Annons
Innehåll från TessinAnnons

Så enkelt kan du bygga en fastighetsportfölj med stor riskspridning och fasta ränteintäkter

Jonas Björkman, vd på Tessin.
Jonas Björkman, vd på Tessin.

Nu blir det lättare att investera i fastigheter och samtidigt få stor riskspridning – något som kan var ett attraktivt placeringsalternativ då det är oroligt på världens börser.

Låneplattformen Tessin lanserar en ny tjänst som ger mindre investerare samma möjligheter till riskspridning på fastighetsmarknaden som tidigare endast större investerare haft.

– Det här sänker tröskeln för investerare som vill få spridning för ett mindre belopp, säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

När det är oroligt på börsen söker investerare andra alternativ. En investering som ofta varit stabil över tid och generat en avkastning har varit fastigheter. Men här har tröskeln varit hög då det krävts stora belopp för att ta sig in på fastighetsmarknaden, och endast kapitalstarka aktörer som banker eller väldigt förmögna privatpersoner har kunnat göra det.

Med låneplattformen Tessins intåg på den svenska marknaden 2014 ändrades radikalt förutsättningarna för fastighetsinvesteringar. Genom Tessin kan många mindre investerare skjuta till kapital och gemensamt hjälpa till att finansiera olika fastighetsprojekt, utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder – och samtidigt få en bra avkastning på kapitalet vid projektets slut.

I november 2019 lanserades en helt ny tjänst: Tessins Låneportföljer. Genom den kan en investerare sprida sitt kapital och i stället för att investera ett belopp i ett enda byggprojekt få mindre andelar i flera projekt i ett svep, och därmed snabbt och smidigt få tillgång till en väldiversifierad låneportfölj.

– Vi har sedan en tid sett ett stort intresse för en investeringsprodukt som möjliggör en fördelning av kapitalet över flera objekt som ett sätt att bredda exponeringen och samtidigt sprida risken. Med portföljen skapar vi möjligheter för betydligt fler investerare att dra nytta av diversifieringen på plattformen. Nu kan man låna ut minimum 50 000 kronor och uppnå samma spridning som de som placerar över en halv miljon, säger Jonas Björkman. 

Låneportföljen erbjuder 6-8 procent avkastning

Fram till i dag har Tessin erbjudit tre olika låneportföljer, och samtliga har fulltecknats.

Lånen i sig har varierande karaktär och finansierar olika projekt- och fastighetstyper, är spridda över olika geografiska ställen samt av varandra oberoende låntagare. Dessutom har de olika löptider på mellan 12 och 24 månader.

– Det råder full transparens om vilka projekt som ingår i varje portfölj. Investerarna kan studera villkoren för dessa, allt för att de ska kunna skapa sig en bra överblick, säger Jonas Björkman.

Normalt är avkastningen på projekten hos Tessin ca 10 procent. Till Låneportföljen beräknar man kunna hålla en avkastning på mellan 6 och 8 procent årligen. Men då får investeraren också en betydligt bättre riskspridning.

Uppstickare som blivit succé

Tessins låneplattform har sedan starten varit en succé och har fram tills i dag förmedlat mer än två miljarder kronor i kapital fördelat på över 180 projekt, som bostäder, logistikfastigheter och kommersiella lokaler.

Tessin har kommit att betraktas som en utmanare till de traditionella bankerna och en disruptiv fintechaktör på marknaden som öppnat upp helt nya möjligheter för mindre investerare – men också för låntagare, de fastighetsbolag som vill bygga.

Företaget befinner sig just nu i en kraftig expansionsfas.

– I en tid då fastighetsfinansiering blivit ett allt hetare diskussionsämne och bankernas utlåningskapacitet begränsats, krävs en innovativ lösning. Grundidén hos Tessin är att koppla samman fastighetsföretag som söker finansiering med privatpersoner som vill placera en del av sina besparingar i fastighetsinvesteringar. Vårt mål är att vara en ”one stop shop” som levererar helhetslösningar till både mindre och större företag i fastighetsbranschen, säger Jonas Björkman och tillägger:

– Vi kan i dagsläget erbjuda fastighetslån upp till 100 miljoner kronor, och siktar på att inom kort kunna ta oss an ännu större affärer.

Samtliga lån på Tessin är säkerställda, ofta med pant och borgen, för att skydda långivarnas position om ett projekt skulle gå omkull.

EXTERN LÄNK: Skapa ett konto hos Tessin idag och bli uppdaterad med nya investeringsmöjligheter och branschnyheter varje vecka!

Disclaimer:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Fakta/ Tessin:

Tessin är Nordens största investeringsplattform för fastigheter med över 50 000 registrerade medlemmar. Företaget tar avstamp i att det finns många potentiella lukrativa fastighetsprojekt som inte genomförs eftersom det saknas finansiering. Samtidigt finns det gott om kapital som sparare vill placera till rimliga avkastningsnivåer. Tessin underlättar för dessa parter att mötas.

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?