1515
Innehåll från Tidningen NäringslivetAnnons

Så tar Sverige ledartröjan efter krisen

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

För att få fart på Sverige efter pandemin behövs fler investeringar, menar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. 

– Vi måste undanröja så många osäkerhetsmoment som möjligt. Då kan vi inte ha diskussioner om skattehöjningar på företagande och jobb, säger han.

En företagsnära nyhetstjänst med fördjupning och perspektiv: Besök tn.se  

Drygt ett år efter pandemins utbrott kämpar vissa branscher fortfarande för sin överlevnad.

– Vi har lärt oss att inte ta ut några segrar i förskott, men det känns verkligen som ett ljus i tunneln nu.

Rejäla utmaningar

Samtidigt står Sverige inför rejäla utmaningar. Beräkningar från Svenskt Näringsliv visar att cirka 800 000 personer på heltid är borta från arbetsmarknaden. Den totala kostnaden för detta är drygt 270 miljarder kronor per år. Tacklas den utmaningen på fel sätt kommer långtidsarbetslösheten att bli Sveriges stora samhällsutmaning under många år framöver, konstaterar Jan-Olof Jacke.

Han menar att det viktigaste är att få in människor i arbete. Förutom att utanförskap är förknippat med stora mänskliga påfrestningar kan det i nästa steg göra det svårt att finansiera nödvändiga satsningar i välfärden.

– Steg ett är att få igång de sektorer som har varit hårt drabbade i över ett år. Besöksnäringen och tjänstesektorn är oerhört viktiga för att adressera arbetslöshetssiffrorna, det är där som många av instegsjobben finns.

Måste undanröja hinder

Även om företagen vill anställa gör till exempel regelkrångel, brist på rätt arbetskraft och framför allt höga löneskatter att de inte vågar.

– Vi är överens om att gapet mellan kapitalskatter och inkomstskatter är för stort, men det beror ju på att inkomstskatterna är för höga, inte att kapitalskatterna är för låga.

Finansminister Magdalena Andersson argumenterar för att stora satsningar på infrastruktur, välfärd och klimatomställningen kräver mer skatteintäkter.

– Jag delar den uppfattningen, men vägen dit handlar inte om högre skattesatser utan om att få tillväxt i ekonomin så att det beskattningsbara underlaget blir större.

Ser unika möjligheter

Trots utmaningarna ser Jan-Olof Jacke unika möjligheter. Sverige kan ta ledartröjan på flera områden och stärka konkurrenskraften mot andra länder när vändningen kommer. Men då gäller det att ”grabba tag” i möjligheterna.

– Kostnaden för att anställa i Sverige är ett problem. Många upplever arbetsgivaravgifterna som ett stort hinder. Vi har en allmän löneavgift som består till över en tredjedel av ren skatt på arbete. Vi har länge pratat om etableringsjobben, ingångslöner, det finns ingen ”silverbullet” som löser allt.

Svenska företag långt framme

Jan-Olof Jacke återkommer till att Sverige har bra förutsättningar, inte minst när det gäller klimatomställningen. Svenska företag ligger långt framme och har chansen att rycka ifrån.

– Jag hör i stort sett ingen som bara ser bördan i det här längre, utan man ser möjligheter. Exporterande företag ser möjliga konkurrensfördelar snarare än hinder. Det gäller att vi drar nytta av den goda teknikutvecklingen.

Det viktigaste är att inte skapa lokala svenska regler som hindrar företagen från att göra klimatnytta internationellt.

– Jag ser gärna utmanande regelverk, men på stora ekonomiska zoner, minst EU-nivå. Då är jag övertygad om att svenska företag klarar sig utmärkt i konkurrensen och kan bidra ordentligt till klimatomställningen.

Läs mer på tn.se 

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev 

 

 

 

 

Mer från Tidningen Näringslivet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tidningen Näringslivet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?