1515
Innehåll från TeliaAnnons

Rikshem kopplar upp för smartare och mer hållbara fastigheter

Rikshem tar ett helhetsgrepp om sin digitalisering för att skapa smartare fastigheter och bana väg för branschen i stort. Med hjälp av Telias tjänster inom bland annat Internet of Things ska bolaget effektivisera fastighetsförvaltningen, minska miljöpåverkan och framförallt – öka kundnöjdheten. 

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag med ett bestånd på cirka 30 000 lägenheter samt samhällsfastigheter i hela landet. I december 2019 gick bolaget in i ett unikt och strategiskt samarbete med Telia som sträcker sig över tolv år. Det handlar om öppet nät för alla hyresgäster, fastighets-IT och uppkoppling av alla fastigheter till Telias IoT-plattform som kommer visualisera data som samlas in från fastigheterna.  

– Vi vill förvalta våra fastigheter proaktivt och öka kundnöjdheten hela tiden. För att lyckas med det måste vi ha koll på hur våra fastigheter mår och det är det som är målet med den här satsningen, säger Lena Franzén Lindfors, chef för digitalisering på Rikshem.  

En viktig del av projektet är ett öppet fibernät där alla hyresgäster själva får möjligheten att välja internetleverantör, samt kvalitativ uppkoppling av fastigheternas underdriftcentraler och dess driftsystem. Dessutom kommer sensorer att installeras i lägenheterna. Detta innebär att Rikshem på sikt kan monitorera temperatur och luftfuktighet i byggnaderna för att möjliggöra ett gott inomhusklimat för hyresgästerna. All information som sensorerna i fastigheterna samlar in visualiseras i Telias IoT-plattform. 

– När vi börjar ta till vara på all data kan vi direkt ta kontroll över vårt bestånd och ytterligare effektivisera driften. Här finns också stora miljövinster att göra på sikt, säger Lena Franzén Lindfors.

Att valet föll på just Telia fanns det flera anledningar till. Lena Franzén Lindfors liknar samarbetet vi en motorväg för kommande digitalisering – nu finns ett stabilt fundament att köra vidare på.

– Vi har valt att samarbeta med en stark och trygg aktör med bred kompetens och som gav oss möjligheten att snabbt koppla upp våra fastigheter och börja använda data direkt, säger Lena Franzén Lindfors. 

– Vi har samlat flera tjänster inom Telia för en framtidssäkrad helhetslösning till Rikshem, från öppet fibernät, överblick över fastighets-IT till IoT-uppkoppling av deras fastigheter. Våra öppna tjänster och IoT-plattform gör att de kan integrera de egna fastighetssystemen för att få en total överblick som inte låser in, utan där Rikshem äger sin data vilket är något som värdesätts högt, säger Björn Hansen, Head of IoT på Telia Divison X.

EXTERN LÄNK: Läs mer 

Fakta 

Med cirka 21,000 medarbetare i sju länder, varav 4700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Välkommen till Telia - välkommen till Folknätet.

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?