Innehåll från Train Alliance Sweden ABAnnons

Första biogasdrivna kombinationshallen i Sverige sänker avisningstiden enormt på ett miljövänligt sätt

Pierre Starck, vice vd & projektchef, och Joakim Weijmer, vd, Train Alliance Sweden.
Pierre Starck, vice vd & projektchef, och Joakim Weijmer, vd, Train Alliance Sweden.

Logistikbranschen fokuserar starkt på att flytta fram gränserna inom hållbarhet genom en mängd olika satsningar på olika nivåer. Train Alliance Sweden är en av de aktörer som länge gått i frontlinjen och företaget står just nu i begrepp att ta Sveriges första biogasdrivna kombinationshall i drift. Med sin unika funktion för varmluftsavisning kan hallen reducera avisningstiden för ett 50 meter långt järnvägsfordon från 4-6 timmar – till under en timma. 

Den nya kombinationshallen ligger på Rala depåområde i Hallsberg. Här erbjuder Train Alliance ett heltäckande tjänsteutbud, inklusive allt från avisning, klottersanering och fordonstvätt till tekniskt underhåll och hjulsvarvning i den angränsande svarvhallen. 

– Inledningsvis byggde vi en svarvhall, men för att kunna svarva fordon på vintern behöver man också avisningsfunktioner. Medan det finns en mängd olika metoder för avisning föll valet på varmluftsavisning. Det är en effektiv och skonsam metod som inte skadar fordonet och därtill gör det torrt när det är färdigt, vilket minskar ny påfrysning, berättar vd Joakim Weijmer.

Miljövänlig drift med biogas

Varmluftsavisning kräver ett stort effektbehov för att uppnå resultat snabbt. Hela anläggningen har en effekt om 1,8 MW varav merparten krävs för att värma 60 000 m³ luft/timme till ca 50 grader.

Av dagens tillgängliga drivmedel är det bara olja och gas som klarar en sådan effekt, så Train Alliance vände genast blicken mot gasdrift. Hittills har anläggningen använt propan, men nu tar företaget steget och ställer om till den miljövänliga biogasen. 

– Att övergå till biogas är en självklarhet ur ett miljömässigt perspektiv och det går helt i linje både med våra egna miljöåtgärder och med den allmänna trenden i Europa mot CO2-neutrala anläggningar. Vi har i kombinationshallen ett mycket avancerat reningsverk; allt smältvatten går till ett reningssystem och kan sedan användas till tvätt. I slutänden når vattnet det kommunala nätverket som rent vatten, säger vice vd Pierre Starck.

Kommer snabbare ut i trafik

Väldigt få aktörer idag har specifika avisningsanläggningar, vilket gör Train Alliance kombinationshall desto mer värdefull, inte minst för Hallsbergsregionen. Att varmluftsavisningen dessutom snabbt kan avisa stora mängder is på järnvägsfordonen innebär att anläggningen fyller ett stort behov för järnvägsföretagen, då det är en öppen anläggning för alla som behöver denna typ av tjänst. Snabbare avisning betyder att fordonstillgängligheten ökar – fordonet kommer snabbare till underhållsaktivitet eller i trafik och den skonsamma varmluften orsakar inga skador, såsom manuell avisning eller vattenavisning kan göra. 

– Andra fördelar är att man inte riskerar att vatten tar sig in i fordonets system där det kan orsaka elektriska fel eller tränger sig in i hjullager, bromssystem och liknande. Genom att ta ett helhetsperspektiv på järnvägsfordonsunderhållet på det här viset driver vi miljöutvecklingen framåt inom hela branschen. Det finns alltså ett stort antal fördelar för järnvägsföretagen att nyttja den här tekniken, säger Joakim. Han får medhåll av Pierre:

– Det är en effektiv och miljövänlig metod med stor kapacitet. Istället för att behöva lägga 4-6 timmar på konventionell avisning kan vi avisa ett 50 meter långt järnvägsfordon på under en timma. Det är helt banbrytande, avslutar Pierre.

Läs mer om Train Alliance Sweden

Mer från Train Alliance Sweden AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Train Alliance Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?