1515
Annons
Innehåll från TicWorksAnnons

Professionell kreditriskhantering krävs när riskerna ökar

Jonas Vedung och Roger Håkanson, Ticworks. 
Jonas Vedung och Roger Håkanson, Ticworks. 

Under den pågående krisen ökar kreditriskerna, och med dem kreditförlusterna. Att i det läget sakna en professionell kreditriskhantering kan få svåra konsekvenser. Ticworks kan, som generalagent för Modefinance, erbjuda en effektiv lösning för avancerad credit scoring, kreditanalys, riskbedömning och riskhantering.

Plattformen Ticworks tillhandahåller är utvecklad för banker, kreditmarknads-/finansbolag och FinTechs, men passar även vanliga företag som behöver ha koll på kunder och leverantörer. Genom avancerad matematisk modellering, datavetenskap och AI har man skapat ett av världens främsta verktyg för hantering av kreditrisk.

Modellen är testad, validerad och godkänd av ESMA, EU:s organ för ratinglicenser. Modefinance har därmed genomgått samma licensiering som Standard & Poor’s och Moody’s.

– Det finns många enklare kreditmodeller och verktyg på marknaden som inte använder de avancerade teknologier som finns idag. Vi erbjuder en väldigt kraftfull lösning som är helt rätt i tiden, säger Jonas Vedung, Associate Partner på Ticworks.

Kunden väljer fritt datakällor

Lösningen erbjuder ingen data, utan det är helt upp till företaget att välja vilka källor det vill använda sig av.

– Det är viktigt, för vi tror att konkurrensen mellan kreditgivare kommer att handla om hur effektiva de är på att utnyttja egen och andras data.

– De som har bäst kreditverktyg och som hanterar data på ett klokt sätt kommer att bli vinnare, för de kommer fatta bättre beslut, konstaterar Ticworks VD Roger Håkanson.

Verktygen från Modefinance ger företag bättre kontroll över riskerna hos sina kunder och leverantörer. Intäktsmässigt kan de skapa konkurrensfördel genom att exempelvis erbjuda lågriskkunder bättre betalningsvillkor, samtidigt som de förbättrar effektiviteten i sin credit management.

– De här verktygen tillsammans med data har varit stora kostnadsposter för företagen, men modern teknik medger väsentligt mer kostnadseffektiva lösningar.

Enkel att implementera

Långt ifrån alla är rätt rustade för framtiden. Jonas berättar om en aktör vars kreditchef medgav att de inte kontinuerligt monitorerar sina kreditrisker, och inte alls på portföljnivå.

– Tyvärr är det nog så det ser ut på sina håll. Etablerade verktyg har ofta haft svagheter som gjort det svårt och kostsamt att skaffa sig rätt kapacitet och förmåga. Men vi erbjuder en lösning på det problemet, på en modern teknisk plattform som är enkel att implementera.

Raka motsatsen är den aktör som har anställt expertteam på bland annat AI och machine learning, för att bygga en så avancerad kreditriskhantering som möjligt.

– De har förstått vikten av det här, säger Jonas.

– Jag säger inte att de gör fel som skapar det från grunden, men den typen av system är svåra och kostsamma att bygga upp, samtidigt som lösningen redan finns hos oss.

Corona-pandemin och dess ekonomiska effekter leder sannolikt också till ökat regulatoriskt tryck.

– Att förutse framtida kriser och dess effekter är omöjligt men genom att ha så bra koll som möjligt på låntagare, kunder och leverantörer kommer du att klara dig bättre, avslutar Roger.

EXTERN LÄNK: Läs mer 

Fakta

Ticworks är agent för det licenserade kreditinstitutet Modefinance och erbjuder lösningar för avancerad mätning av kreditrisk samt advisory tjänster för företag avseende lån- och balansräkningsanalys. Tillståndet från ESMA ger Modefinance behörighet att utfärda kreditbetyg till både banker och företag.

 

Mer från TicWorks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TicWorks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera