1515
Innehåll från Tidningen NäringslivetAnnons

Tröttnade på svensk sjukvård – nu startar hon sjukhus

Annika Sundbom Åström tänker starta ett nytt sjukhus.
Annika Sundbom Åström tänker starta ett nytt sjukhus.Foto:Privata bilder

För 17 år sedan klev hon av för att starta eget.

Men när Annika Sundbom Åström hoppade in på IVA under coronakrisen märkte hon att något inte stod rätt till.

Nu drar Sveriges mest okända vårdpionjär igång ett helt nytt sjukhus.

Tidningen Näringslivet - En företagsnära nyhetstjänst: Besök tn.se

Annika Sundbom Åström har en bakgrund som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus. 2003 lämnade hon för att starta eget och har sedan dess arbetat som ledarutvecklare. Under coronakrisen hoppade hon in kort in till IVA, men märkte snabbt att mycket hade förändrats.

– Jag upplevde att tilliten hade minskat och att gemenskapen inte var lika stark. Det finns en större detaljkontroll och tilliten till varje enskild medarbetare har minskat. När ledningen saknar vision och inte litar på sig själv så litar den inte heller på omgivningen.

Målet är att skapa ett nytt sjukhus

Nyligen fick hon ett uppdrag av aktiebolaget Ådalsklinikerna som har köpt upp Hammars gamla sjukhem utanför Nyland. Målet är att skapa ett nytt sjukhus. Tanken är att sjukhuset ska innehålla en specialistklinik inom kirurgi samt en kvinnoklinik och en smärtklinik.

– Jag vill skapa ett sjukhus där jag själv skulle vilja få vård. Där man ser hela människan.

Aktieägarna består främst av medlemmar ur gruppen ”Ådalen reser sig”, som skapades i syfte att rädda Sollefteå sjukhus.

– Våra aktieägare består av människor som alla vill se en sjukvård så som vi vill att den ska vara; tillgänglig, tillitsfull och som har visioner.

Fastigheten är ett gammalt barnhem från 1929 på 14 000 kvadratmeter som omgärdas av ytterligare sju hektar mark. Annika Sundbom Åström konstaterar att de samlat ihop tillräckligt mycket kapital för att köpa fastigheten och påbörja projektet.

– Vi har kapital men inte tillräckligt mycket än så länge. Vi kommer fortfarande att behöva kapital för att bland annat renovera och rekrytera personal. Vi ökar fortfarande med medlemmar som vill bidra och vi märker att behovet av en ny form av sjukvård är stort. Det som är bra med att ha flera som vill bidra är att ju fler man är desto mindre måste varje enskild person stoppa in.

Storslagen vision

Visionen är storslagen. Enligt Annika Sundbom Åström ska sjukhuset uppfylla några av Agenda 2030 målen.

– Vi vill vara självhushållande i så stor utsträckning som det går i framtiden. Inledningsvis skapa samarbeten med lokala distributörer. När det var sjukhem var det ett självhushåll och det finns redan vinbärsbuskar och äppelträd. Miljön är helt makalös.

Det är många som känner att de har svikits när det gäller dagens sjukvård, konstaterar Annika Sundbom Åström.

– I dag pratas det mycket om privatisering, men egentligen spelar det inte så stor roll om det drivs av ett aktiebolag eller en region. Pengarna som kommer in ska användas med respekt och för att skapa ett bättre samhälle oavsett, säger hon och fortsätter:

– Det skulle vara jätteroligt att göra det med skattefinansierade medel, men just nu går det inte. Långsiktiga mål kräver också ganska mycket mod. Och det finns inte heller så många offentliga sektorer som överhuvudtaget har långsiktiga positiva mål.

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev

 

Mer från Tidningen Näringslivet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tidningen Näringslivet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?