1515
Annons
Innehåll från Tele2Annons

Nu kan smarta städer bli verklighet

Över hela världen pågår initiativ för att använda ny teknik som gör våra städer smartare och långsiktigt hållbara. Nu kan dessa smarta städer börja bli verklighet och det kan vi tacka 5G-utrullningen för.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör nya innovationer och smarta städer med 5G

Under flera år har det pratats och skrivits om smarta och hållbara städer. Det vill säga samhällen där byggnader, fordon, trafiksystem och andra enheter kopplas ihop och där data kan skapa digitaliserade flöden som gör städerna energisnålare, renare, tryggare och smidigare att ta sig fram i. I takt med att den femte generationens mobilnät nu rullas ut kommer de visionerna också att kunna förverkligas under de närmaste åren.

– Ryggraden i den smarta staden är data, sensorer och 5G-uppkoppling. Det är 5G som för första gången gör det möjligt att skapa ekosystem med privata och publika aktörer så att det går att få med allt från företag, myndigheter och medborgare i den pågående digitaliseringsresan, säger Marcus Edenlid som arbetar med Solutions Business Development på Tele2 Företag.

Effektivare, öppnare och säkrare

Enligt EU:s definition är smarta städer något som kombinerar digitala lösningar med transport och energi. Det skapar en helhet som leder till bättre resursanvändning, mindre utsläpp och en mer attraktiv stadsmiljö.

Mer konkret betyder det att vi kan få smartare stadstransportnät, uppgraderad vattenförsörjning och avfallsanläggningar och effektivare sätt att lysa upp och värma byggnader. Det betyder också öppnare och snabbare kommunikation med myndigheter, gemensamma och öppna standarder som gör att data på ett säkert sätt kan användas av olika aktörer, säkrare offentliga utrymmen och att vi på ett effektivt sätt kan tillgodose behoven hos en åldrande befolkning.

Skarpa lösningar redan här

I och med 5G-näten och att allt fler 5G-kompatibla enheter och sensorer kommer ut på marknaden kan allt detta nu få en extra skjuts framåt. Redan i dag pågår skarpa projekt för att med hjälp av ny teknik skapa bättre städer för invånarna, bland annat i Amsterdam, Göteborg och Stockholm, som ofta placerar sig högt på listor över världens smartaste städer. Några exempel från dessa tre städer är:

Uppkopplad belysning som ligger i sparläge när ingen är i närheten och som tänds när en sensor fångat upp att det finns en människa eller fordon i närheten.

Smart trafikstyrning och trafiksignaler som använder trafikdata i realtid för att styra trafiken mer dynamiskt, mer effektivt och mer resurssnålt, vilket leder till mindre köer och utsläpp.

Digitala lås som minskar den resurskrävande nyckelhanteringen i kommunal verksamhet.

Smarta elnät där en bostadsrättsförening lagrar solel på taket som sedan används för att staden ska kunna klara av toppar i elförbrukningen.

Sensorer hemma hos brukare inom hemtjänsten som sänder data som kan användas för att kommunen ska kunna resursplanera bättre – och styra personalen dit de verkligen behövs.

Förståelsen ökar

Tele2s experter på företagslösningar, Marcus Edenlid och hans kollega Mathias Holmberg, ser en potential i att allt fler av smart stad-visionerna kommer att börja förverkligas under de närmaste åren.

– Förståelsen har helt klart ökat hos myndigheter och företag för vad som går att uppnå tack vare 5G-uppkoppling, säger Mathias Holmberg, Partner Vendor Manager på Tele2 Företag.

Redan inom fem år tror han och Marcus Edenlid att maskininlärning och datadrivna beslutsmotorer, botar och robotar kommer att underlätta stadsbornas vardag. Båda tror dock att det kommer att ta ytterligare en tid innan vi får se självkörande bussar i stadstrafik.

– Det dröjer några år innan 5G-nätet är fullt utrullat, men redan nu kan företag och andra organisationer få god 5G-funktionalitet genom att koppla upp privata mobila 5G-nätverk, säger Mathias Holmberg.

– Det ger hög tillförlitlighet, låg fördröjning, ökad bandbreddskapacitet samtidigt som det är säkert. Detta öppnar till exempel för ökad automatisering och självkörande fordon på avgränsade platser.

Läs hela artikeln här 

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör nya innovationer och smarta städer med 5G

Källa: Ett urval av punkter från EU-kommissionen och Future Today Institute

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?