledare för CSG:s trygghetsvärdar i Järva.

En ordningsvakt griper normalt in när något redan har hänt. En trygghetsväktare däremot, ska se till att stökiga situationer inte uppstår från första början. Metoden har visat sig fungera bra i Järva i norra Stockholm där trygghetsvärdarna inte har behövt rapportera någon allvarlig incident på ett och ett halvt år.

Läs mer om hur CSG kan hjälpa dig med säkerhet och bevakning 

Precis som ordningsvakter är trygghetsvärdar uniformerade och rör sig två och två runt i Järva – men deras uppdrag skiljer sig åt. Snarare än att spana efter bråk ska trygghetsvärdar arbeta långsiktigt och relationsskapande, förklarar Patrik Berg, som är vd för säkerhetsföretaget CSG.

– De har i praktiken två uppgifter. För det första ska allmänheten kunna känna att det här en lugn och säker plats där det finns uniformerad personal. Men framförallt ska värdarna jobba på lång sikt och skapa ett förtroende bland ungdomarna på orten. Då kan vi få till en dialog, visa att det finns goda framtidsval och skapa en känsla av att någon ser dem och tar dem på allvar. Trygghetsvärdarna skapar förtroende hos ungdomarna och gör hela samhället tryggare, säger Patrik Berg.

Efterfrågan på trygghetsväktare började växa fram för omkring 15 år sedan. I dag, menar Patrik Berg, har rollen visat sig göra sådan skillnad när gäller att skapa lugn och trygghet att den finns med i allt fler upphandlingar. Som i Järva, där CSG:s personal sedan ett och ett halvt år tillbaka rör sig i området veckans alla eftermiddagar, kvällar och nätter.

– Ibland handlar det om att någon har sett att det hänger ett gäng ungdomar i en trappuppgång. Då kan vi åka dit, men inte för att i första hand mota ut dem utan för att prata med dem, vägleda dem, och få dem att inse att det här inte är rätt plats att vara på. De ska känna att de kan prata med oss, att vi är deras vänner, säger Muhammed Osman, som är arbetsledare för CSG:s trygghetsvärdar i Järva.

Han har tidigare jobbat som trygghetsvärd i tunnelbanan i åtta år och vet hur viktig väktarens egen attityd är för att arbetet ska fungera.

– Vårt jobb är att skapa trygghet. Då måste vi alltid ha ett leende på läpparna och ett trevligt bemötande, så att folk vågar komma fram och prata med oss.

Men det räcker inte med ett leende. För att arbetet med trygghetsvärdar ska fungera bra krävs god lokalkännedom och rätt personal. I Järva har patrullerna under ett och ett halvt år inte behövt rapportera någon enda allvarlig incident.

– Det går inte att sätta in vem som helst på ett sådant här uppdrag. Trygghetsvärdarna måste vara personer som är väldigt trygga i sig självt. Samtidigt måste de vara personer som är väl förankrade i området. De måste förstå hur ungdomarna tänker och de måste samtidigt vara individer som ungdomarna i sin tur kan identifiera sig med, säger Patrik Berg.

Därför jobbar trygghetsvärdarna även förebyggande och besöker ofta fritidsgårdarna i Järva för att lära känna ungdomarna – och för att ge ungdomarna en chans att lära känna trygghetsvärdarna.

– Det är de unga som är framtiden. Vi ska hjälpa dem att hamna rätt på lång sikt genom att vara goda förebilder som kan hjälpa till att vägleda dem så att de får rätt riktning på sitt liv, säger Muhammed Osman. 

Transfer group är en one-stop-shop för fysisk säkerhet – läs mer här. 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera