1515
Innehåll från Telia CygateAnnons

Så får du en uppkoppling som fungerar i en föränderlig värld

Digitalisering och virtualisering gör att verksamheter utvecklas i en rasande fart.

Hur ska företagen tänka för att få en framtidssäker uppkoppling som följer med i förändringen? Vad är viktigast i valet av nätverkslösningar?

– Under pandemin har vi sett att de företag som hade förmågan att ställa om snabbt kunde dra stora fördelar. Det kan vi lära oss av. Vi kan bygga in funktioner i våra nätverk som gör att det går snabbare att ställa om och omprioritera vid nästa förändring, säger Irina Ahlkvist, affärschef för nätlösningar för stora företag på Telia.

Viktigt att kunna omprioritera 

Men hur kan vi vara redo när vi inte vet vad vi ska vara redo för? Hur kan uppkopplingen anpassas till en utveckling vi ännu inte känner till? Och tvärtom. Hur kan vi fatta rätt beslut när vi inte vet hur våra nätverk och tjänster kommer att ändras i framtiden. 

– Det viktigaste är att det inte finns några hinder för att lägga till nya funktioner i företagets nätverk. Vi måste kunna omprioritera så att nätet fungerar också i en ny verklighet. Till exempel, under pandemin började många plötsligt använda videotjänster, men alla hade inte nätverk som klarade den ökade kapacitetsbehovet. De kunde inte skala upp tillräckligt snabbt, säger Irina Ahlkvist. 

Alla företag hade inte nätverk som klarade av den ökade mängden videomöten när pandemin kom, menar Irina Ahlkvist, affärschef för nätlösningar för stora företag på Telia.
Alla företag hade inte nätverk som klarade av den ökade mängden videomöten när pandemin kom, menar Irina Ahlkvist, affärschef för nätlösningar för stora företag på Telia.

Men med en flexibel mjukvarustyrd uppkopplingslösning blir det lättare att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Den gör det möjligt att skala upp och skala ner efter behov. Och den tillhandahåller rätt uppkoppling oavsett vad användaren gör eller befinner sig. 

– Det kan exempelvis handla om att kunna koppla upp en pop up-butik under en kort period eller att videomötet ska fungera lika bra hemma som på kontoret. Eller att du snabbt kan ställa om verksamheten från sparlåga till full produktion – och när situationen förändras, gå ner på sparlåga igen. 

Förstå behovet av förändring 

I och med att mjukvarudefinierade nätverk styrs centralt går det också att se vad det används till och att följa trender över användandet. Det går även att se när kapaciteten börjar närma sig taket eller när olika tjänster som Teams och YouTube konkurrerar om bandbredden. Det blir lättare att få en överblick och prioritera om, vilket är särskilt bra i en spridd organisation. 

– Den insynen är ett viktigt verktyg för att förstå behovet av förändring, för att på så vis bli konkurrenskraftiga också i framtiden. När man är en del av de bredare molntjänsterna bidrar dessutom alla organisationer med kunskap om vad som händer i nätet. Det gör att till exempel en säkerhetsuppdatering kan tryckas igenom snabbt överallt när man ser ett hot.

Genom att satsa på en mjukvarustyrd lösning kan företag alltså ställa om lättare i en förändring och vara bättre förberedda för framtiden. Men det betyder inte att de måste slänga ut all hårdvara de har och börja om från start. 

– Fundera istället vad som är användbart just för er och lägg till det gradvis. Ni kan alltid komplettera successivt, säger Irina Ahlkvist. 

Läs mer om framtidens flexibla uppkopplingslösningar på telia.se/molninriktad.  

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?