ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Tele2

Proptech

Så ska Tele2 leda vägen inom Proptech

Världen digitaliseras allt mer på samtliga fronter, de gäller även byggnaderna som vi bor och verkar i. Tele2 satsar på att vara en av de ledande spelarna inom Smarta fastigheter – något som Stefan Trampus, försäljningschef för fastighet på Tele2, menar att man är på god väg att vara.

– Det finns få om någon operatör som har en mer utvecklad idé om smart fastighetsutveckling, säger han.

Ordet Proptech huserar allt mer inom samtliga medier, och är en uppåtgående trend i fastighetsvärlden. Property Technologies handlar om att digitalisera utvecklingen inom fastigheterna med allt från drift till direkt smarta fastigheter – ett område som Tele2 nu går i bräschen för.

En avgörande del i digitalisering av fastigheter är att koppla upp dessa genom en kommunikationsplattform, och det är här Tele2 kommer in i bilden. Allt eftersom kommer mer och mer att kopplas upp i fastighetsbeståndet överallt i Sverige. Tele2 kan för många fastighetsägare redan idag effektivisera deras befintliga nätlösningar för tillämpningar såsom lås, kameror, hissar och elinstallationer i fastigheterna och samtidigt förbereda dom för den framtida smarta fastigheten.

– Som på många andra områden kan och kommer de boende att utveckla nya behov och redan idag finns redan nya krav och förväntningar på upplevelser kopplat till fastigheten, något som många start ups redan fångat upp. Två exempel på företag som redan utmanat fastighetsbranschens aktörer är airbnb och Wework. Här måste dagens aktörer bestämma sig om man vill vara delaktig eller låta andra kapitalisera på möjligheterna och riskera att fastighetsägararens roll och inflytande minskar säger Stefan Trampus, försäljningschef för fastighet på Tele2.

För att fortsätta vara branschledande inom Proptech är att det är av högsta vikt att ständigt arbeta efter kunders önskemål, förklarar Stefan. Detta har man på Tele2 gjort med hjälp av bland annat djupgående rapporter för att förstå behovet hos sina kunder och utveckla modeller och tips.

– Vill man vara nummer ett i branschen måste man förstå sina kunder och vad de önskar, och ständigt vara steget före.

Jämfört sig internationellt
Allt fler aktörer har fått upp ögonen kring området, men Tele2 är säkra i att man är tidigt ute och långt framme. Stefan Trampus berättar att man fått det bekräftat, bland annat genom utbyte med andra internationella operatörer, där man kunnat konstatera att Tele2 ligger långt framme kring hur framtida digitalisering av fastigheter kommer se ut.

– Även där visar det sig att vi ligger före väldigt många andra i vårt tänk, och vi är bara i början av en stor evolution mot att koppla upp fastigheter. Vi vet att vi kan det här området, och likväl vet vi att vi kommer kunna hjälpa till när fastighetsägare vill ha hjälp av oss.

Avtal med Stena Fastigheter
Stena Fastigheter och Tele2 har sedan tidigare ett avtal kring olika kommunikationstjänster, och detta har nu utökats för att innefatta ett nytt fiberbaserat förvaltningsnät till Stena fastighetsbestånd som blir grunden i bolagets nya kommunikationsplattform. Detta avtal sträcker sig till en början på en period på fem år, och i Tele2s egna pressmeddelande berättar Stephan Begic, IT-chef på Stena Fastigheter, varför man valt att utöka det befintliga samarbetet.

– Vi vill ligga i framkant med uppkopplade fastigheter så att våra kunder kan få ett smartare tjänsteutbud, därför utökar vi samarbetet, säger Stephan Begic.

Enligt Madeleine Limberg Lang, ansvarig för storföretagskunder på Tele2, ingår lösningen som Tele2 levererar till Stena i tjänsteområdet Network as a Service (NaaS), med självbetjäningsportalen Tele2 Service Online som skapar en robust infrastruktur för både IoT- och bredbandstjänster.

– Det här är ett tydligt exempel på en helhetslösning från Tele2 där vi levererar både det fasta accessnätet tillsammans med mobila tjänster. På det här sättet kan vi skapa en helhetslösning för kunden som vi kan utveckla över tid, vilket känns mycket roligt, fortsätter Madeleine.

För Stena innebär det initialt att effektivisera driften och underhåll av fastigheterna. Därefter kommer det att utvecklas vidare där vi kommer jobba för att få in mer intelligens hela vägen fram till lägenheterna, säger Madeleine och avslutar:

– För 20 år sedan kopplade vi in oss i många hem, och nu kommer tiden där vi ska göra fastigheterna och så småningom bostäderna smarta. Detta möjliggör att alla aktörer inom fastigheterna kommer få mer nytta utav dem.

Se Tele2:s seminarium från Almedalen om smarta fastigheter

Artikeln är producerad av Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer