1515
Innehåll från Tele2Annons

Så ska Tele2 bli bäst i klassen inom hållbarhet

Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.
Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Hållbarhet står högt upp på agendan för svenska beslutsfattare. 80 procent anser att det är viktigt eller mycket viktigt för verksamheten och i större företag är siffran ännu högre, hela 97 procent, visar en färsk undersökning.

Läs hela artikeln här 

I undersökningen från Tele2 Företag och Kantar Sifo svarade totalt 400 svenska beslutsfattare på̊ frågor om hållbarhetsarbete – både i stort och i den egna verksamheten. Och resultatet är tydligt. Sveriges företagare känner oro. Bland de större och medelstora företagen, tror 70 procent dessutom att kraven kommer att öka.

Här har telekombranschen en nyckelroll – som möjliggörare till den gröna omställningen.  Genom att skapa möjligheter att ställa om och mötas med lägre miljöpåverkan, kan branschen bidra till ett mer uppkopplat och hållbart samhälle. I den utvecklingen vill Tele2 ta täten – och gör det med stöd av innovativ teknikanvändning, ambitiösa miljömål och en ny hållbarhetsstrategi.

– Vår ambition är att bli världens smartaste telekomoperatör och då ingår hållbarhet och klimatansvar som en viktig och självklar del, säger Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Kunderna med på resan

I april 2020 blev Tele2, som första telekomkoncern i Norden och Baltikum, klimatneutralt i sin egen verksamhet. I Sverige uppnåddes klimatneutralitet i den egna verksamheten redan 2018. Det innebär att all el som används i verksamheten, från kontor till basstationer, kommer från förnybara energikällor. Sedan dess har koldioxidutsläppen sjunkit med nära 90 procent.

Men det var bara början. I januari i år lade Tele2 fram sin nya hållbarhetsstrategi, där en av hörnstenarna är att främja cirkulär ekonomi och driva på innovation för hållbarhet.

– Vi har tittat på allt från hur våra medarbetare reser till jobbet till vilka utsläpp som orsakas av kunderna. Men den största utmaningen är att få koll på den hårdvara vi köper, säljer och använder, säger Erik Wottrich.

Tele2 har även förbundit sig till så kallade Science Based Targets för klimatarbetet. Det är ett globalt initiativ där en oberoende tredje part granskar att företagets klimatmål stöttar Parisavtalet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Testar ny teknik

Även frågan om hårdvarans livscykel och elektroniskt avfall är viktig. Tele2 har i dag en process för återtag av elektronikprodukter, där man gör rekonditionering och ger dem nytt liv på en annan marknad, alternativt plockar isär dem och källsorterar avfallet.

– Vi vill uppmuntra våra kunders vilja att återanvända och återvinna. De kan exempelvis lämna in sina gamla mobiltelefoner i våra butiker och få rabatt på nya, eller välja att skänka värdet av telefonen till stiftelsen Reach for Change, säger Erik Wottrich.

Ett annat fokus är att minska energiförbrukningen i drift och kylning. Via det internationella forskningsprojektet AI4Green, därTele2 har en ledarroll, används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent. Att på detta sätt testa ny teknik ligger väl i linje med målet att vara världens smartaste telekombolag.

5G skapar nya möjligheter 

Nya smarta tjänster och innovativ teknikanvändning är en förutsättning för ett mer hållbart samhälle, och tekniker som AI, IoT och 5G borgar för en mer hållbar användning av jordens resurser. Redan i dag finns åtskilliga exempel på hur de bidrar till att optimera flöden och energianvändning inom industrin och i samhället. Tekniken kan hjälpa i princip varje bransch att nå hållbarhetsmål genom att göra det möjligt att förändra processer och beteenden.

– Jag ser med spänning fram emot genomslaget för 5G. Det kommer skapa möjligheter för nya hållbara lösningar för både individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom IoT, automatisering och artificiell intelligens tror jag även kommer ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framåt, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur våra lösningar kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål 

 

 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?